Jak se dařilo české appce Fripito na výstavě APPNATION v Las Vegas?

David FilipiDavid Filipi

Fripito2
0Zobrazit komentáře

Mobilní aplikace Fripito, která slouží jako rádce a průvodce pro fotografy co rádi cestují, měla možnost se minulý týden prezentovat na konferenci a výstavě APPNATION. Ta se konala v rámci CES 2015. Šlo především o setkání vývojářů a jiných profesí motajících se okolo mobilních aplikací. Část prostoru byla věnována velmi mladým firmám a startupům, které takto měly možnost prezentovat se za minimální poplatek.

Fripito2 (1)

Přečtěte si takéČeská foto appka Fripito mezi TOP 25 startupy v Las VegasČeská foto appka Fripito mezi TOP 25 startupy v Las Vegas

Nejdůležitější podmínkou pro účast byla ale kvalita a originalita nápadu, což Fripito splňuje. Odvětví cestování se věnuje velmi mnoho startupů, ale Fripito míří na velmi dobře specifikovanou cílovku. Amatérské i profesionální fotografy, kteří hledají inspiraci kde a jak pořídit zajímavé fotografie z cest. Aplikace nabízí průvodce pro jednotlivé destinace, které obsahují jak textový popis, tak i samotné fotografie od autora průvodce, vždy v doprovodu s přesným nastavením fotoaparátu a tipy, jak fotku pořídit.

Nejde tedy o klasický průvodce typu Lonely Planet, s radami, kde levně přespat, ale hlavně o zdroj inspirace, kde co hezkého vidět a vyfotit. Nejčastější otázky od návštěvníků byly na monetizaci a obsah. Obchodní model Fripita je velmi jednoduchý a hlavně funkční již od samého začátku projektu. Aplikace funguje jako knihkupectví.

Jednotliví průvodci se kupují za drobné částky ($3-$8), přičemž případné aktualizace jsou v ceně. Obsah není crowdsourcovaný a ani nebude. Průvodci jsou tvořeny profesionálními fotografy, kteří danou lokalitu znají. Celá účast na APPNATION byla poměrně dobrodružná. Uzávěrka přihlášek sice byla v polovině prosince, ale potvrzení o přijetí přišlo týden před akcí. Honza Březina díky tomu absolvoval jeho zřejmě nejpekelnější cestu v životě.

16031080059_6434e48a5c_b

I samotný začátek akce byl trochu improvizovaný, čehož jsme využili v náš prospěch a přesunuli jsme se ke stolečku s lepší expozicí k procházejícím účastníkům akce. Kdo dřív přijde … Samotná konference se skládala z mnoha zajímavých přednášek lidí z Facebooku, Spotify, Airbnb, Nike, Pandory, Hulu, Logitech, Ford, EA apod. V části věnované výstavě došlo i k několika paradoxům. To například když se vám americká firma snaží vnutit svoje vývojáře (i když vidí že appka je hotová) a pár minut po nich přijde sympatický pán odněkud z jihovýchodní Asie a ptá se, jestli nevíme o nějakých levných a spolehlivých developerech. Zdá se, že nabídka, ani poptávka na trhu mobilních aplikací stále není nasycená.

Foto: Tech Cocktail / Flickr.com

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym