Tvůrce Star Wars George Lucas: Jak se nejbohatší celebrita Spojených států vzdala milionů, aby získala miliardy

george-lucas-topStory

Foto: Nicolas Genin/Flickr

George Lucas

0Zobrazit komentáře

Režisér, scénárista, střihač, filantrop a marketingový génius, který se jedním chytrým rozhodnutím zařadil mezi nejbohatší celebrity Hollywoodu a Spojených států vůbec. Řeč je o Georgi Lucasovi, autorovi kultovních filmů ze světa Star Wars, Indiana Jones či snímku American Graffiti. Tyto filmy by však nikdy nevznikly, kdyby se jednou Lucas nerozhodl odbočit doleva, aniž by se podíval do zpětného zrcátka.

Z mechanika filmařem

Pokud jste si mysleli, že byl Lucas již odmala fascinován stříbrným plátnem a světem Hollywoodu, pak vás musíme zklamat. Mnohem více jej zajímaly rychlé vozy a vůně benzínu. Odmala se toužil stát automechanikem a automobilovým závodníkem a nechybělo mnoho, aby se tento sen stal skutečností.

Osud však Lucasovi připravil trochu jinou budoucnost, o které rozhodla nehoda z 12. července roku 1969. Rodák z Kalifornie, který měl jen pár dní před maturitou, jel ten den se svým vozem z knihovny. Jeho spolužák jel za ním a rozhodl se jej ve vysoké rychlosti předjet. Lucas si ho však nevšiml, odbočil doleva a výsledkem byla vážná dopravní nehoda, při které málem přišel o život.

george-lucas-crash

Novinový snímek vozu George Lucase dokazuje, jak vážná nehoda byla

V ten moment se v něm cosi změnilo. Již dříve se věnoval malování a fotografování automobilů, a když jej kameraman Haskell Waxler požádal o stavbu závodního vozu, zároveň ho přemluvil, aby rozvíjel spíše své umělecké vlohy a na závodění zapomněl. Lucas jej poslechl, ovšem malování ho tolik nenaplňovalo a fotografování bylo sázkou na nejistotu.

Rozhodnutí tak nakonec padlo na filmovou školu a později se ukázalo, že bylo velmi správné, protože díky němu zažil víc než kdejaký závodník a hlavně mu zajistilo obrovské bohatství i slávu.

Otec miliardy světů

Jmění George Lucase je momentálně odhadováno na 6,4 miliardy dolarů (147 miliard korun). Zdaleka to však nejsou pouze výdělky z jeho filmů, které mu k tomuto bohatství dopomohly.

Vše začalo v roce 1971, kdy založil svou vlastní produkční společnost Lucasfilm. Hned o rok později natočil první trhák jménem American Graffiti. Snímek o poslední prázdninové noci, která pro několik studentů znamená konec dětství, byl natočen s rozpočtem 777 tisíc dolarů a vydělal studiu 140 milionů, čímž se stal historicky nejvýdělečnějším filmem své doby.

george-lucas-set

Foto: Tom Simpson/Flickr

Mark Hamill, George Lucas, Carrie Fisherová a Harrison Ford při natáčení Star Wars

Tím se Lucasovi otevřely dveře ke zcela novému projektu, kterým se stal snímek Star Wars. Jak významné Hvězdné války byly a jsou, nejen pro svět filmu, ale také pro formování popkultury posledních 30 let, je asi zbytečné připomínat.

První snímek Hvězdných válek s podtitulem Nová naděje vešel do kin v roce 1977 a celosvětové tržby z filmu se vyšplhaly na 621 milionů dolarů. To byl však jen začátek a další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Tituly Impérium vrací úder a Návrat Jediho z let 1980 a 1983 vydělaly dohromady 875 milionů dolarů a stanovily zcela nový rozměr filmové ságy. Lucas však v té době hvězdnou galaxii na chvíli opustil, aby se soustředil na další ze svých velkých projektů, kterým byl Indiana Jones.

bob-iger

Přečtěte si takéDisney letos v kinech vydělal už 8 miliard dolarů. Vsadí i na spojení několika streamingových služeb do jednéDisney letos v kinech vydělal už 8 miliard dolarů. Vsadí i na spojení několika streamingových služeb do jedné

První snímek věnovaný neohroženému exkavátoru, pojmenovaný Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy, natočil již v roce 1981 a další přidal v letech 1984 a 1989. Během prací na těchto snímcích spojil své síly s další režisérskou legendou, kterou byl Steven Spielberg a s nímž je dodnes Lucas velmi blízký přítel.

Výsledkem počínání obou pánů, připočítáme-li i čtvrtý titul Indiana Jones a Království křišťálové lebky z roku 2008, jsou celosvětové tržby ve výši 1,9 miliardy dolarů ze všech čtyř filmů.

george-lucas-star-wars-set

Foto: Tom Simpson/Flickr

George Lucas při natáčení Star Wars

Do světa Jediů a Sithů se Lucas vrátil na přelomu tisíciletí, kdy v letech 1999 až 2005 natočil další tři snímky předcházející původní trilogii. Ty sice největší milovníci Star Wars nepřijali příliš pozitivně, ovšem i tak příběh mladého Anakina Skywalkera nalákal do kin obrovské množství lidí.

Epizody Skrytá hrozbaKlony útočí a Pomsta Sithů přinesly tržby ve výši 2,4 miliardy dolarů. Celkově se tak výdělky franšízy Star Wars vyšplhaly na 9,4 miliardy dolarů.

Miliardové rozhodnutí

Jak jsme již zmínili, samotné filmy však nebyly tím, co Lucasovi vyneslo ono obrovské jmění. Byla to především jeho geniální intuice, na základě které učinil důležité rozhodnutí. Se společností Fox, která měla za to, že Hvězdné války budou propadák, uzavřel dohodu, v rámci níž se vzdával nároku na svůj režijní honorář ve výši půl milionu dolarů výměnou za vlastnictví licenčních a obchodních práv na celou franšízu Star Warspřipomíná magazín Business Insider.

V praxi to tedy znamenalo, že každý, kdo chtěl pod známkou Star Wars prodávat jakýkoliv produkt, musel platit přímo Lucasovi.

george-lucas-3

Foto: Peter Taylor/Flickr

Figurka Stormtroopera s tváří George Lucase

Že se jednalo o správné rozhodnutí, napovídá 40 milionů prodaných figurek postav ze světa Star Wars za více než 100 milionů dolarů, které se prodaly jen během roku 1978. A touha fanoušků vlastnit některý z předmětů s tématikou Star Wars vůbec neuhasínala. Ještě v roce 2011, tedy šest let po premiéře posledního z natočených dílů, vynesly prodeje hraček s motivy světa Star Wars 3 miliardy dolarů.

Ranč Skywalker

V roce 2012 se Lucas rozhodl odejít na zasloužený odpočinek a prodal celý svůj Lucasfilm, včetně práv na franšízu Star Wars, společnosti Disney za 4,1 miliardy dolarů (94 miliard korun) v akciích a hotovosti. I přesto však své bohatství dále rozšiřuje a v roce 2018 jej americký magazín Forbes označil za nejbohatší americkou celebritu.

Lucas je zároveň jedním z nejbohatších usedlíků v Silicon Valley, i když své nemovitosti má rozeseté po celé Kalifornii. Jednou z nich je slavný ranč Skywalker v hodnotě přibližně 100 milionů dolarů (více jak 2 miliardy korun).

Ten umělci slouží především coby místo pro tvorbu. Celý ranč nabízí 10 pódií, řadu studií, projekčních sálů a také divadlo o kapacitě 300 diváků. Nechybí ani fitness centrum, tenisové kurty, bazén a celý komplex má dokonce vlastní požární hlídku.

george-lucas

Foto: smalljude/Flickr

Hlavní budova ranče Skywalker, která je architektonicky stylizovaná do viktoriánského stylu

Mezi Lucasovi poslední zakoupené nemovitosti patří i dům v Bel Air v hodnotě 33,9 milionu dolarů (780 milionů korun), který poskytuje devět ložnic, osm koupelen, knihovnu, nádvoří, gurmánskou kuchyň či tropické zahrady.

Důchodce, co by se rozdal

Nemovitosti však nejsou tím jediným, za co Lucas utrácí. Rád se věnuje filantropii a charitativním projektům. Téměř celou sumu, kterou obdržel od společnosti Disney za Lucasfilm, věnoval na nejrůznější charitativní projekty a na podporu vzdělávání.

V roce 2015 věnovala jeho nadace George Lucas Family Foundation 64 milionů dolarů (téměř 1,5 miliardy korun) více než dvěma stovkám organizací zabývajících se ochranou životního prostředí, ochranou zvířat, humanitární činností, sociální podporou mládeže ve městech či kulturou.

george-lucas-2

Foto: Joey Gannon/Flickr

George Lucas

Skrze nadaci George Lucas Educational Foundation podporuje celou řadu univerzit a dokonce plánuje v Los Angeles vybudovat vlastní muzeum, které bude obsahovat jeho sbírky umění a také inventář související s natáčením Star Wars. V muzeu budou denně promítány filmy, k dispozici bude i bezplatná vědecká knihovna či řada učeben.

Miliardový projekt je momentálně ve fázi výstavby a dokončen by měl být v roce 2021. Každý kdo jej navštíví, bude o něco blíže životu miliardáře, o kterém je všeobecně známo, že je spíše plachý a velice skromný. George Lucas je bezesporu muž, který navždy proměnil svět filmu a který vytvořil svět, kam rádi utíkají fanoušci z celého světa bez rozdílu věku či pohlaví.

d-b-weiss-and-david-benioff

Přečtěte si takéVelké vítězství Netflixu nad HBO, Amazonem i Disney. Za 200 milionů dolarů se mu upsali tvůrci seriálu Hra o trůnyVelké vítězství Netflixu nad HBO, Amazonem i Disney. Za 200 milionů dolarů se mu upsali tvůrci seriálu Hra o trůny

Svět Hvězdných válek navíc žije dál. Disney ho v posledních letech oživilo už pro třetí trilogii, jejíž finální epizoda jde do kin letos v prosinci. Jmenuje se Star Wars: Vzestup Skywalkera a Disney, potažmo jím vlastněný Lucasfilm, si od něj opět slibují hodně. Režie se ostatně chopil známý režisér J. J. Abrams, která má třetí trilogii a příběh o Skywalkerovi zakončit.

A přestože i v reakci na ohlasy fanoušků přijde po letošním filmu menší pauza, v přípravě už jsou hned další dvě trilogie Hvězdných válek, které jsou součástí velkolepého plánu Disney, jak v následující dekádě ovládnout kina a celý filmový svět. Jde o důkaz, že nadčasový svět George Lucase táhne i více než 40 let po premiéře Epizody IV, která byla vůbec prvním filmem.

lucas-abrams

Foto: Joi Ito/Flickr

George Lucas a J. J. Abrams, který režíruje letošní díl Star Wars

Diskuze (0)

Novinka

Anonym