Salvador Dalí ožil díky pokročilé umělé inteligenci. V muzeu na Floridě si s návštěvníky popovídá o umění i počasí

Michal PtáčekMichal Ptáček

salvador-dali-lives
0Zobrazit komentáře

Je tomu více než 30 let, co svět opustil jeden z nejvýznamnějších umělců moderní historie, Salvador Dalí. Původem katalánský malíř, který se během svého života proslavil především pro svá surrealistická díla, však nyní díky nejnovějším technologiím umělé inteligence žije stále se svými fanoušky. V muzeu Salvadora Dalího ve městě St. Petersburg na Floridě byla totiž otevřena nová expozice s názvem Dalí Lives, která pomocí kombinace pokročilé umělé inteligence přivedla Dálího opět částečně k životu.

Po příchodu do muzea návštěvníky přivítá na první pohled běžně vypadající informační kiosek, který po zmáčknutí tlačítka zobrazí na obrazovce právě virtuální kopii Dalího. Ta díky algoritmům strojového učení čerpajícím z tisíců hodin dostupných materiálů slavného umělce vede s návštěvníky konverzaci a zároveň přesně reprodukuje umělcova gesta, styl mluvy, ale i detaily jako pohyb očí nebo obočí.

Pro co největší věrohodnost umělá inteligence čerpala z více než 6 tisíc dostupných záběrů a snímků Dalího, načež lidští tvůrci analyzovali a pečlivě vybrali Dalího citáty a vše zkombinovali v co nejvěrohodnější výsledek.

Opravdový Dalí

„Celé je to v podstatě znovuvytvořená verze Dalího. Nejedná se o osobu s pečlivým make-upem, která Dalího hraje. Je to opravdový Dalí,“ říká Jeff Goodby z digitální agentury Goodby Silverstein & Partner, která na výstavě s muzeem spolupracuje.

A po zhlédnutí prvních záběrů nelze než souhlasit. Tvůrcům se totiž obdivuhodným způsobem podařilo vyhotovit 45 minut unikátního materiálu, schopného vyprodukovat přes 190 tisíc možných kombinací, který dělá z každé interakce unikátní zážitek. Virtuální Dalí návštěvníkům zvládne odvyprávět své životní příběhy, stejně jako si s nimi popovídat o aktuálním počasí.

dali-1

Virtuální Dalí

Závěr interakce s návštěvníky je navíc pokaždé obohacen o jeden netradiční zážitek. Dalí se totiž návštěvníků ptá, zda by se s ním chtěli vyfotit. Pokud je odpověď kladná, virtuální umělec vezme do ruky mobilní telefon s fotoaparátem a s návštěvníky si pořídí společnou selfie.

Jakkoliv jsou samotné technologie deep fake videí a umělé inteligence fascinující, mají samozřejmě i své stinné stránky a v budoucnu bude záležet pouze na lidech, k jakým účelům budou skutečně využívány. Možný nástřel použití v budoucnosti ukázal nedávno například virtuální David Beckham, v méně pozitivním smyslu pak čínská televizní stanice, která představila virtuálního moderátora moderujícího jako skutečný člověk. Právě v těchto případech se mnozí odborníci obávají hrozby v podobě zneužití pro účely fake news a další nekalé úmysly.

dali-lives

Virtuální Salvador Dalí si s vámi pořídí i selfie

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym