Přepravní startup Bolt, který funguje i v Praze, potvrzuje status jednorožce. Získává dalších 60 milionů eur

bolt_markusvillig_car-min

Foto: Bolt

Markus Villig, spoluzakladatel a CEO Boltu

0Zobrazit komentáře

Na přepravním trhu je už prakticky 10 let množství alternativních služeb, které se postavily klasickým taxislužbám a samy mezi sebou konkurují jedna druhé a předhánějí se v tom, kdo pokryje větší část světa a ukrojí si větší díl z koláče zvaném zákazníci. Nejlépe našlápnuto má v této hře pravděpodobně Uber, který dnes funguje již ve více než 60 zemích a 400 městech světa, včetně Prahy. Na paty mu ale například na americkém trhu šlape Lyft, na asijském miliardové Didi a na tom evropském zase pomalu, ale jistě Bolt (dříve Taxify).

Původem estonský startup, který od roku 2015 funguje i v Praze, totiž v novém kole financování získá kolem 60 milionů eur, v přepočtu tedy kolem 1,5 miliardy korun, a posune se tak v kombinaci s předchozími investicemi vysoko nad hranici jedné miliardy dolarů v hodnotě firmy. To znamená, že ještě výrazněji potvrdí své zařazení mezi takzvané startupové jednorožce, nebo-li startupy, které dosáhly na více než miliardu dolarů v tržní kapitalizaci. K těm se Bolt poprvé přiblížil loňskou investicí ve výši 175 milionů dolarů, vedenou Daimlerem.

„V posledních dnech jsme uzavřeli nové investiční kolo. Jeho cílem je podpořit naši nedávnou expanzi do Londýna a také ji zamýšlíme využít pro financování rozšíření do dalších měst, do kterých bychom chtěli vstoupit v letošním roce,“ říká Markus Villig, CEO a zakladatel Boltu. Zpráva přichází krátce poté, co Bolt vstoupil do Londýna a co potvrdil masivní zahraniční expanzi, ve které se mu budou nově nabyté prostředky hodit. Další financování by se navíc mělo znovu přehoupnout do devítimístných cifer, tedy nad hranici 100 milionů eur, což by postupně posunulo Bolt na jeden z nejlépe financovaných startupů v Evropě.

bolt-aplikace

Foto: Bolt

Aplikace Bolt pro řidiče

Vyjednávání o dalším kole investic dle všeho probíhalo již od prvního kvartálu letošního roku a potvrzeno bylo nyní. Mezi investory se zařadí například švédský fond Nordic Ninjas, Naya Capital, Creandum, G Squared nebo Superangel, který podporuje startup již od jeho začátku. Větší investoři, kteří se zapojili již dříve, jako například SoftBank či Didi, v novém kole ovšem dle všeho nejsou.

Šedesát milionů eur nicméně nemusí být poslední slovo, jelikož aktuální kolo nebylo prozatím finálně uzavřeno. Je tak možné, že na stůl vyloží karty ještě několik dalších investorů a finální částka bude vyšší, což by akorát umocnilo pozici firmy na trhu i v miliardových žebříčcích.

samaras

Přečtěte si takéČeská nápojářská skupina Kofola vstupuje do byznysu s kávou. Kupuje tuzemskou firmu EspressoČeská nápojářská skupina Kofola vstupuje do byznysu s kávou. Kupuje tuzemskou firmu Espresso

Bolt aktuálně působí na mnoha trzích západní Evropy, stejně jako v několika arabských zemích, Africe, východní Evropě, západní Asii a také Austrálii. Je tak dost možné, že se mimo saturovaného trhu v Londýně, kde dosud dominoval především Uber, pustí také na další asijské, případně i západní trhy. Mimo sdílených jízd navíc Bolt nabízí také elektrické koloběžky nebo dovoz jídla, podobně jako jeho další konkurenti, což je pro podobné aplikace klíčové.

Mohou tím relativně levně získat uživatele na levnější službu a v rámci stejné aplikace je přetáhnout k dražším alternativám. Například půjčení koloběžky často vyjde na pouhé desítky korun, kdežto za přejíždění autem pak zákazník měsíčně utratí stovky i tisíce korun. Pro změnu přitom stačí jen jednou kliknout v aplikaci.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym