Alexa všude, kam se podíváš. Amazon svou hlasovou asistentku nasazuje do brýlí, prstenu, trouby i sluchátek

amazon-alexa-products

Foto: Amazon

Amazon představil hned 15 produktových novinek

0Zobrazit komentáře

Amazon má za sebou svůj tradiční poprázdninový event nesoucí se ve znamení hardwarových novinek. A kolegové Jeffa Bezose, šéfa Amazonu, se s tím skutečně nepárali. Nebyla totiž představena jedna či dvě novinky, ale hned 15 zbrusu nových technologických vychytávek. Ty udělají největší radost především těm, kteří do své rodiny již pevně zařadili hlasového asistenta od Amazonu jménem Alexa.

Právě Alexa jako hlasový asistent od Amazonu byla hlavní hvězdou večera. Jedna z nejhodnotnějších firem světa při něm předvedla, že se nebojí vystoupit z řady a chce svým zákazníkům nabízet něco zcela nového a netradičního, co u jiných výrobců nenajdou. Řeč je o novinkách v podobě brýlí Echo Frames nebo prstenu Echo Loop, které dostávají Alexu z jejího domácího vězení a umožňují jí, stát se součástí vašeho života i mimo čtyři zdi.

Když v roce 2014 přišel Amazon s technologií Alexa, jednalo se o velký skok v oblasti hlasových asistentů, které v té době ve svých komunikačních zařízeních již nabízel Apple či Google. Milá společnice, která byla původně k dispozici pouze na reproduktoru Echo, si postupně začala podmaňovat i další chytrá domácí zařízení, kterých dnes s Alexou existuje přibližně 85 tisíc druhů.

amazon-echo-loop

Foto: Amazon

Hlasová asistentka Alexa je nově i v prstenu od Amazonu

Problémem však je, že tato zařízení až doposud držela Alexu v zajetí domu. Asistentka tak sice měla skvělou představu o tom, jakou hudbu rádi posloucháte, popřípadě v kolik vstáváte a usínáte nebo jaké informace vás zajímají, neměla však příliš dobrou představu o tom, co vlastně děláte v momentě, kdy opustíte svůj byt nebo kancelář. A přesně to se rozhodl Amazon změnit a dát Alexe klíče od venkovních dveří.

spot-boston-dynamics

Přečtěte si takéRoboti od Boston Dynamics poprvé opouštějí laboratoře a předvádějí nové akrobatické kouskyRoboti od Boston Dynamics poprvé opouštějí laboratoře a předvádějí nové akrobatické kousky

David Limp, výkonný ředitel oddělení pro zařízení Amazonu, řekl: „Jsem si celkem jistý, že zákazníci, naši nejlepší zákazníci, kteří v domácnosti používají Echo každý den svého života, přesně toto hledali. A brzy zjistí, že nemít Alexu k dispozici v dalších částech dne pro ně není optimální. Takže těmto zákazníkům, a jsou jich miliony, bude Alexa v automobilech a sluchátkách znít velice dobře.“

Sluchátka Echo Buds

Alexa tak bude konečně moci používat ve skládání vašeho dne i slepé dílky, které jí doposud chyběly. Možnost vzít s sebou Alexu ven přináší novinka v podobě bezdrátových sluchátek Echo Buds s technologií Active Noise Reduction od společnosti Bose. Alexa skrze bezdrátové přehrávání pouští hudbu, naviguje, může objednat služby Uberu a podobných společností a do budoucna vám během nákupu může i doporučit, co byste měli na základě vytvořeného seznamu nakoupit.

Dobíjecí obal doplní kapacitu baterií zařízení až třikrát, přičemž na jedno nabití by sluchátka měla vydržet přehrávat hudbu 5 hodin a zprostředkovat telefonní hovory dlouhé až 4 hodiny. Alexa navíc nebude jediným podporovaným hlasovým asistentem, ale aktivovat bude možné také Siri či Google Assistant. Amazon již nyní přijímá na zařízení v hodnotě 129 dolarů (přibližně 3 tisíce korun) předobjednávky.

amazon-echo-buds

Foto: Amazon

Amazon Echo Buds

Echo Frames a Echo Loop

Mezi další zajímavé novinky, které umožní Alexe nadechnout se čerstvého vzduchu, patří chytré brýle a prsten. Brýle Echo Frames s cenovkou 180 dolarů (přibližně 4,5 tisíce korun) mají ve svých obroučkách zabudované 4 mikroreproduktory, skrze které je možné využívat služeb Alexy podobným způsobem jako u sluchátek.

amazon-echo-frames

Foto: Amazon

Amazon Echo Frames

Druhé zařízení jménem Echo Loop slouží jako prsten a díky dvojici zabudovaných reproduktorů s ním lze od Alexy získávat potřebné informace, popřípadě si vyřídit rychlé telefonní hovory. Tělo prstenu s cenovkou 129 dolarů (přibližně 3 tisíce korun) je tvořeno z oceli a jeho plášť tvoří titan zabraňující jeho poškrábání.

Zabudovaná haptika vás na prstu upozorní na příchozí hovory a další akce vašeho telefonu. Jak prsten, tak i brýle působí poměrně masivním dojmem a jejich prodej bude prozatím umožněn pouze v rámci invite-only programu.

amazon-echo-loop

Foto: Amazon

Amazon Echo Loop

Alexa Smart Oven

Na loňský úspěch své chytré mikrovlnné trouby s podporou Alexy letos Amazon navazuje chytrou troubou. Ta je ve své podstatě také mikrovlnkou, která však zvládne pokrmy nejen ohřívat či rozmrazovat, ale také je klasicky horkovzdušně péct a fritovat.

Samozřejmostí je propojení s Alexou, která vám například může doporučit, jak dlouho pokrm v troubě připravovat poté, co jeho čárový kód oskenujete svým mobilem. Cena zařízení je 240 dolarů (přibližně 5,8 tisíce korun).

amazon-smart-oven

Foto: Amazon

Alexa Smart Oven

Nové reproduktory Echo

Reproduktory jsou výchozím zařízením Alexy a Amazon na ně stále nedá dopustit. Na své akci tak představil hned čtyři nová zařízení Echo Studio, novou generaci základního modelu Echo, Echo Dot a nejmenší ze všech reproduktorů Echo Flex.

Echo Studio je novým špičkovým reproduktorem společnosti, který Amazon označuje slovem „nejinovativnější“. Zařízení podporuje Dolby Atmos a 3D audio a dokáže přizpůsobit svůj zvukový výstup podmínkám prostředí, ve kterém se zrovna nachází. V předobjednávce je zařízení nabízeno za 199 dolarů (přibližně 4 676 korun).

amazon-echo-studio

Foto: Amazon

Amazon Echo Studio

Nová generace základního reproduktoru Echo nabízí vylepšený přehrávací techniku a nové designy tkaniny, která tvoří design zařízení, a Echo Dot, tedy kompaktní reproduktor Amazonu, dostává nově integrovaný ukazatel aktuálního času, protože podle údajů společnosti je aktuální čas tím nejčastějším, na co se majitelé tohoto malého zařízení ptají. Novinka se začne prodávat za 59 dolarů (přibližně 1 400 korun) s tím, že jeho starší verze bez hodin, zůstane v produktové nabídce i nadále.

Poslední a nejmenší reproduktor je Echo Flex, který se zapojuje přímo do zásuvky, taktéž obsahuje mikrofon pro komunikaci s Alexou a za příplatek 14 dolarů může být vybaven pohybovým senzorem a chytrým nočním světlem. Cena základní verze je 25 dolarů (přibližně 580 korun).

amazon-echo-dot

Foto: Amazon

Amazon Echo Dot

Určitě zde stojí za zmínku i nové hlasy pro Alexu, mezi kterými najdete i charakteristický chraplák Samuela L. Jacksona. Jeho hlas je prvním hlasem celebrity, který byl využit v neurální technologii Amazonu pro převod textu na řeč. Získávané informace tak budou nově dostávat zcela nový rozměr, až na vás místo něžného ženského hlasu promluví populární herec.

Wi-Fi router Eero, kamera Ring a roztomilá specialita pro děti

Nová generace routeru Eero taktéž spolupracuje s Alexou. Pomocí hlasových příkazů lze zařízení zcela vypnout nebo Wi-Fi signál pozastavit. Pro technologické milovníky je rovněž připravena kamera Ring za 60 dolarů (přibližně 1 400 korun).

Tato malá kompaktní kamera určena k použití v interiéru, může být napájena ze sítě, nebo běžet na baterii. Stejně jako u předchozích zařízení, i kamera Ring podporuje Alexu a pomocí hlasových příkazů lze například smazat nahrané video.

amazon-ring-indoor-cam

Foto: Amazon

Amazon Ring Indoor Cam

Malé překvapení si Amazon připravil také pro děti. Jeho Echo Glow je chytrá lampička, která dokáže nejrůznějším způsobem měnit barvu a také nabízí několik módů, jako například „campfire“, které dovedou v interiéru vykouzlit velice příjemnou atmosféru.

amazon-echo-glow

Foto: Amazon

Amazon Echo Glow

Diskuze (0)

Novinka

Anonym