Revolut získává evropskou bankovní licenci. V roce 2019 začne přijímat vklady a poskytovat úvěry

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

revolut-storonsky-yatsenko

Foto: Revolut

Spoluzakladatelé Revolutu Vlad Jacenko a Nikolaj Storonskij

0Zobrazit komentáře

Britský fintech startup Revolut, který patří mezi vůbec nejrychleji rostoucí startupy v Evropě, učinil důležitý krok ve svém plánu, stát se jedinou aplikací, kterou člověk potřebuje pro kompletní správu svých financí. Revolut dnes oznámil, že získal očekávanou evropskou bankovní licenci, která mu otevírá nové možnosti, jaké finanční služby může svým klientům poskytovat. První novinky můžeme očekávat v průběhu příštího roku.

Byť Revolut od začátku vznikal jako alternativa a často i přímý soupeř bank, sám skutečnou bankou dosud nebyl. Nikolay Storonsky a Vlad Yatsenko (na úvodní fotce), dvojice britských bankéřů ruského, respektive ukrajinského původu, Revolut založili v červenci 2015 a od začátku měli velké cíle. Se zajištěnou bankovní licencí, o kterou požádal startup před rokem v Litvě, nyní mohou pokračovat ve své vizi, aby se z Revolutu stal „Amazon v bankovnictví“.

Plány po získání klíčové licence má Revolut jasné. Postupně chce v příštím roce začít zavádět služby běžného účtu a spotřebitelských úvěrů, což uživatelé znají ze svých běžných bank. Až dosud bylo nutné si na Revolut přeposílat peníze nebo je nahrávat z platební karty. To se díky bankovní licenci razantně změní.

revolut-iphone

Foto: Revolut

Aplikace Revolut

Půjde však o pozvolný proces, protože zavádění bankovní licence na všechny trhy, kde Revolut působí (a navíc se neustále rozrůstá), nebude ze dne na den. Nové produkty chce britský fintech začít uvádět během příštího roku s tím, že před vstupem na největší evropské trhy, jako je Velká Británie, Francie nebo Polsko, možná bude některé novinky testovat v menších zemích. Zda se to bude týkat i České republiky, odmítl Revolut na dotaz CzechCrunche prozradit.

curve-card

Přečtěte si takéJedna platební karta, do které si nahrajete všechny ostatní. Fintech Curve už používá 300 tisíc lidíJedna platební karta, do které si nahrajete všechny ostatní. Fintech Curve už používá 300 tisíc lidí

Jisté je však to, že běžné účty nebo spotřebitelské úvěry nebudou hned, a tak nadále platí plán, že chce Revolut prostřednictvím své nové české pobočky, kterou vede David Pavliska, zavést co nejrychleji české kódy IBAN, aby si Češi mohli nechat zasílat třeba výplatu přímo na Revolut ještě dříve, než se zavedou v praxi výhody bankovní licence. Díky ní to půjde také a navíc budou peníze automaticky kryté až do výše 100 tisíc eur v rámci evropského systému pojištění vkladů.

Jedna aplikace, desítky milionů uživatelů

„Se zajištěnou bankovní licencí, postupujícím vývojem bezpoplatkového obchodu s akciemi a díky pěti novým mezinárodním trhům v poslední fázi spuštění dostává Revolut své pověsti ‚Amazonu v bankovnictví‘. Naše vize je jednoduchá: jedna aplikace s desítkami milionů uživatelů, která řeší každý aspekt vašich financí v kombinaci nejlepší ceny a technologie,“ říká Nik Storonsky, spoluzakladatel a CEO Revolutu.

Vedle běžného účtu Revolut zahajuje práci také na poskytování debetního čerpání, osobních i podnikatelských úvěrů a proti velkým bankovním domům chce opět nabídnout zajímavé sazby. Zavádění nově získané licence napříč celou Evropou by mělo trvat zhruba tři až šest měsíců a i podle jednání s regulátory a dalších okolností se teprve uvidí, které trhy se dočkají jako první.

revolut-card-app-iphone-mac1

„Naším cílem je umožnit retailovým i business zákazníkům zažádat o půjčku během dvou minut skrze aplikaci a získat tak peníze téměř okamžitě přímo na účet. Chceme odstranit byrokratické procesy a přijít s levnější službou oproti tradičním poskytovatelům půjček,“ doplňuje další plány Nik Storonsky.

Revolut v posledních měsících velmi rychle roste a bankovní licence a s tím související novinky může příval nových uživatelů ještě zvýšit. Dnes již má mladý fintech přes 3 miliony uživatelů, z toho v Česku přes 40 tisíc, a každý den otevírá dalších 8 až 10 tisíc nových účtů. Měsíční objem provedených transakcí se na Revolutu přehoupl přes 4 miliardy dolarů a tržby vzrostly meziročně o pětinásobek. Vedle Evropy se chce navíc tento fintech rozvíjet i ve Spojených státech, Kanadě, Singapuru, Japonsku, Austrálii a Novém Zélandu, kam oficiálně vstoupí začátkem příštího roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym