Facebook představil domácí obrazovky pro videohovory. Uživatele samy zaměří a přiblíží

Filip HouskaFilip Houska

portal_facebook-czechcrunch
0Zobrazit komentáře

Facebook se oficiálně rozhodl pustit svá vlastní hardwarová zařízení do vod chytrých komunikačních produktů a představil dvojici videochatovacích tabletů pod značkou Portal, které mají sloužit jako nástroje pro videohovory skrze Messenger. Nejde však o vyloženě mobilní řešení — Facebook chce, aby si je uživatelé umístili různě po domácnostech, což je poměrně odvážný záměr vzhledem k tomu, jaké jméno má Zuckerbergova společnost v oblasti zabezpečení a soukromí.

Ohlédne-li se od otázky, zda lidé budou takové produkty skutečně využívat, jde o poměrně zajímavé doplňky. První z nich se jmenuje jednoduše Portal a nabízí 10palcový dotykový displej (1280 × 800) při horizontálním zobrazení. Doplňován je svým větším sourozencem Portal Plus, který disponuje 15,6palcovou Full HD obrazovkou a možností svislé či vodorovné podoby. To jsou ty největší rozdíly u vůbec prvních hardwarových produktů od Facebooku. To nejdůležitější se nicméně skrývá v kameře.

Zuckerbergovi inženýři z oddělení pro virtuální a rozšířenou realitu, kteří měli na Portálech pracovat přes dva roky, do nich zahrnuli 12megapixelovou kameru, jež zvládne natáčet až 140stupňové video. A to je základní stavební kámen k tomu, aby do ní mohla být integrována technologie s umělou inteligencí, kterou Facebook označuje jako Smart Camera. Ta dokáže automaticky během videohovoru přibližovat a vzdalovat obraz tak, aby na něm byli vidět všichni zúčastnění (v případě více lidí). Dále se také dokáže orientovat po místnosti podle pohybu uživatele, kterého neustále zaměřuje pomocí širokoúhlé čočky.

portal_facebook-czechcrunch1

Náhled na adresář kontaktů u větší varianty Portal Plus

Vzhledem k tomu, že Portal a Portal Plus cílí také na videokonference o vícero lidech (maximálně 7), jsou vybaveny i funkcí, která minimalizuje zvuk v pozadí a záměrně „zesiluje“ hlas toho, kdo právě mluví. A je jedno, jestli se zrovna hýbe, nebo ne. Celý tento proces Facebook nazývá jako Smart Sound a během videohovorů s větším množstvím lidí se taková funkce určitě může hodit.

kellner

Přečtěte si takéŽebříček nejbohatších Čechů znovu ovládl Petr Kellner. Jeho majetek činí 310 miliard korunŽebříček nejbohatších Čechů znovu ovládl Petr Kellner. Jeho majetek činí 310 miliard korun

Vedle svého komunikačního zaměření nabízí nový hardware také zábavní systém, který lze aktivovat nejen dotykově, ale také pomocí hlasových asistentů. Ač dovnitř Facebook zabudoval také své vlastní řešení, které se bude dát spustit povelem „Hey Portal“, zajímavější je pro tuto chvíli spíše integrace Alexy od Amazonu. Ta by měla uživatelům vycházet vstříc při sdělování sportovních výsledků, kontrolování počasí, objednávání nákupu nebo spouštění hudby přes Spotify nebo Pandoru. Součástí je také služba Facebook Watch pro sledování videí.

portal_facebook-czechcrunch2

V budoucnu by mohl být k dispozici i Netflix nebo YouTube

Portal a Portal Plus by toho výhledově mohly nabízet mnohem více. Protože nejsou stavěny pouze pro videochatovaní (i když je to jejich hlavní podstata), mohou sloužit i jako iPady, respektive zařízení pro konzumaci multimediálního obsahu a možná i pro produktivitu. Takové proměny se pravděpodobně budou dít až tehdy, kdy Facebook dovolí vstup vývojářům třetím stran.

Mešní Portal startuje na 199 dolarech, větší varianta na 349 dolarech. V přepočtu tedy přibližně 4 500, respektive 7 900 korun. Předobjednávky jsou aktuálně spuštěny jen pro Spojené státy a zmínka o tom, kdy se rozšíří do zbytku světa, zatím nepadla.

portal_facebook-czechcrunch3

Nechybí samozřejmě ani nejrůznější filtry

Zuckerbergův bezpečnostní „patent“

Před časem internetem prolétla fotka CEO Facebooku Marka Zuckerberga, jak sedí u notebooku. Na tom by nebylo nic zajímavého, tedy v případě, že by webkameru svého MacBooku neměl přelepenou pásku (a USB konektor také). To je přesně to, co nabízí i Portal, a to rovnou v balení – dedikovanou krytku na kameru.

Facebook si ostatně je vědom, jak na něj uživatelé, co se týče zabezpečení, nahlíží. Není třeba připomínat masivní kauzu s Cambridge Analytica, která se dostala i do večerních zpráv mainstreamových médií. Nedávno navíc zažila dosud svůj největší hackerský útok, kdy bylo napadeno přes 50 milionů uživatelských účtů. Právě z těchto důvodů vybavil Facebook Portaly i možností zcela odpojit (ne pouze vypnout) mikrofon a kameru.

Zdali se podaří Marku Zuckerbergovi napravit reputaci své sociální sítě, kterou jen v Česku používá přes 5 milionů lidí, natolik, že budou zákazníci kupovat nové komunikační řešení, které dle prvních recenzí funguje velmi dobře včetně kvalitního obrazu a zvuku, je zatím ve hvězdách. Bezpečnost při potenciálním šmírování neustále přítomné kamery se bude řešit více než kdy dřív.

Foto: Facebook

Diskuze (0)

Novinka

Anonym