České služby CDN77 a SuperHosting Zdeňka Cendry loni utržily 670 milionů korun. Letos cílí na miliardu

zdenekcendra

Foto: CDN77

Zakladatel CDN77 Zdeněk Cendra

0Zobrazit komentáře

České webhostingové a CDN služby podnikatele Zdeňka Cendry a jeho ani ne stočlenného týmu raketově rostou. Za loňský rok se jim podařilo vyrůst na takřka dvojnásobek a v ročních tržbách dosáhnout na 670 milionů korun. Původním cílem pro loňský rok přitom bylo 600 milionů korun, což se podařilo významně překonat, a v následujícím roce plánuje Cendra u CDN77.com a SuperHostingu překročit hranici jedné miliardy.

Největší podíl na tom má zmíněná síť CDN77 pro doručování obsahu. Nutno dodat, že nejde pouze o jednorázové příjmy, ale ARR, tedy opakované příjmy od zákazníků, kteří za většinu služeb platí na měsíční či roční bázi. Dle informací CzechCrunche je mimo jiné firma již delší dobu zisková a veškerý růst financuje z vlastních zdrojů. V rámci zmíněných služeb se daří v nejnáročnější dobu zpracovávat přenos 6 Tbps, což je dle Cendry zhruba tří- až čtyřnásobný přenos celého českého internetu.

Letos se chce firma dostat až na přenos 10 Tbps. Servery jsou aktuálně umístěny na třech kontinentech, konkrétně v Evropě, Asii a Severní Americe, ještě v prvním čtvrtletí by se měly rozšířit do jihoamerické Brazílie. Celkem jich loni služby otevřely na 1 500, z čehož více než polovina byla v posledním kvartálu.

cdnsh

Část pražského týmu skupiny CDN77 a SuperHosting

Zatímco SuperHosting spravuje samotné servery, CDN77 poskytuje svým zákazníkům takzvané CDN služby, jež umožňují návštěvníkům webů jejich rychlejší načítání tím, že je připojí na data serveru, který je nejblíž jejich lokalitě, což ve výsledku znamená nejen urychlení načítání, ale také například plynulý živý přenos videí. Podobné služby CDN77 zajišťovalo i pro Českou televizi, respektive iVysílání.

Necelých 100 zaměstnanců sídlí v celkem čtyřech vilách v pražské ulici Na Šafránce, kde si své prostory dělí CDN77.com, SuperHosting, Peering.cz a také DataPacket.com. V průběhu roku se mimo jiné skupině podařilo spustit několik menších projektů, včetně CocoPacket.com pro hlídání kvality přenášených dat do koncových sítí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym