Tesle hrozí, že jí do 10 měsíců dojdou peníze. Elon Musk proto osobně prověří všechny finanční toky

elon-musk-tesla

Šéf Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Automobilka Tesla je obrovským projektem, který musí být bez přestání krmen vydatnými dávkami dolarů. Ovšem apetit Tesly začíná být až příliš velký a zásoba financí není nekonečná. Proto její šéf Elon Musk prohlásil, že jsou nutné zásadní změny pro co nejefektivnější snížení nákladů. Pokud se tak nestane co nejrychleji, Teslu čeká konec mnohem dříve, než by koho napadlo.

O celém problému automobilky pojednává e-mail, který vedení rozeslalo mezi zaměstnance společnosti a získala ho například agentura Reuters. V něm stojí, že i přes nedávné výrazné navyšování kapitálu společnosti ve výši 2,7 miliardy dolarů je nezbytné přezkoumávat veškeré výdaje automobilky po celém světě, což by měl dělat sám Elon Musk a Zach Kirkhorn, nový finanční ředitel automobilky. Tento dohled by se měl dotknout v podstatě každé platby, která opustí bankovní účet Tesly, a bude zahrnovat i platy zaměstnanců, cestovní výdaje a nájmy.

modely3

Foto: Tesla

Tesla Model Y

Výše zmíněné 2,7 miliardy dolarů měly automobilce posloužit pro pokrytí samotného chodu automobilky, ale také pro další projekty spojené s dokončením a zahájením provozu továrny v Šanghaji či uvedením nového SUV Tesla Model Y. Podle slov Elona Muska však tyto peníze stačit nebudou. „Je to hodně peněz, ale momentálně máme s ohledem na první kvartál okolo 10 měsíců na dosažení zisku. Jedná se o hardcore opatření, ale je to jediný způsob, jak docílit toho, aby Tesla dosáhla finanční udržitelnosti a my uspěli v našem cíli učinit svět ekologicky udržitelným,“  okomentoval celou záležitost Elon Musk.

Jak na horské dráze

Tesla hledá ideální optimalizaci svých výdajů již delší dobu. Přesně před rokem, kdy se automobilka dostala se svou novinkou Model 3 do tzv. výrobního pekla, jak situaci sám Elon Musk nazval, byl zaměstnancům rozeslán podobný e-mail. V něm byli informováni o vzniku speciálního finančního týmu, který měl za úkol kontrolovat náklady a eliminovat veškeré výdaje, které nejsou nezbytně nutné. V červnu následně přišlo propuštění 9 % zaměstnanců, což Musk okomentoval tím, že doufá, že toto opatření automobilka nebude muset nikdy opakovat.

xprize-musk

Přečtěte si takéŠéf Tesly Elon Musk s nadací XPRIZE rozdali 15 milionů dolarů na podporu gramotnosti dětíŠéf Tesly Elon Musk s nadací XPRIZE rozdali 15 milionů dolarů na podporu gramotnosti dětí

V listopadu Musk přiznal, že se Tesla pohybovala jen několik týdnů od úplného kolapsu kvůli nedostatku financí. I přesto se automobilce podařilo zakončit rok v zisku a vše nasvědčovalo tomu, že konečně dosáhla tolik očekávané finanční stability. Nicméně se začátkem roku 2019 přišlo další propouštění, které se dotklo 7 % zaměstnanců, a následovaly další snahy jak ušetřit. Tesla například chtěla uzavřít většinu ze svých kamenných prodejen či neustále měnila ceny prodávaných elektromobilů, zejména Modelu 3, který měl Teslu dostat ze všech problémů. To však nedokázal, a tak Tesla v prvním čtvrtletí tohoto roku prokázala ztrátu 702 milionů dolarů.

Elon Musk

Na tento problém zareagovala nejen Tesla navýšením kapitálu, ale také cena jejích akcií. Ta se postupně propadá, a zatímco se minulý prosinec prodávaly za rekordních 365 dolarů za kus, dnes je jejich cena na dvouletém minimu při výši 211 dolarů za kus. Tento pokles hodnoty je zaviněn nejen ztrátou důvěry ze strany investorů, ale i se změnou strategie ovlivňující finální cenu vozu.

Finanční hospodaření Tesly skutečně připomíná jízdu na horské dráze. Období finanční nejistoty a tvrdých opatření střídají měsíce plné úspěchů a zisků. Nyní se však Tesla opět řítí střemhlav dolů a je otázka, zda se jí podaří najít dostatečné množství energie a peněz na to, aby mohla ve své jízdě pokračovat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym