Zlatavý mok z kanálu. V Singapuru šetří vodu a vaří pivo ze splašků, chutná i po medu
Stačí vzít německý ječmen, norské kvasnice a přefiltrovanou singapurskou vodu z kanalizace – a na světě je recyklované pivo.
Je to řemeslné pivo, po kterém v puse zůstane chuť něčeho pečeného a medového. Na tom by ještě nebylo nic zvláštního. NewBrew, pivo uvedené na trh v Singapuru, je vyrobené z odpadní vody. Někteří ho nazývají nejzelenějším pivem na světě, protože nespotřebovává čím dál víc nedostatkovou pitnou vodu. Další ho označují jako pivo z moči.
Za novým nápojem stojí dohromady vládní vodohospodářský úřad, která má vcelku trefnou zkratku PUB, tedy tři písmena, jež v angličtině znamenají hospoda, a také singapurský minipivovar Brewerkz. Pivo vyrábí z německého ječmene, norských kvasnic a takzvané NeWater – recyklované odpadní vody.
NeWater v názvu spojuje new water, tedy novou vodu – byť v češtině se může leckomu do mysli vkrádat spíš nevoda. Nová voda se několikrát filtruje a dezinfikuje se UV zářením. Následně musí projít velmi přísnými testy, kterými projde jen skutečně ultračistá voda. Ta se pak přidává do nádrží a odtud proudí do domácích kohoutků. Místní vodárna vyrábí takovou vodu už několik let.
Důvod je jednoduchý. Ostrovní stát, velký rozlohou asi jako jeden a půl Prahy, má nedostatek pitné vody. Až polovinu musí dovážet z Malajsie, případně pochytat vodu dešťovou. Druhou polovinu tvoří odsolená mořská voda a právě NeWater.