Josef Průša představil v New Yorku novou 3D tiskárnu s přesnější a rychlejší technologií

Nela VítováNela Vítová

prusa

Josef Průša

0Zobrazit komentáře

Společnost Prusa Research českého podnikatele Josefa Průšy, která se zaměřuje na výrobu 3D tiskáren, představila další nový produkt. Na veletrhu Maker Faire v New Yorku Průša a spol. ukázali zcela novou 3D tiskárnu nazvanou Original Prusa SL1. Česká firma si nově bude vyrábět také vlastní tiskové struny, a to pod značkou Prusament.

Hlavním rozdílem mezi oblíbeným modelem Original Prusa i3 a aktuální novinkou je především rozdílná technologie tisku. Ta totiž u nového modelu funguje na principu stereolitografie (SLA), zatímco Original Prusa i3 patří do skupiny FDM/FFF tiskáren. U nové tiskárny Original Prusa SL1 tak 3D tisk probíhá pomocí postupného vytvrzování tenkých vrstev tekutého polymeru, v tomto případě pryskyřice, díky čemuž je během tisku zajištěna vyšší přesnost a rychlost.

Přesný a rychlý tisk

Original Prusa SL1 vyniká právě možností přesného tisku se zachováním minimální výšky vrstvy (v tomto případě 0,01 mm) a také snadnou údržbou. U modelu tak nechybí vanička vybavená FEB fólií, která se automaticky pohybuje a zamezuje přístupu barvy do míst, kam by se dostat neměla. Přehlednost zajišťuje několik chytrých senzorů a plně barevný LCD displej.

prus

Nová tiskárna Original Prusa SL1

Cíl Průši je nyní jasný, svou novou, vylepšenou tiskárnu chce dostat mezi domácí uživatele a upustit od zaběhnutého stereotypu, že SLA tiskárny kvůli vyšší ceně mohou užívat jen profesionálové a velké firmy.

Chceme to nyní změnit a dostat SLA tisk blíže k domácím uživatelům a kutilům. Zatím posledního modelu naší FFF tiskárny Original Prusa i3 MK3 jsme za rok prodali přes 60 tisíc kusů a věříme, že podobného úspěchu můžeme dosáhnout i s SL1,“ říká zakladatel společnosti Prusa Research, Josef Průša.

Společnost Prusa Research si i s příchodem své nové technologie zachovala dosavadní open-source myšlenku, a proto je možné k tiskárně dokoupit jakékoliv příslušenství a náplně od jiných výrobců. Cena nového typu bude 32 990 korun za nesestavenou verzi, předem sestavený model pak bude stát 39 990 Kč. K dostání by novinka měla být v prosinci letošního roku.

prusa2

Výrobky z nové tiskárny Original Prusa SL1

Zahájení výroby vlastních tiskových strun

Na newyorském veletrhu česká společnost kromě nové tiskárny oznámila také zahájení výroby vlastních tiskových strun, které se chystá prodávat pod značkou Prusament. Průša je dle vlastních slov přesvědčený, že jeho firma má již dostatek zkušeností pro zajištění výroby dostatečně kvalitních součástek, a proto v nejbližší době plánuje začít s jejich reálnou výrobou.

„Všechny plastové díly na naše tiskárny si sami tiskneme a zkušeností tak máme na rozdávání. Rozhodli jsme se proto koupit rovnou pět extruzních linek a začít vyrábět filamenty tak, jak by podle nás měly vypadat,“ dodává Průša.

Prusament

Cívky Prusament

Pro výrobu filamentů bude prozatím použit materiál PLA, který je vyráběn z kukuřičného či bramborového škrobu, a to v pěti barevných provedeních. Do budoucna společnost plánuje přidat kromě nových výrobních materiálů také širší nabídku barev.

Foto: Prusa Research

Diskuze (0)

Novinka

Anonym