Dánský startup vyrazil do boje proti plastům a vytvořil znovupoužitelnou vatovou tyčinku

Michal PtáčekMichal Ptáček

lastswab-1
0Zobrazit komentáře

Ekologie, udržitelnost a boj proti plastům jsou témata, která stále více rezonují naší společností. Planeta Země je jen jedna a za její záchranu a postupnou obnovu se proto zasazuje stále více firem i jednotlivců, kteří se snaží používání a produkci neekologických materiálů snižovat, případně rovnou vyrábět vhodnější alternativy.

Plasty však nejsou jen PET lahve plovoucí v oceánech, ale i drobnější věci denní spotřeby. Například jednorázové vatové tyčinky do uší, skládající se standardně z plastového těla a vaty na obou koncích.

Průměrný Američan dle dostupných statistik ročně použije a následně vyhodí 415 takových vatových tyčinek. A ještě hůře vypadá celková statistika z celého světa, dle které se denně vyprodukuje 1,5 miliardy vatových tyčinek. Ty jsou podle britské neziskové organizace Marine Conservation Society, zabývající se mořským ekosystémem, jedním z nejčastějších odpadků nacházejících se na plážích. Na 30 metrů pláže údajně připadá 9 pohozených a použitých vatových tyčinek.

Právě tuto masivní jednorázovou spotřebu chce zmírnit dánský startup LastSwab, který vytvořil omyvatelnou variantu vatové tyčinky.

Její tělo se skládá z lékařského silikonu, oba konce jsou poté vybaveny speciální omyvatelnou gumou, které zajistí, že po použití lze čistítko bezproblémově umýt a kdykoliv znovu bezpečně použít.

Pro multifunkční použití jsou součástí balení dva druhy tyčinky. Jedna například pro tradiční čistění uší, druhá pro odstranění make-upu. Obě varianty jsou vybaveny dodatečným pouzdrem, do kterého je možné tyčinku umístit, a k dispozici jsou také v několika barevných variantách.

swab-1

LastSwab nabízí dvě varianty tyčinky. Jednu pro klasické čištění, druhou pro odstranění make-upu

Tvůrci totiž sami přiznávají, že cílí především na mladší, v tomto ohledu uvědomělejší generaci, která sice bojuje proti nadbytečné spotřebě, ale zároveň požaduje, aby výrobek zároveň sloužil jako určitý módní doplněk.

Základní balení, jehož součástí jsou dvě vatové tyčinky, dánský startup nabízí za 19 eur, v přepočtu 480 korun. A reálný zájem je mezi lidmi opravdu velký. Ostatně v nedávno skončené kampani na crowdfundingovém portálu Indiegogo se na produkci LastSwab podařilo od lidí z celého světa vybrat 861 tisíc eur, respektive téměř 22 milionů korun.

lastswab-mm

LastSwab je k dispozici v několika barevných variantách

Diskuze (0)

Novinka

Anonym