Marek Rosa spouští projekt z oblasti umělé inteligence, do kterého nainvestoval 250 milionů Kč

Michal PtáčekMichal Ptáček

0Zobrazit komentáře

Už před nějakým časem jsem vás informovali, že Marek Rosa, slovenský herní vývojář a šéf studia Keen Software House, které stojí za extrémně úspěšnou nezávislou hrou Space Engineers (prodáno přes 1,2 milionů kopií), připravuje nový projekt z oblasti umělé inteligence, do kterého má v plánu ze svých vlastních peněz nainvestovat 10 milionů dolarů, tedy zhruba 250 milionů Kč.

marek

Přečtěte si takéSlovenský vývojář už si díky své hře vydělal stovky milionů KčSlovenský vývojář už si díky své hře vydělal stovky milionů Kč

Vše je nyní oficiálně potvzreno a tak víme, že Marek a jeho tým zakládají společnost s názvem GoodAI, která se tomuto tématu bude věnovat. Cílem GoodAI pak  bude vyvinout univerzální umělou inteligenci, konkrétně první AI na světě, která se flexibilitou a schopnostmi vyrovná lidskému mozku a umožní významný pokrok ve vědeckém výzkumu, lékařství, výrobě, objevování vesmíru a mnoha dalších oblastech.

„Univerzální umělá inteligence má v sobě obrovský potenciál změnit tento svět k lepšímu. Fascinovala mne od mých patnácti let. Rizika investice do takového projektu mne nikdy neodrazovala. Mnohem větší riziko vidím v nečinnosti,“ říká Marek Rosa. „Mám kolem sebe skvělý tým. V GoodAI máme jasný cíl a za naše výsledky vděčíme vizi, která nás spojuje a neustále žene kupředu,“ dodává.

Zajímavé je, že GoodAI se nebude zaměřovat pouze na jednu specializovanou oblast, jako například samořídící auta nebo software pro rozpoznávání obličejů. Pracuje totiž na univerzálním umělém mozku schopném adaptovat se na libovolné prostředí, do kterého bude nasazen a poradit si s jakýmkoli úkolem. V principu to znamená, že v budoucnu by mohl být stejný software – umělý mozek – použit k libovolnému účelu ve všech odvětvích průmyslu a vědy. Například, k řízení inteligentního vozu nebo záchranného robota, k výzkumné práci nebo osobní asistenci.

A aby to byl start v pravém slova smyslu, vydává GoodAI dnes hned svůj první produkt s názvem Brain Simulator. Jde o platformu určenou k prototypování architektury umělé inteligence, ke spolupráci výzkumníků a vývojářů na budování modulů AI a ke sdílení těchto modulů. Moduly AI svou funkcí zastupují části lidského mozku odpovídající například za paměť, zrak, řeč, motoriku nebo stabilitu. Ve snaze podpořit komunitu výzkumníků umělé inteligence se Marek Rosa rozhodl zpřístupnit moduly vyvinuté v GoodAI zdarma jako otevřený software v rámci nekomerční licence.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym