Amazon již brzy spustí první obchod s potravinami bez prodavačů a čekání na placení

amazongo3
0Zobrazit komentáře

Jak už je tomu každoročně zvykem, Amazon si na svém PR těsně před Vánoci dává naplno záležet a tak si i pro tento rok připravil další pecku. Tou je vyřešení „problému“ s dlouhými frontami v obchodech, stresu z nakupování a třeba i komunikace s prodavači, kteří jsou často nepříjemní.

Oním řešením je samoobslužný obchod s názvem Amazon Go, který byl spuštěn v americkém Seattlu pro zaměstnance Amazonu, s plánovaným spuštěním začátkem příštího roku i pro běžnou veřejnost. V obchodě lze najít vše od běžných, po prémiové potraviny, včetně lahůdek a předpřipravených obědů nebo večeří, až po pekárnu.

casey-neistat

Přečtěte si takéOblíbený youtuber Casey Neistat ukončil denní vlog a prodal svůj startup za 25 milionů dolarůOblíbený youtuber Casey Neistat ukončil denní vlog a prodal svůj startup za 25 milionů dolarů

Vše funguje na velmi jednoduchém principu. Stačí si stáhnout aplikaci, vytvořit účet a přidat kreditní kartu – při vstupu do obchodu z aplikace naskenujete QR kód, kterým aplikace rozpozná, že začínáte nakupovat. Automatické senzory u každé potraviny pak samy poznají, když si danou věc odeberete, případně zase vrátíte zpět, a přidají ji do nákupního seznamu.

1

Při odchodu z obchodu se zcela automaticky nákup zaplatí a v aplikaci se zobrazí účtenka. To vše zcela bez lidského zásahu, manuální kontroly nebo přímého lidského kontaktu. To má samozřejmě svá pro a proti, jde ale o příjemnou alternativu k běžným obchodům a k online zavážkám potravin nebo rozvozu jídla.

V Česku nic podobného v nejbližší době nečekejme

Všichni jsou si vědomi, že je český trh velmi specifický. Je senzitivní na ceny potravin, stejně jako osobní služby a donutit běžné zákazníky, kteří rádi nakupují ve fyzických obchodech, k podobným technologiím, je těžkým úkolem. Mimo to zároveň Amazon v Česku prochází menšími změnami – jeho největší a prozatím jediný sklad je součástí velkého prodeje.

amazonpraha

Logistická divize Logicor, spadající pod investiční společnost Blackstone, pod kterou již 2 roky skladovací prostory Amazonu v Praze patří, je totiž podle serveru E15.cz v procesu prodeje za přibližně 270 miliard korun. Novým vlastníkem by měl být singapurský státní fond GIC.

Foto: Amazon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym