Vesmírný startup Elona Muska přesáhl v podepsaných kontraktech 167 miliard korun!

Screen Shot 2015-09-15 at 00.23.18

Náhled projektu Dragon (Foto: SpaceX Media)

0Zobrazit komentáře

Pravděpodobně jste si všimli, že je v posledních letech vidět značný posun v cestování do vesmíru a v hledání cest, jak se do něj dostat efektivněji a především levněji. Elon Musk, CEO pravděpodobně nejlepší firmy vyrábějící elektromobily (Tesla Motors) nebo bývalý zakladatel PayPalu, se rozhodl, že půjde všem problémům naproti a porazí je se svým vesmírným startupem SpaceX.

Tomu se totiž po několika více či méně úspěšných startech raket podařilo nasmlouvat přes 60 komerčních startů do vesmíru, které SpaceX realizuje především pro komunikační firmy jako Arabsat nebo HISPASAT. V komerčních kontraktech má v několika příštích letech startup rozloženo bezmála 7 miliard dolarů, v přepočtu asi 167,3 miliard korun, informuje oficiální zpráva.

Screen Shot 2015-07-22 at 14.09.03

Přečtěte si takéBývalá žena Elona Muska odpovídá na otázku: „Stanu se miliardářem, pokud do toho dám veškeré odhodlání a potřebnou práci?“Bývalá žena Elona Muska odpovídá na otázku: „Stanu se miliardářem, pokud do toho dám veškeré odhodlání a potřebnou práci?“

To vše se podařilo pouze s 1,2 miliardami dolarů od investorů, kteří pomohli urychlit vývoj speciálních raket, které jsou do vesmíru vysílány. K dispozici jsou momentálně dva druhy – Falcon 9 s cenou kolem 61,2 milionů dolarů a Falcon Heavy s delším doletem za 90 milionů.

13 let stará firma, která nabrala v posledních 2-3 letech zcela nový směr má již 4000 zaměstnanců a sám Elon v ní věří natolik, že v roce 2006 přímo investoval 100 milionů dolarů z vlastních zdrojů.

To ale není vše

Vizionář jako Musk se u něčeho takového ale nezastaví. Nedávno ohlásil na Twitteru a později i oficiálně na webu SpaceX nový projekt Dragon, který by měl být schopen v průběhu 2-3 let přepravit do vesmíru kromě fyzického nákladu i lidi.

První verze nového zařízení už má za sebou úspěšnou cestu, ve které dokázala vyzvednout a zpátky doručit určený náklad. To je zásadní zlom, kterého se po téměř 10 let snažil SpaceX dosáhnout.

dragon-lab

Reálná podoba exteriéru Dragonu

dragon-intertior

Prostor uvnitř Dragonu pro první posádku

Foto: SpaceX Media

Diskuze (0)

Novinka

Anonym