Zdraví v rukou Apple Watch. Pětačtyřicetiletému Američanovi zachránila život jejich nová funkce

Filip HouskaFilip Houska

0Zobrazit komentáře

Apple Watch již dlouhou dobu nejsou pouhou „prodlouženou rukou iPhonu“. Neslouží jen pro zobrazování notifikací, měření fitness aktivit a dalších běžných uživatelských operací, ale dokáží se chovat i jako velmi solidní zdravotní nástroj s potenciálem diagnostikovat závažné problémy se zdravím. Potvrzuje to nejen standardní měření srdečního tepu, které je prakticky dostupné od první generace, ale nově také funkce elektrokardiogramu (EKG), jež je k dispozici u nejnovější modelové řady Series 4.

Ačkoliv to pro řadu uživatelů nemusí být nijak zásadní, jde o velkou věc. Apple Watch Series 4 byly totiž díky možnosti EKG posvěceny i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a jako první ryze spotřebitelských produkt má tuto certifikaci. Z hodinek se rázem stal oficiální nástroj pro zdravotnické účely a již dopředu se očekávalo, že některým majitelům dokáže skutečně zachránit život. A důkaz přišel ještě dřív, než to možná sami v Cupertinu čekali.

Pětačtyřicetiletý Američan Ed Dentel žil prakticky obyčejný život. Jako nadšenec do taekwonda také rád jezdil na kole, cvičil ve svém domácím fitku a občas vyrazil na lyže. Nic neobvyklého. Jednoho dne, když běhal se svou sedmiletou dcerou, však jeho srdce začalo nestandardně bít. Zpočátku tomu nepřisuzoval velkou váhu, protože se obecně necítil dobře ani dny předtím, a rozhodně netušil, že to může mít závažnější dopad.

eddentel

Pár týdnů na to však Apple spustil novou aplikaci pro měření EKG včetně možnosti sledování nepravidelných srdečních rytmů a i když byl Dentel majitelem Apple Watch Series 4, příchod této funkce vůbec neřešil. Dokonce si myslel, že je zbytečná, a tak si ji pouze v rámci aktualizace nainstaloval. Jak moc se mýlil, uviděl vzápětí.

Hodinky mu téměř ihned, co je nasadil na ruku, detekovaly, že stahy svalových vláken jeho srdce jsou nepravidelné, čímž dochází k nepravidelné činnosti srdečních předsíní. Tomuto jevu (respektive typu srdeční arytmie) se odborně nazývá fibrilace síní a může mít zásadní dopad na zdraví člověka. Paradox byl v tom, že Dentel ani této diagnostice nepřisuzoval velkou váhu, protože prý údajně „přišla tak rychle, že si myslel, že jde o počáteční chyby této funkce“. Apple Watch tak následně odložil na stůl a šel spát.

Apple-Watch-Series-4-Heart-Rate-Notifications-12062018

Tato hláška se měla na Dentelových hodinkách objevit až 80krát

Asi se něco děje

Následující den ráno nad předchozí diagnózou, kterou mu zjistily Apple Watch, neustále přemýšlel a se svou manželkou zkoušeli, jestli jde vážně jen o porodní chyby nové zdravotní funkce. Jenže zatímco jeho ženě hodinky pomocí EKQ nic nedetekovaly, jakmile je Ed dal zpět na své zápěstí, opakoval se stejný scénář jako den předtím. „Manželka stála nade mnou a hned jsme si uvědomili, že se asi skutečně něco děje,“ říká pro magazín Inverse Dentel. Zamířili proto k místnímu kardiologovi, který diagnózu potvrdil.

Jak funguje EKG na Apple Watch Series 4? Pro měření stačí přiložit prst na digitální korunku a následně počkat přibližně 30 vteřin, až doběhne proces v podobě vysílání elektrických signalů skrze srdce. Jednoduché a účinné.

„Cítil jsem se hloupě, když jsem tam šel a zeptal se: ,Moje hodinky mi říkají, že mám něco se srdcem. Sám na sobě ale nic necítím. Můžete to zkontrolovat?’“ dodává Dentel, kterého ihned, co to řekl zdravotní sestře na klinice, nechali předběhnout řadu dalších pacientů, aby se co nejdříve dostal k odborníkovi. Ten dal s ohledem na výsledky získané z tradičního 12svodového EKG za pravdu Apple Watch a specifikoval, že jde o „tichou“ fibrilaci síní, o které většina lidí netuší, že ji má, nicméně průměrně postihuje každého čtvrtého Američana po čtyřicítce.

Apple-Watch-Series-4-ECG-screen-12062018

Měření EKG na Apple Watch Series 4 je zatím dostupné pouze u modelů zakoupených v USA

Jeden z mnoha

Dentelův příběh je nepochybně jedním z mnoha dalších, které se mezi veřejnost nedostaly. Ostatně i sami doktoři očekávali, že tato novinka, která dodává Apple Watch funkci „kapesního“ EKG, do ordinací přivede řadu uživatelů, obávajících se o své zdraví. Například stejný kardiolog, který vyšetřoval Dentela, sám řekl, že to „čekal, nicméně netušil, že k tomu dojde hned následující ráno od vydání aktualizace“. Apple každopádně se svou zdravotní iniciativou dělá vskutku pozoruhodné věci a bude zajímavé sledovat, co předvede dále a kolika dalším dokáže pomocí pouhých „hodinek“ zachránit život.

„Máte akcie Applu? Měl byste nějaké koupit, protože si myslím, že vám právě zachránily život.“

apple-watch-series4_yoga_09122018-3

Co se týče dalších zdravotních funkcí, za zmínku stojí určitě i automatické rozpoznávání pádů, které podrobněji popisoval náš sesterský magazín AppleCrunch a zároveň rozebíral, jak bude kalifornská firma bojovat pomocí Apple Watch například proti přejídaní či teoreticky i proti kožním spáleninám.

Foto: Apple; Good Morning America

Diskuze (0)

Novinka

Anonym