Boston Dynamics ukázalo nové schopnosti robota Handle v bizarním videu ze skladu budoucnosti

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

bostonhandle
0Zobrazit komentáře

Americká firma Boston Dynamics je už několik let známa pro své často bizarně nebo poněkud hrozivě působícími, avšak extrémně schopnými roboty, kteří se zaměřují především na efektivní pohyb v komplexním prostředí a manipulaci s různými předměty. Mezi nejznámější modely firmy patří humanoidní Atlas, čtyřnohý BigDog či rychlý WildCat, neméně působivý je však i model Handle. Ten byl původně představen v roce 2017 a nyní se ukázal ve své nové verzi.

Handle na první pohled nepůsobí jako příliš spolehlivá konstrukce – má velké tělo a dvě tenké „nohy“, u nichž jsou chodidla nahrazena dvěma poměrně malými a tenkými koly. Jak ovšem ukázalo původní video z roku 2017, je se schopen pohybovat rychlostí přes 14 kilometrů v hodině a provádět při tom složité manévry. Problém mu nečiní ani náročnější terén s nerovnostmi, schody nebo překážky, které dokáže přeskočit. Původní verze je vybavena dvěma „rukama“, pomocí nichž umí zvednout břemena o váze až 50 kilogramů.

Alternativní podoba modelu Handle byla představena ve videu z prostředí typického skladu s paletami a papírovými krabicemi. Roboti stejného typu jsou v něm dva, zdají se být o trochu větší a dvě ruce u nich byly nahrazeny jediným ramenem zakončeným velkou přísavkou (respektive celou sadou menších přísavek).

Jeden z robotů je přitom zachycen při překládání krabic z jedné palety na druhou, skládajíc je do úhledného komínu, druhý pak krabice z palety vykládá na pojízdný pás. Palety jsou od sebe vzdálené tak, aby roboti mohli předvést i svou orientaci v prostoru a schopnost lokalizovat a správně vyhodnotit předměty pro manipulaci. Přísavky uzvednou břemeno o váze do zhruba 15 kilogramů.

Boston Dynamics původně vznikla jako firma soustředící se hlavně na výzkum a později začala pracovat na vývoji konkrétních produktů zejména pro armádní využití. V posledních několika letech se ale stala nejdříve součástí Googlu a později byla prodána japonskému investičnímu gigantu SoftBank. S tím je možná spojeno větší zaměření na široké využití robotů Boston Dynamics, třeba i v komerční sféře. Google ji totiž prý prodal kvůli vysokým nákladům na vývoj a problematické návratnosti investice.

Jak poukazuje server TechCrunch, zveřejněné video nelze považovat za důkaz změny zaměření firmy už jen proto, že roboti jako Handle by byli pravděpodobně příliš drazí pro většinu skladů. Přesto může minimálně představovat možnou blízkou budoucnost logistiky, která je v současnosti pro komplexnější manipulaci se zbožím stále závislá na lidech.

philly-1

Přečtěte si takéVe Filadelfii vznikne miliardový stadion pro profesionální hráče her. Postaví ho tvůrci fotbalového stadionu ArsenaluVe Filadelfii vznikne miliardový stadion pro profesionální hráče her. Postaví ho tvůrci fotbalového stadionu Arsenalu

Nová verze robota Handle přímo poukazuje k velmi aktuálnímu tématu rychle rostoucí míry automatizace výroby a strachu ze ztráty desítek tisíc pracovních míst. Například Amazon pouze ve svých skladech ve Spojených státech zaměstnává přes 125 tisíc lidí, kteří už nyní začínají být v menší míře nahrazováni automatizovanými procesy.

Boston Dynamics Handle

Původní verze robota Handle (zdroj: Boston Dynamics)

Automatizace a její důsledky je komplexním tématem a mnozí argumentují, že o hrozbě nedostatku pracovních míst kvůli ní se mluvilo už několikrát v minulosti, nakonec ale byla vykompenzována vznikem nových profesí. Stále ovšem platí, že společnosti jako Boston Dynamics představují blížící se významnou změnu, ať už na poli profesí nebo obecnějšího fungování společnosti.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym