Netradiční spojení mezi Ruskem a Čínou. Přes řeku Amur vyroste ojedinělá mezinárodní lanovka

rusko-cinska-lanovka-2

Foto: UN Studio

Vizualizace terminálu lanovky propojující ruský Blagověščensk s čínským Chej-che

0Zobrazit komentáře

Rusko a Čína k sobě budou mít ještě o něco blíže, a to díky unikátnímu projektu, který doslova překlene jejich vzájemné hranice a umožní tamním obyvatelům rychlé cestování přes řeku Amur, která tvoří přirozenou hranici obou zemí.

Obě země můžeme zcela jistě označit za významné světové velmoci, jejichž historie vzájemných vztahů je stejně zajímavá jako například ta mezi Ruskem a Spojenými státy. I zde nechybí celá řada vyhrocených konfliktů a příměří, která nakonec vyústila ve velice úzkou vojenskou i obchodní spolupráci mezi oběma zeměmi.

A že je toto spojenectví skutečně platné, chce dát Moskva s Pekingem najevo novým projektem lanovky, která bude obě země propojovat.

rusko-cinska-lanovka-3

Foto: UN Studio

Lanová dráha nad hladinou řeky Amur

Vítězným návrhem ruské části projektu terminálu lanovky se stal projekt nizozemského designérského studia UN Studio, které stojí například za mrakodrapem Wasl Tower v Dubaji či lanovou dráhou v Göteborgu. Jak tvrdí studio, vůbec první přeshraniční kabinová lanovka na světě bude mít svůj terminál v Blagověščensku, na břehu řeky Amur. Ta vytváří přirozenou hranici mezi Ruskem a Čínou a právě nad její hladinou se budou kabiny lanovky pohupovat, když budou po kabelech putovat až do čínského města Chej-che, na druhý břeh řeky.

studio

Přečtěte si takéBydlení na dvorku. Rent the Backyard za vás postaví malý zahradní apartmán a umožní na něm vydělávatBydlení na dvorku. Rent the Backyard za vás postaví malý zahradní apartmán a umožní na něm vydělávat

Lanovku budou tvořit dvě linky se čtyřmi kabinami. Každá by měla nabízet prostor až pro 60 cestujících, kteří se na druhý konec dráhy dostanou přibližně za sedm a půl minuty. Tvůrci designu terminálu stojícího na ruském území se inspirovali každoročním přírodním úkazem na řece Amur. Tato řeka o celkové délce 2 824 kilometrů totiž v zimě zamrzá, a proto terminál připomíná velkou ledovou kru.

Budova nabídne několik vyhlídkových míst, restauraci, střešní zahradu nebo třeba konferenční centrum a bezpečnostní oblast podobnou těm na letištích.

rusko-cinska-lanovka-1

Foto: UN Studio

Vizualizace terminálu připomínajícího ledové kry řeky Amur

V současné době prozatím není znám datum spuštění provozu lanovky a nevíme ani, jak bude projekt vypadat na čínské straně. Podle UN Studio by však měly být stavební práce zahájeny již během příštího roku. Bude se tak jednat nejen o zajímavý dopravní prostředek pro místní obyvatele, kteří putují z jedné země do druhé, ale zcela jistě také pro turisty.

Pokud byste se na takové místo rádi podívali, ale jedná se pro vás o příliš vzdálenou či drahou destinaci, můžete si překonání hranic dvou zemí na laně vyzkoušet alespoň ve španělském Sanlúcar de Guardiana. Odtud můžete na tzv. zip-line sjet přes řeku Guadiana až do portugalského Alcoutimu, a ještě získáte čas navíc, protože jízdu zakončíte v jiném časovém pásmu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym