Whisky on the… mountain. Hvězdou Kickstarteru se staly skleničky na whisky, v nichž nápoj zchladí Mount Everest
Milovníci whisky se odpradávna přou, zda ji pít čistou a bez ledu, nebo takzvaně on the rocks, tedy na ledu. Ochlazování whisky dle příznivců ledu uvolňuje z nápoje nové chutě, ale podle odpůrců ji zase ředí a negativně ovlivňuje, a to už proto, že daná voda může mít různou kvalitu. Řešením mohou být třeba žulové kostky, které se někdy k chlazení whisky používají. Kickstarter ale nyní boří ještě mnohem stylovější varianta.
Výhodou žulových kostek k ochlazování whisky je přirozeně to, že netají, a tím pádem whisky neředí. Žula zároveň nijak neovlivňuje chuť ani vůni nápoje a díky svým tepelným vlastnostem je ideálním chladícím médiem. Stejné výhody s sebou ovšem nesou i unikátní skleničky, které jsou nyní hvězdou crowdfundingové platformy Kickstarter.
Whisky v nich totiž nespočívá jen „on the rocks“, ale dokonce „on the mountain“, a to na té vůbec nejvyšší. Za designem skleniček stojí dánská designérka Nina Bruun a jejím hlavním rozpoznávacím znakem je miniatura Mount Everestu, nejvyšší hory světa, která se nachází na dně skleničky. Hora v měřítku 1:230 000 je prý vytištěna na 3D tiskárně a za cíl má přinést úplně nový zážitek z pití whisky.
Prémiové skleničky od firmy Liiton jsou designovým skvostem, ale co víc, jsou také funkční. Tvůrci skleniček údajně každý svůj krok konzultovali s odborníky a výrobci whisky, takže výsledek by skutečně neměl být jen líbivým designovým kouskem, ale skutečně dílem, které pití whisky pozvedne na vyšší úroveň.
Před použitím stačí skleničky nechat nachladit v mrazáku, a pokud do nich následně nalijete whisky, váš nápoj by měl být dle výrobců do 18 vteřin dokonale zchlazen. Tvar imitující nejvyšší a nejslavnější horu Himálaje se navíc postará o to, že whisky při pohybování sklenicí naráží na stěny hory a tím se tekutina efektivně promíchává se vzduchem, čímž se v ní otevírají nové chutě.