Příští iPhone budou vyrábět roboti

Filip HouskaFilip Houska

1
0Zobrazit komentáře

Rok 2017 je pro fanoušky Applu velkým rokem, a to především z důvodu, že má spatřit světlo světa nová generace iPhonu, která má být od píky přestavěna. A i když se uvedení neodehraje dříve než za šest měsíců, tak se na povrch již nyní derou nejrůznější spekulace. Vedle funkčních a technických parametrů se rojí i informace o tom, jak probíhá celková výroba. Ta se tradičně odehrává v továrnách tchajwanského Foxconnu, ovšem nyní se zásadní změnou.

Výrobu a montáž nejrůznější elektroniky, do které velkou měrou spadají i produkty od kalifornského Applu, si totiž začínají postupně přebírat roboti. Foxconn se snaží celou svou výrobu automatizovat a zcela vynechat lidskou sílu. Informoval o tom generální manažer automatizační komise Dai Jia-peng pro server DIGITIMES.

mapy-1

Přečtěte si takéApple bude vylepšovat své mapy pomocí dronůApple bude vylepšovat své mapy pomocí dronů

Celý proces je založen na třech cílech. V první řadě je nutné dostat zaměstnance z pozic, kde jim při vykonávání práce hrozí nějaké nebezpečí. Právě na tyto posty budou dosazeni roboti, kterých je v útrobách Foxconnu dostupných na 40 tisíc a každý rok (v případě potřeby) jich dokáže tato nadnárodní společnost vybudovat dalších 10 tisíc. Dalším krokem je eliminace lidského faktoru z výrobních linek, kde budou sekundovat právě „Foxboti“.

iphone

Zmíněné cíle mají sloužit k naplnění jednoho strategického, dlouhodobého cíle – plnohodnotná automatizace a závislost výhradě na robotech. Pochopitelně je nutné, aby v továrnách operoval i člověk, respektive lidé. Je totiž zapotřebí se o stroje nějakým způsobem starat, zajišťovat provoz a tak podobně.

Automatizace se tedy nevztahuje pouze na očekávané iPhony, které by měly přijít v září (možná již v červnu) s novým zakřiveným OLED displejem a obecně se svěžím nádechem, protože letos je to jubilejních 10 let od uvedení prvního iPhonu, avšak na veškerou elektroniku, se kterou se Foxconn potýká.

liam

Podle dostupných informací je obří továrna v takovém stádiu, kdy propustila okolo 60 tisíc pracovníků a nahradila je právě roboty, takže vážnost situace se rozhodně nedá popřít. Teď je otázka, zdali je to správný krok či nikoliv. Mnoho lidí z důvodů takového rozhodnutí bohužel přijde o práci, avšak na druhou stranu bude produkce elektroniky rychlejší a přesnější.

Foto: Apple

Diskuze (0)

Novinka

Anonym