Samsung představil svůj první skládací telefon. Začne se prodávat už v dubnu za 45 tisíc korun

foldtop

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Fold

0Zobrazit komentáře

Velký den měl včera Samsung. V San Francisku pořádal svou pravidelnou akci Galaxy Unpacked a očekávalo se velké množství novinek. A fanoušci Androidu a konkrétně jihokorejského giganta si skutečně přišli na své. Standardně se očekával nástupce posledního modelu chytrého telefonu Galaxy, ale Samsung se vytáhl ještě s něčím, co nikdo takto brzy původně příliš neočekával.

Řeč je o vůbec prvním skládacím telefonu včetně displeje, který Samsung jako jeden z vůbec prvních na mobilním poli představil. Jmenuje se Samsung Galaxy Fold a na první pohled telefon nabízí vcelku standardní 4,6palcový displej, který je ale rozložitelný až na téměř dvojnásobek, přesněji 7,3 palce, a po rozložení připomíná tablet. Nejzásadnější změna čeká především vývojáře aplikací, kteří budou muset počítat jak s optimalizací pro menší displej, tak větší rozlišení. Při rozložení se navíc přizpůsobí aplikace rozměrnějšímu rozhraní automaticky.

fold2

Foto: Samsung

Skládací model Samsung Galaxy Fold

Mimo jiné telefon nabízí dvě baterie o celkové kapacitě 4 380 mAh, 12 GB RAM paměti a 512GB úložiště. Někoho možná překvapí, že má Galaxy Fold hned šest čoček fotoaparátu, konkrétně pak tři v zadní části a tři v přední části. Něco podobného, jako se spekulovalo na straně Applu, když se objevily koncepty na základě patentů, jež ukazovaly tři relativně nevzhledně rozmístěné čočky fotoaparátu. A není vyloučeno, že Apple za pár měsíců Samsung v počtu čoček opět dorovná.

Galaxy Fold se bude prodávat ve čtyřech barevných provedeních – černé, modré, stříbrné a zelené s tím, že si bude možné vybrat ještě další barvu viditelného pantu. Telefon vtrhne do prodeje již 26. dubna a jeho cena má začínat na 1 980 dolarech, což je v přepočtu téměř 45 tisíc korun. V případě České republiky navíc očekáváme cenu kolem 50 tisíc korun. Oficiálně však zatím nebyla oznámena a ani není jisté, kde všude se bude Galaxy Fold minimálně v první vlně prodávat.

Pamatujete si ještě na doby, kdy jsme si říkali, jak jsou telefony v cenové kategorii 15 až 20 tisíc přestřelené? Zdá se, že zanedlouho za ně budeme platit tolik, co za běžný počítač nebo za ojeté auto. S ohledem na to, kolik na nich ovšem trávíme času a kolik funkcí nabízí, je to jen kapka v moři.

První Samsung s foťákem v displeji i 5G

Samsung samozřejmě na konferenci v San Francisku nevystřílel všechny náboje pouze na skládacím telefonu. Představil také hned čtyři nové modely vlajkové lodi Galaxy S10, konkrétně S10, S10+, S10 E a S10 5G. Ano, čtete správně, Samsung ještě letos vypustí první telefon připravený na technologii 5G, kterou třeba američtí operátoři vypouští již zhruba v druhém až třetím kvartálu letošního roku. U nás si však ještě nějakou dobu počkáme.

Korejský gigant slaví desáté výročí svého modelu Galaxy ve velkém stylu. Nejlevnější varianta S10e nabídne 5,8palcový AMOLED displej s dvěma čočkami fotoaparátu o rozlišení 12 megapixelů, 6 či 8 GB RAM a úložiště o kapacitě 128 či 256 GB. To vše za 19 499 korun. Oproti tomu standardní model S10 bude disponovat displejem o velikosti 6,1 palce, třemi čočkami fotoaparátu na zadní straně, 8 GB RAM a až 512 GB úložným prostorem s českou cenovkou 23 499 korun.

s10

Samsung Galaxy S10

A nakonec třetí model, který bude dostupný v Česku hned při zahájení prodeje, Samsung Galaxy S10+. Ten nabídne rovnou 6,4palcový displej, opět tři čočky fotoaparátu, ale navíc mimo výkonnější baterie také až 12 GB RAM paměti a vůbec poprvé v historii Samsungu až 1 TB úložiště. Jeho cena se bude na tuzemském trhu pohybovat v rozmezí 25 999 až 41 999 korun.

Všechny výše zmíněné modely jsou k dispozici na českém trhu k předobjednávkám již od dnešního dne a budou pokračovat až do 7. března. Od 8. března bychom se tak dle Samsungu mohly dočkat první expedice k zákazníkům a oficiálního zahájení prodeje. Jediný model, který v Česku prozatím dostupný nebude, je zmíněná 5G verze, která má víceméně shodné parametry s klasickou S10, ale disponuje novou technologií pro až desetkrát rychlejší mobilní připojení k internetu.

ai2

Přečtěte si takéUmělá inteligence Nvidie umožňuje generovat realistické profilové fotky neexistujících lidí přímo v prohlížečiUmělá inteligence Nvidie umožňuje generovat realistické profilové fotky neexistujících lidí přímo v prohlížeči

V souvislosti s představením nových telefonů Samsung také prozradil, že prodal již více než dvě miliardy kusů telefonů ze série Galaxy. Na první pohled je tak patrné, že to Apple nebude mít v druhé polovině roku, kdy standardně představuje nová mobilní zařízení, vůbec jednoduché. Skládací telefon od něj očekávat spíše nemůžeme, ale Samsung představil i několik dalších zajímavých novinek navíc.

GalaxyS10_D2D_phone

Ať už jde o bezdrátové nabíjení dalších zařízení skrz vlastní telefon, čtečku otisků přímo v displeji na přední straně nebo nové funkce umělé inteligence, spojené s optimalizací výkonu a nastavení či fotoaparátu. A zapomenout nemůžeme ani na samotný fotoaparát, který je v případě selfie kamery zabudovaný v malém výřezu přímo do předního displeje, díky čemuž je celý displej tzv. prakticky „nekonečný“.

GalaxyS10_Fingerprint-scanner
fold3

Foto: Samsung

Složený Samsung Galaxy Fold

Samsung_Galaxy_Fold_3

Foto: Samsung

Rozevřený Samsung Galaxy Fold

Diskuze (0)

Novinka

Anonym