Čeští TopMonks v portfoliu drží startupy s hodnotou přes 300 milionů korun. Loni utržili 70 milionů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

0Zobrazit komentáře

Česká vývojářská firma TopMonks se poněkud vymyká zavedeným pořádkům. Spoluzakladatelé Jiří Fabián a Jiří Píša totiž vedle tradičního software housu v posledních letech vybudovali také startupové studio, v rámci kterého TopMonks investují do startupů formou IT vývoje. Na začátku nového roku už mají všechny startupy, s nimiž TopMonks spolupracují, celkovou hodnotu přes 300 milionů korun.

Pod TopMonks Startup Studio dnes patří celkem třináct projektů, od kterých výměnou za vývoj, zprostředkování mezinárodních kontaktů a uplatnění svých dlouholetých zkušeností se začínajícími projekty čeští vývojáři získávají podíl. TopMonks pak profitují na tom, když se startup prodá nebo získá nového investora a zvýší se jeho hodnota.

Právě aktuální hodnota všech startupů v TopMonks Startup Studiu v loňském roce přesáhla 300 milionů korun. Jedná se o valuaci danou absolvovanými koly financování a je tedy založena na částkách, za které někdo do daného startupu zainvestoval. Značí to zhruba 20% růst hodnoty celého portfolia s tím, že na velký exit v TopMonks teprve čekají.

jfabian (2)

Jiří Fabián, spoluzakladatel TopMonks

„Na velký exit čekáme. Většinou startupy spoluzakládáme a je to běh na delší trať. Pravidelně cashujeme při jednotlivých kolech investic prodejem části našeho podílu,“ vysvětluje strategii pro CzechCrunch šéf TopMonks Jiří Fabián, který zároveň prozradil, že konsolidovaný obrat jeho firmy v loňském roce činil 70 milionů korun. V kolonce zisk se objevila kladná nula.

V TopMonks totiž veškeré peníze obratem investují do dalších projektů a vývoje. Vedle startupové studia mají i klasické komerční zákazníky, kde dostávají za vývoj zaplaceno v hotovosti, ale varianty jsou různé. „Vedle toho máme zákazníky s mixem, tzn. část podílu výměnou za nižší sazbu. Případně pouze za podíl. Jsme flexibilní,“ doplňuje Fabián.

petr-andrysek-socialsharks

Přečtěte si takéZakladatel Socialsharks Petr Andrýsek jde do herního světa. Do esportu investuje 8 milionů korunZakladatel Socialsharks Petr Andrýsek jde do herního světa. Do esportu investuje 8 milionů korun

Nejhodnotnějším startupem v portfoliu TopMonks je aktuálně německá softwarová společnost Price f(x), která vytváří nástroj na analýzu a komplexní cenotvorbu, která pak firmám zvyšuje obraty. V prosinci získalo Price f(x) v nové investici 25 milionů eur, mimo jiné od českých Credo Ventures, ale TopMonks i nadále v projektu zůstávají. Samotní TopMonks získali už v roce 2017 rovněž zajímavou investici ve výši 35 milionů korun od Ondřeje Fryce a jeho fondu Reflex Capital.

wisephora2017_74

Jiří Fabián

Mezi další projekty v TopMonks Startup Studio patří například HR platforma Techloop, marketingový nástroj pro práci s influencery Lafluence či cestovní plánovač Go Real Europe. Portfolio pak doplňuji i startupy z vlastní dílny TopMonks. Konkrétně jde o nástroj pro analýzu týmů PurposeFly, mobilní online číšník 2pocket a HookaMonk, který se specializuje na designové elektronické vodní dýmky. Dalšími investicemi české vývojářské firmy jsou BouncePilot, QuickShirt, CooCooShop, Ingrid nebo Swarmpit.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym