Autopilot Tesly má kvůli autonehodě na svědomí první obět

Michal BenatzkyMichal Benatzky

tesla-1
0Zobrazit komentáře

Na podzim loňského roku uvedla Tesla s velkou slávou na trh autopilota pro své elektromobily, který za určitých okolností, například při monotónní jízdě po dálnici, dokázal Teslu řídit bez zásahů řidiče. V dubnu tohoto roku navíc tento autopilot zachránil svého majitele před vážnou nehodou s kamionem.

Nyní má však obdivovaný autopilot s největší pravděpodobností na svědomí svou první obět. Celý indicent se odehrál v květnu, kdy elektronika v autě nezaregistrovala nákladní auto na křižovatce. Podle předběžné vyšetřovací zprávy byl v době nehody opravdu samořídící systém aktivován. Problém nastal v momentě, kdy na křižovatce protnul trasu Tesly právě odbočující kamion, na který auto nezareagovalo a tím pádem ani neaktivovalo brzdy.

Vaclav_Muchna_YSOFT_CEO

Přečtěte si takéBrněnský Y Soft investoval 2,3 milionu dolarů do českých startupů GreyCortex a LumitrixBrněnský Y Soft investoval 2,3 milionu dolarů do českých startupů GreyCortex a Lumitrix

Podle vyšetřovatelů sehrálo roli také momentální oslnění proti slunci, které zkomplikovalo práci jak řidiči, tak elektronice. Americké úřady v současné době vyšetřují, zda za fatální nehodou opravdu stojí elektronický pomocník v autě, přičemž toto zjištění by pro Teslu samozřejmě neslo nepříjemné důsledky.

Není vyloučeno, že kvůli systémové chybě, která nehodu způsobila bude nutno autopilota na nějaký čas úplně stáhnout z provozu. Tesla ve svém prohlášení uvádí, že k první nehodě s tak vážnými následky došlo po celkem 130 milionech mil, které už autopiloti ve všech Teslách najezdili.

Ironií osudu je, že obětí nehody se stal stejný muž z Ohia, který v dubnu zveřejnil video na kterém jeho autopilot zabránil nehodě v jiným kamionem.

Zdroj: Tech Insider

Diskuze (0)

Novinka

Anonym