Jaguar Land Rover testuje umělou inteligenci. Rozpoznanou náladu řidiče umí zlepšit hudbou či osvětlením

jaguar-land-rover-ai1

Foto: Jaguar Land Rover

Rozpoznávání nálad řidiče pomocí umělé inteligence

0Zobrazit komentáře

Cestování automobilem představuje pro spoustu lidí každodenní rutinu, v rámci které cestují do práce, vyzvedávají děti z kroužků, objíždějí známé, jezdí na nákupy či výlety a pro některé se dokonce jedná o pracovní náplň. Průměrný Evropan stráví za volantem 4 roky svého života, což je poměrně dlouhý časový úsek. Automobiloví výrobci proto hledají nejrůznější způsoby, jak čas strávený ve voze řidičům co nejvíce zpříjemnit a zároveň zajistit jejich bezpečnost.

Zda se ve voze cítíme příjemně a také zda řídíme zcela bezpečně, mohou do značné míry ovlivnit naše nálady. Ať už jsme unaveni, máme vztek, stres nebo se prostě jen nudíme, všechny tyto nálady mohou určitým způsobem snižovat schopnost našeho vnímání a oddalovat reakci na dění na silnici. A právě emocionální rozpoložení řidiče je věc, na kterou se soustředí nový systém od britské automobilky Jaguar Land Rover.

jaguar-land-rover-ai-camera

Foto: Jaguar Land Rover

Kamerový systém sledující řidiče

Technologie, která je momentálně ve fázi prototypu, pracuje s umělou inteligencí, jež s pomocí kamery rozpoznává postavení těla a jednotlivé mimické výrazy obličeje řidiče a taktéž shromažďuje údaje z biometrických senzorů. Na základě získaných dat vyhodnocuje aktuální náladu řidiče a v případě potřeby se snaží provést veškeré změny, které by mohly přispět k co největší pohodě řidiče.

V momentě, kdy automobil zaznamená znuděný výraz ve tváři, zapne rádio či seznam skladeb pro co nejlepší náladu. Zároveň technologie mění ambientní osvětlení uvnitř automobilu nebo změní teplotu ve voze. Systém také shromážděná data ukládá a po čase pro každého řidiče vytvoří přednastavené nabídky na základě jeho různých nálad.

haneda

Přečtěte si takéVedle postele letecký simulátor. Letištní hotel v Tokiu láká na netradiční zážitek přímo v pokojíchVedle postele letecký simulátor. Letištní hotel v Tokiu láká na netradiční zážitek přímo v pokojích

Technologie se však neomezuje pouze na řidiče, ale sleduje i ostatní členy posádky. Pokud například zaznamená spícího cestujícího na zadních sedačkách, je schopna vytvořit mu co nejlepší podmínky pro spánek ztmavením okének, regulací teploty a snížením hlasitosti hudby.

Systém budoucnosti

Systém pro sledování únavy řidiče není nic nového a v současné době jej ve svých vozech nabízí celá řada automobilek. Některé již pracují s kamerovým systémem namířeným na obličej řidiče, ovšem většina systémů vychází z analýzy pohybu volantu a v případě detekce únavy řidiči pouze doporučí pauzu.

Vyhodnocování fyzického a emocionálního stavu řidiče s následnou aktivní změnou prostředí vozu je tak zcela originálním přístupem. V minulosti představila podobný koncept pouze Kia a Toyota.

Celá technologie od Jaguar Land Rover je momentálně ve fázi testování a coby výbavového doplňku se ji nejspíše jen tak nedočkáme. A pokud ano, bude se s největší pravděpodobností jednat o výbavový prvek dodávaný s těmi nejluxusnějšími modely obou značek. I přesto se jedná o velice zajímavou technologii, která naznačuje, do jaké míry o nás budou naše vozy v budoucnu pečovat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym