V Číně vytvořili digitálního moderátora, který díky umělé inteligenci vypadá a moderuje jako člověk

Michal PtáčekMichal Ptáček

moderator-cina-mm1
0Zobrazit komentáře

Stále více a více technologických odborníků se upíná k názoru, že blízká budoucnost nebude patřit lidem, nýbrž robotům a především umělé inteligenci. Ta totiž bude schopna díky neustále se vyvíjejícím technologiím a schopnosti strojového učení, trumfnout člověka takřka ve všech jeho klíčových vlastnostech a nahradit ho i v některých tradičních povoláních. To, že tento názor není příliš daleko od pravdy, nyní poměrně jasně naznačila největší státní zpravodajská agentura Čínské lidové republiky: Sin-chua, která představila svého digitálního moderátora zpráv.

Ten nejen jako člověka vypadá, ale jako člověk i zprávy čte a to jak v angličtině, tak v čínštině. Zástupci zpravodajství Sin-chua přesně nespecifikovali, jaká konkrétní technologie za vývojem stojí, naznačili však, že jako základ posloužila inspirace u reálných lidských moderátorů a právě umělá inteligence na bázi strojového učení. Digitální moderátor je totiž schopen se učit na základě poslouchání zpráv od svých lidských kolegů a své schopnosti navíc neustále zlepšovat.

mod

Digitální moderátor je na první pohled opravdu k nerozeznání od skutečného

Tvůrcům se podařilo implementovat i poměrně dost věrohodné animace, včetně grimas v obličeji, mrkání, mračení nebo hýbaní pusou. A jak sami dodávají, největší výhodou oproti lidským protějškům je fakt, že ten virtuální je schopen pracovat 24 hodin denně navíc bez nároku na honorář. I proto Sin-chua oficiálně zařadila virtuálního moderátora do svého zpravodajského týmu.

tramvaj-praha2

Přečtěte si takéPraha v tramvajích nově umožní nákup jízdenek za pomocí bezkontaktních plateb kartouPraha v tramvajích nově umožní nákup jízdenek za pomocí bezkontaktních plateb kartou

Bude nesmírně zajímavé sledovat, jakým směrem se tato technologie bude ubírat v následujících letech. Asi nikdo už totiž nepochybuje o tom, že již brzy budou počítačem vytvoření moderátoři, herci, zpěváci nebo umělci v podstatě k nerozeznání od těch lidských. A právě tento fakt může hrát do budoucna velkou roli v rámci propagandy a cenzury, obzvlášt u států jako Čína. Kterákoliv televizní stanice totiž bude schopna podobnou technologii nastavit tak, aby fungovala jako propagandistická hlásná trouba bez výčitek svědomí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym