T-Mobile má jako první v Česku skutečně neomezená data. Nabídne internet bez limitů i vyšší datové balíčky

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

t-mobile-prodejna

Foto: T-Mobile

Prodejna T-Mobile na Zličíně

0Zobrazit komentáře

Neomezené datové léto způsobilo na českém mobilní trhu menší revoluci. Když T-Mobile v červnu oznámil, že hodlá většině svých zákazníků nabídnout na letní prázdniny neomezený internet, a to navíc zdarma, způsobilo to pořádný rozruch. Do letní kampaně nakonec přilákal přes tři čtvrtě milionu zákazníků a nyní s internetem bez limitů pokračuje i ve standardních tarifech.

Po neomezených datových tarifech volali čeští zákazníci už dlouho. Přestože všichni tři hlavní tuzemští operátoři, tedy T-Mobile, Vodafone a O2, dlouhodobě tvrdili, že Češi o něco takového nemají zájem a více dat nepotřebují, zejména letní akce růžového operátora ukázala opak.

Jedna věc pochopitelně je, že byla akce s neomezenými daty zdarma. I tak však přilákala významný počet uživatelů, který nakonec překročil 774 tisíc. Klíčové z toho pak je, že průměrná spotřeba u tarifních zákazníků, kteří akci využili, v červenci dosáhla 12,6 GB. Dosud přitom byla jen 3,3 GB. A i když T-Mobile očistil letní statistiky o desetinu největších datařů, průměrná spotřeba se zastavila na 6,3 gigabajtech.

Poučení od konkurenta

Svým neomezeným datovým létem si tak operátor ověřil, co přesně čeští zákazníci chtějí. Podle toho také vypadá jeho nová tarifní nabídka, která startuje 1. září. „V nových tarifech reflektujeme základní požadavky našich zákazníků, především potřebu větší porce dat a možnost získat nabídku na míru,“ říká Juraj Bóna, ředitel T-Mobile pro Českou republiku. Nejvyšší variantou, na kterou všichni čekali, je skutečně neomezený datový tarif.

t-mobile-roztyly-min

Foto: T-Mobile

Sídlo T-Mobile na Roztylech

T-Mobile není první, kdo s něčím takovým přichází. Pár dní před jeho letní akcí totiž vyrukoval s vlastními neomezenými tarify konkurenční Vodafone, jenže jeho nabídka měla hned několik háčků. Jednak nemohl neomezená data získat jednotlivec a navíc operátor značně snižoval rychlost internetu. Tu sice nyní po letním testování zvýšil na dvojnásobek, ale i nadále se jedná o neomezené tarify spíše v uvozovkách.

Je možné, že se i z nepříliš pěkného příkladu svého konkurenta poučili v T-Mobilu, a v jejich nové nabídce tak nyní figuruje skutečně neomezený datový tarif nazvaný Neomezeně Max. Zákazník za něj zaplatí 1 575 korun měsíčně a dostane jak neomezené volání a SMS, tak také zcela neomezenou spotřebu dat (omezen je jen roamingovým EU limitem ve výši 40 GB) a navíc 500 MB pro roaming mimo Evropskou unii.

bill-hader-tom-cruise

Přečtěte si takéSlovák vytvořil deepfake video, kde se Bill Hader proměňuje v Toma Cruise. Zneužití se nebojím, říkáSlovák vytvořil deepfake video, kde se Bill Hader proměňuje v Toma Cruise. Zneužití se nebojím, říká

Pro mnoho zákazníků, bažících po neomezených datech, bude však patrně dostačující nový tarif Neomezeně HD, který stojí 1 275 korun měsíčně a vedle neomezeného volání a SMS nabídne 50 GB dat neomezenou rychlostí a následně další spotřebu sníženou na rychlost 10 Mb/s. U tohoto tarifu platí roamingový EU limit 35 GB.

Od září však T-Mobile nezačne nabízet jen tyto největší tarify. Z letního testování, kdy mohly stovky tisíc uživatelů brouzdat na internetu bez jakýchkoliv omezení, získal růžový operátor jasnější představy o tom, jaký je reálná objem dat, jež různí zákazníci dokáží spotřebovat, a podle toho připravoval také další tarify.

Flexibilní balíčky na míru

Výsledkem jsou maximálně flexibilní balíčky, v rámci kterých si mohou zákazníci takřka libovolně kombinovat hlasové (minuty a SMS do všech sítí) a datové prvky. Hlavním tarifním koněm celé nabídky je balíček za 825 korun, který nabízí neomezené volání i SMS a k tomu 12 GB dat (400 korun za minuty a SMS a 425 korun za internet). T-Mobile totiž zjistil, že 70 % jeho zákazníkům taková porce bohatě postačí.

Pokud však zákazník potřebuje více, či méně ať už volných minut nebo dat, může si snadno zvolit jinou variantu. Pokud vám stačí například jen 3 GB dat a neomezené volání a SMS, zaplatíte 625 korun (400 korun za volání a SMS a 225 korun za internet). Přehlednou tabulku všech kombinací najdete níže.

tarify1

Nové tarify od T-Mobilu

Přestože pro většinu zákazníků jsou ještě stále klíčové minuty i SMS, je také stále větší počet lidí, kteří potřebují především data. Pro ty si T-Mobile připravil také samostatné datové balíčky, které si lze pořídit například do tabletů nebo notebooků. Skutečně neomezený tarif vyjde na 1 175 korun, neomezených 50 GB dat s následným snížením rychlosti stojí 875 korun a například 12 GB dat stojí 425 korun.

Veškeré nové tarify lze i nadále kombinovat v rámci tzv. Magenty 1, kde T-Mobile nabízí hromadné slevy při sloučení více služeb do jedné skupiny. Při spojení pěti služeb poskytuje na celou fakturu 25% slevu a navíc dalších 15 GB dat. Smlouvy u nových tarifů, které od září začne prodávat, navíc budou bez závazků a půjdou vypovědět kdykoliv s měsíční výpovědní lhůtou. Na dva roky bude smlouva uzavřena v případě, že s tarifem využijete i slevu na mobilní telefon.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym