StartupYard je v Česku u všeho důležitého. Startupy z jeho programu nabraly už přes 780 milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

cedric-maloux-startupyard

Foto: StartupYard

Cedric Maloux, CEO StartupYardu

0Zobrazit komentáře

Brand Embassy, BudgetBakers, Gjirafa, Steel Mountain, Rossum. To je jen zlomek startupů, jež v poslední době prošly známým pražským akcelerátorem StartupYard, který potvrzuje, že je u mnoha důležitých událostí, které se na české startupové scéně zrodí. Několik desítek firem, které technologickým akcelerátorem ze Smíchova prošlo, na investicích nabralo už přes 780 milionů korun.

StartupYard založený v roce 2011 je dnes nejstarším soukromým akcelerátorem ve střední a východní Evropě a jeho deseti akceleračními koly již prošlo celkem 72 firem z 16 zemí. V portfoliu má tuzemský akcelerátor, který vede již šest let Cedric Maloux, celou řadu více či méně úspěšných startupů a v posledních měsících zaznamenal hned několik úspěchů.

Právě ze StartupYardu kdysi vzešel startup Brand Embassy, který v květnu oznámil velký exit do rukou velké mezinárodní společnosti NICE. Jednalo se o obchod za desítky milionů dolarů a StartupYard sehrál na začátku celého příběhu důležitou roli. Ve StartupYardu se objevil také další český projekt BudgetBakers, do něhož v dubnu vložilo další peníze Rockaway.

Vit_Horky_portret_BrandEmbassy

Foto: Rockaway

Vít Horký, spoluzakladatel a CEO Brand Embassy

Stejný investor pak byl také u březnové investice do projektu Gjirafa, albánské obdoby českého Seznamu, který rovněž prošel StartupYardem. Několik úspěšných měsíců završila akvizice britského startupu Steel Mountain, který se zaměřuje kyberbezpečností a nově působí pod křídly Avastu. Ocenění Startup roku si pak na české soutěži AI Awards odnesl český startup Rossum a nejvlivnější fintech firmou roku 2019 byl experty v Londýně jmenován britský WaymarkTech.

Nové akcelerační kolo a milionová investice

Ve všech zmíněných projektech má StartupYard prsty a s hledáním nadějných startupů zdaleka nekončí. Na podzim letošního roku vyhlásil již své 11. akcelerační kolo, v němž hledá high-tech projekty a nabízí jim investici ve výši 1 milionu korun a intenzivní trénink od 157 odborných mentorů. Investice tedy bude o třetinu vyšší než v předchozích ročnících a StartupYard vybere maximálně deset projektů.

oliver-dlouhy-kiwicom2

Přečtěte si takéDo brněnského Kiwi.com vstupuje za miliardy korun americký investor. Oliver Dlouhý jako šéf zůstáváDo brněnského Kiwi.com vstupuje za miliardy korun americký investor. Oliver Dlouhý jako šéf zůstává

„Praha se stává stále atraktivnějším místem pro technologické startupy. Pro jejich zakladatele je zajímavý především ekosystém, který jsme za posledních 8 let vytvořili – podařilo se nám propojit startupy, investory a korporace. Těší nás nejen zájem mezinárodních startupů o náš program, ale také to, že startupy z našeho programu mají úspěch v náročné globální konkurenci,“ uvedl Cedric Maloux, ředitel StartupYardu, který bude hledat firmy z oblastí umělé inteligence, kyberbezpečnosti, kryptografie, rozšířené a virtuální reality (AR a VR), IoT a robotizace.

Do předchozího kola se přihlásilo 154 startupů z celého světa. StartupYard z nich nakonec vybral sedm startupů ze sedmi zemí, jediným českým zástupcem byl Vistag. I letos očekává Cedric Maloux velký zájem a pro startupy může být akcelerátor zajímavý i vzhledem k napojení na významné tuzemské investory, mezi nimiž je i zmíněné Rockaway, Credo či andělští investoři včetně Michala Illicha nebo Josefa Matějky.

startupyard2016-4235

Ředitel StartupYardu, Cedric Maloux

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym