V Itálii vyrostl první dům vytvořený 3D tiskem z hlíny. Jmenuje se Gaia a byl postaven za 10 dní

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

gaia-3D-print-house-wasp1
0Zobrazit komentáře

Současná progresivní západní společnost se v těch nejlepších případech vyznačuje proměnami pojetí mnoha tradičních konceptů, z nichž jedním z těch výraznějších je naprostým základem života člověka – přístřeší. V novém projektu italské firmy WASP se propojuje inovátorský přístup ke konstrukci bydlení, jeho vztahu k životnímu prostředí a nepřímo také k představě samotného obyvatelného prostoru.

Firma WASP se od svého vzniku v roce 2012 zabývá vývojem technologií pro aditivní výrobu na úrovni architektonických objektů. Jinými slovy to znamená, že vytváří nástroje pro 3D tisk budov. Jejím vrcholem v tomto ohledu je v roce 2015 představená tiskárna BigDelta WASP 12m, jejíž výška je zřejmá z názvu a byla postavena ve městě Massa Lomarda. Jejím účelem je postavit obyvatelnou strukturu rychle a za co nejnižší náklady. V září minulého roku pak firma představila novou tiskárnu Crane Wasp, která je konstrukčně velice podobná BigDelta, ale je schopna tisknout stavby do výšky tří metrů a průměru šesti metrů a lze ji snadno rozložit a přemístit jinám.

gaia-3D-print-house-wasp2

Obří 3D tiskárna BigDelta WASP 12m pro stavbu domů

O měsíc později byla tiskárna ve městě Massa Lombardo použita k vytvoření prvního domu vytvořeného 3D tiskem z přirozeně se vyskytujících materiálů. Tato stavba je také prvním modelem domu firmy, který navrhla a nese název Gaia, což je jméno bohyně země z řecké mytologie a označuje také Zemi samotnou. Název poukazuje na nejdůležitější aspekt stavby, tedy že je vytvořena ze zcela přírodních a tudíž biodegradovatelných materiálů, které byly při tvorbě prvního exempláře získány přímo z přilehlého okolí.

Zdi obydlí jsou tvořeny směsí vyrobené z přírodní hlíny a obsahují množství dutin, jež jsou vyplněny odpadními materiály z produkce rýže (rýžová sláma a rýžové lusky). Tyto materiály podle slov firmy poskytují velice dobré izolační schopnosti a dům se prý dokonce v zimě obejde bez vytápění (přinejmenším v teplejším italském klimatu). Dutiny u vnějšího pláště zdi jsou ponechány nevyplněné pro přirozenou ventilaci a mohou být také využity pro vedení elektrických rozvodů. Vnitřní prostor má rozlohu 30 metrů čtverečních.

gaia-3D-print-house-wasp6

Zdi vyplňují odpadní materiály z produkce rýže

Stavba Gaii trvá pouze deset dnů a vyžaduje naprosté minimum použité energie. Také náklady na materiál jsou v poměru ke konvenčnímu stavění téměř zanedbatelné – nepřesáhnou v přepočtu 30 tisíc korun. Materiály použité pro stavbu Gaii také znamenají, že pokud není udržována, sama se opět po čase rozloží do svých původních ingrediencí. Navíc není nutné použít ty, z nichž byla vyrobena konkrétní stavba v Massa Lombardo, podle firmy WASP se odpad z agrikultury může obecně stát významným zdrojem materiálů pro stavění budov, stejně jako odpad z demolice jiných budob.

Snahy firmy a to, co Gaia představuje, dobře shrnuje citace, kterou WASP poskytla magazínu Dezeen: „Gaia je výsledkem omezeného a optimalizovaného využití agrikulturálních zdrojů, které byly prostřednictvím technologie převedeny do komplexní budovy s minimálním environmentálním dopadem.“

gaia-3D-print-house-wasp3
gaia-3D-print-house-wasp4
gaia-3D-print-house-wasp5
gaia-3D-print-house-wasp7
gaia-3D-print-house-wasp8
gaia-3D-print-house-wasp9

Diskuze (0)

Novinka

Anonym