Brněnští Y Soft dosáhli v tržbách téměř na miliardu korun a chystají další expanzi v Číně

muchna

Foto: Y Soft

Spoluzakladatel a CEO Y Softu Václav Muchna

0Zobrazit komentáře

Brněnská technologická společnost Y Soft, pod kterou spadá také investiční fond Y Soft Ventures, hlásí zásadní nárůst obratu, který ve fiskálním roce od července 2017 do července letošního roku dosáhl 45 milionů dolarů, respektive zhruba 980 milionů korun. To představuje 45% nárůst oproti předcházejícímu období.

Za strmý růst vděčí Y Soft především většímu zapojení byznys modelu SaaS (software jako služba). Většina jeho služeb se ovšem stále týká správy tisku, výroby tiskáren a optimalizace tiskových řešení. V loňském roce Y Soft rozšířil svoji výrobu v Brně, do které investoval kolem 30 milionů, jež má mít výhledově na starosti veškerou produkci tiskáren. Na místě má brněnská firma k dispozici prostory o velikosti zhruba 1 200 metrů čtverečních.

Rozdělení obratu se pohybovalo následovně: klíčový software Y Soft SafeQ stále představoval zhruba 31 procent z celých 45 milionů dolarů, zákaznické služby a podpora poté 40 procent, z 21 procent to byl samotný hardware, u kterého Y Soft částečně konkuruje například Josefu Průšovi a jeho Prusa Research, a nakonec 8 procent směrem z předplatných služeb.

Y Soft eDee – photo

3D tiskárna eDee od Y Softu

Právě předplaceným neboli spíše SaaS cloudovým službám se chce Y Soft věnovat v následujícím fiskálním roce ještě více. A i když je pro Y Soft momentálně nejsilnějším trhem Evropa, jež představuje 69 procent všech tržeb, plánuje další zahraniční expanzi. Po oťukávání oblasti Asie a Pacifiku, která představuje zhruba 15 procent tržeb, Y Soft již loni vstoupil do Číny, kde má momentálně nízkou penetraci, ale chce z ní výhledově udělat podobně silný trh, jako jsou Spojené státy.

System_001_Launch_4_web

Přečtěte si takéMasivní čištění oceánů začalo. The Ocean Cleanup spustil první část svého plovoucího mechanismuMasivní čištění oceánů začalo. The Ocean Cleanup spustil první část svého plovoucího mechanismu

Růst zaznamenaný v tomto fiskálním roce je důkazem tvrdé práce všech YSofterů, naší partnerské komunity a naslouchání zpětné vazby od našich zákazníků. Naší strategii průběžně vyhodnocujeme a zároveň jsme nadšeni z budoucích výsledků naplánovaných pro platformu a rozvoj firmy v podobě inovací, které jsme zavedli s cílem zajistit, abychom našim partnerům a zákazníkům dodávali stále nová řešení a příležitosti,“ říká k výsledkům spoluzakladatel a šéf Y Softu Václav Muchna.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym