DHL začíná v Číně doručovat zásilky autonomními drony. Přepravu zkrátí ze 40 minut na čtvrtinu

g0-pr-tg1-160519

Dron DHL přepravující zásilku

0Zobrazit komentáře

DHL patří mezi jedny z nejprogresivnějších společností, co se spojení kurýrních služeb a moderních technologií týče. Potvrzuje to i její partnerství s čínskou společností EHang, která se specializuje na vývoj autonomních dronů schopných nést kameru, zásilku, ale i dospělou osobu. Vzájemná spolupráce vznikla za účelem vyvinout pro DHL systém autonomní roznášky zásilek v hustě urbanizovaných městských oblastech pomocí dronů a nyní je vidět první výsledek.

V rámci spolupráce tak nyní vznikla trasa, díky které se DHL stává první logistickou společností v Číně, která přepravuje zásilky pomocí dronu. „Jsme potěšení, že můžeme spolupracovat se společností EHang a společně přinést nový milník v podobě nové plně automatické a inteligentní dopravy pomocí dronu, která kombinuje sílu největší světové přepravní společnosti s jednou z vedoucích UAV (Unmanned Aerial Vehicle, bezpilotní letadlo) společností na světě,“ prohlásil během zahajovacího ceremoniálu Wu Dongming, CEO DHL Express China.

Digit+-+4

Dron DHL přepravující zásilku

První vytvořená trasa je dlouhá přibližně osm kilometrů a vede od servisního centra společnosti DHL k zákazníkům ve čtvrti Liabou ve městě Tung-kuan, ležící v provincii Kuang-tung. Zásilky bude na této trase roznášet dron ze série Falcon společnosti EHang, který má představovat absolutní technologickou špičku čínského výrobce. Dron disponuje osmi vrtulemi umístěnými na čtyřech ramenech a je vybaven celou řadou systému starajících se o bezpečnost letu, díky kterým dokáže sám plánovat trasu v reálném čase, navigovat a dokonce je schopen i vizuální identifikace.

Dron je díky vyvinutému systému umělé inteligence schopen rychlého a efektivního pohybu mezi budovami, nemusí se pohybovat v hustém provozu ani stát v dopravních zácpách a dobu přepravy zásilky tedy zkracuje ze 40 minut na 8 minut. Společnost tak díky němu ušetří až 80 % nákladů na přepravu, která je navíc zcela bezemisní. Nosnost dronu je až 5 kilogramů nákladu, který je uložen ve speciálním boxu s přistávacím podstavcem.

Samotný dron je dokován ve speciální budce, ve které si také nabírá zásilky. Budka rozpozná obličej odesílatele, oskenuje jeho identifikační průkaz, příjme zásilku, kterou následně roztřídí, a pokud ji potřebuje odesílatel doručit expresně, udělí ji nejvyšší prioritu.

g0-pr-tg2-160519

Dokovací stanice a příjem zásilek DHL

Společně s DHL jsme rádi, že můžeme do čínského Kantonu přinést první linku doručovacích dronů v Číně. Ta představuje nový začátek v logistice mezi budovami chytrých měst. Inteligentní drony jsou inovativním logistickým řešením, které se bude rozšiřovat a realizovat ve více oblastech a těšíme se na spolupráci s DHL při budování systému multidimenzionální městské letecké dopravy,“ prohlásil během zahajovacího ceremoniálu provozu dronu DHL Hu Huazhi, zakladatel a generální ředitel společnosti EHang.

DHL má v plánu rozšiřovat trasy svých dronů, jelikož v tomto způsobu dodávek vidí velký potenciál. Zároveň chce pokračovat ve spolupráci s EHang, která by pro ni měla vyvinout druhou generaci dopravních dronů poskytujících vyšší nákladovou kapacitu a vyšší doručovací efektivitu.

ford-digit

Přečtěte si takéRobotický pošťák budoucnosti podle Fordu. Přiveze ho autonomní auto a balík donese až ke dveřímRobotický pošťák budoucnosti podle Fordu. Přiveze ho autonomní auto a balík donese až ke dveřím

Americká společnost DHL poskytuje své kurýrní služby již od roku 1969, kdy začala s přepravou zásilek mezi San Franciskem a havajským Honolulu. Postupem času se společnost začala rozšiřovat a dnes dává práci 380 tisícům zaměstnancům ve 220 zemích světa, Českou republiku nevyjímaje. Společnost přepraví za rok v průměru 1,5 miliardy zásilek a díky tomu, že je vlastněna z velké většiny německou Deutsche Post World Net, může odesílat zásilky třeba i na Kubu nebo do Severní Koreje, protože se na ni nevztahují žádná embarga. Díky těmto statistikám je DHL největší logistickou společností na světě.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym