Nizozemský Albert testuje autonomního robota, který doručí nákup až ke dveřím

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

albert-robot

Foto: Albert

Autonomní doručovací robot od Albertu

0Zobrazit komentáře

Supermarkety a hypermarkety Albert fungují v Česku už od roku 1991. Dnes jich je u nás přes 300 a je možné, že do nich už v budoucnu ani nebudeme muset chodit. Albert totiž začal v domovském Nizozemsku, kde sídlí skupina Ahold, testovat autonomního robota, který doručí nákup až ke dveřím.

Zákazník si jen pomocí mobilní aplikace objedná zboží, pracovníci prodejny ho následně vloží do pojízdného robota zvaného Aitonomi a ten vyrazí na místo určení. Správnou cestu najde doručovací robot díky speciální virtuální mapě a senzory při maximální rychlosti 8 km/h zajistí, že nenabourá.

Albert pracoval na vývoji s firmou TeleRetail a testování aktuálně probíhá v rámci technologického kampusu v Eindhovenu. V něm sídlí přes 185 technologických společností a startupů a také supermarket Albert, odkud zmíněný robot vyráží. Jakmile k zákazníkovi dorazí, ten ho pomocí mobilní aplikace odemkne a odebere zboží.

Zatím není jasné, jaké má Albert s robotickým doručovatelem plány, ale rozhodně není jediný, kdo podobné technologie testuje. V Americe začíná s roboty doručovat startup Postmates a stejné roboty u nás kdysi testoval i internetový supermarket Rohlik.cz.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym