Pale Fire Capital investuje 4,5 milionu korun do českého projektu Agdata, který digitalizuje zemědělství

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

agdata-pale-fire-capital-jan-barta
0Zobrazit komentáře

Modernizace a digitalizace prochází všemi obory lidské činnosti a nemíjí ani tradiční odvětví, jakým je zemědělství. Nový český projekt Agdata má ambici zjednodušit život právě českým zemědělcům, když vytvořil komplexní systém pro řízení zemědělského podniku nebo farmy, a nyní pro rozvoj celé aplikace získává finanční injekci od investičního fondu Pale Fire Capital, za nímž stojí zakladatelé ePojištění.cz.

Projekt Agdata původně začal jako jednoduchá aplikace na tvorbu zákonných evidencí, ale během necelých tří let se z něj vyvinul komplexní systém pro řízení zemědělského podniku, který má webovou i mobilní aplikaci. V ní se pomocí GPS jednotek, meteo senzorů a půdních sond nebo čipů shromažďují důležitá data, ze kterých pak může uživatel například vyčíst, které oblasti se daří lépe a které hůře, a mnoho dalších informací.

agdata-app

Českým farmářům a podnikům je systém Agdata prospěšný zejména v základních oblastech zemědělské prvovýroby a v další digitalizaci tuzemského zemědělství chce nyní pomoci také investiční fond Pale Fire Capital, za nímž stojí Jan Barta, Dušan Šenkypl a David Holý. Zástupci brněnského Agdata pro CzechCrunch prozradili, že investice je výši 4,5 milionu korun.

„Investici do Agdata vnímáme jako velkou příležitost, jak pomoci našemu zemědělství v digitalizaci. Cloudový systém na správu farem, umožňující rovněž napojení různých dalších prvků, jako jsou telematika a různé senzory, které například měří vzdušnou teplotu nebo vlhkost ve skladu, je podle nás ta správná a progresivní cesta,“ komentuje nejnovější investici Pale Fire Capital Jan Barta.

mercedes (1)

Přečtěte si takéVýrobce Mercedesů nakoupí bateriové články za 20 miliard eur a představí 130 elektrických vozůVýrobce Mercedesů nakoupí bateriové články za 20 miliard eur a představí 130 elektrických vozů

Agdata si již za poslední roky prošlo testováním jak na rodinných farmách, tak i ve větších firmách, kde pomáhalo celý byznys efektivněji řídit a posouvat ho směrem k modernímu světu farmaření. Za vývojem projektu stojí zakladatel a CEO Jiří Musil, produktový a obchodní ředitel Lukáš Musil a technický ředitel Jiří Večeřa (všichni na úvodní fotce s Janem Bartou vpravo), kteří se soustředili na pomoc v pěti hlavních oblastech.

agdata-hardware

Foto: Agdata

Hardware pro sledování kvality ovzduší od firmy Agdata

„České zemědělství na rozdíl od některých průmyslových oborů zatím neprošlo digitalizací. Velká část agendy je na farmách často vedena stále papírově, nebo pomocí vzájemně nespolupracujících zastaralých aplikací,“ vysvětluje myšlenku za celým projektem Jiří Musil. Tuzemští zemědělci tak mohou Agdata využít na řízení podniku jako celku a evidenci, sledování a zabezpečení zemědělské techniky, vytváření přehledných map s pěstovanými plodinami a také podrobné sledování zvířat. Nakonec lze Agdata využít také například k mzdové agendě s tím, že si každý podnik nebo farma může vybrat jen to, co skutečně využije.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym