Miliardy pro rychle rostoucí české startupy. Investor Rohlíku Enern a Conseq staví obří investiční fond

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

orbit-capital-nesrsta-vacha-matuska

Foto: Orbit

Investiční výbor Orbit Capital: Radovan Nesrsta (Enern), Lukáš Vácha a Ondřej Matuška (oba Conseq)

0Zobrazit komentáře

Máte slušně rozjetý byznys, za sebou několik kol financování, rostete a finanční ředitel hlásí, že jsou již na dohled tzv. černá čísla, tedy stav, kdy začnete vydělávat. Jenže abyste se k němu dostali, potřebujete paradoxně ideálně ještě jednu finanční injekci. To je běžný případ startupového podnikání, avšak v této fázi se již mnoho zakladatelů nechce dělit o podíl ve firmě s dalším venture kapitálovým investorem.

V takové chvíli do hry vstupuje úvěrové financování. Mohlo by být od banky, ovšem ta firmě v podobné situaci – kdy nevydělává peníze a nemá dostatečná dobrá „čísla“ – nepůjčí, a tak na řadu přichází opět investoři. Někteří si však již neříkají o podíl, ale půjčí startupu v podobném duchu, jako by to udělala banka.

Zejména v západním světě jde o běžný standard ve financování, který využívají ty nejrozvinutější startupy, blížící se ziskovosti a hledající jedno z posledních postrčení, ale v České republice a ani v okolních zemích v rámci regionu střední a východní Evropy takových možností příliš není. Změnit se to rozhodly tuzemské investiční společnosti Enern a Conseq.

Poslední finanční injekce

„Startupová scéna v našem regionu dospívá a je zde již řada mladých firem, které se staly významnými hráči na trhu, rychle rostou, ale pro dosažení provozního zisku, takzvaného break even, potřebují jednu z posledních finančních injekcí,“ vysvětluje Radovan Nesrsta, zakládající partner Enernu, který má za sebou investice do firem jako Rohlik.cz, Twisto, ROI Hunter nebo Footshop.

„Tyto úspěšné startupy zatím nedosáhnou na dluhové financování v bance a jejich jedinou možností byl doposud pouze venture kapitál. Orbit Capital je v regionu prvním ‚venture debt‘ fondem,“ doplňuje Nesrsta.

radovan-nesrsta-enern

Foto: Orbit

Radovan Nesrsta, zakládající partner Enernu

Právě fond kvalifikovaných investorů Orbit Capital je novým společným podnikem Enernu a Consequ, který si dal za cíl podporovat tzv. scale-upy, tedy rychle rostoucí startupy, v Česku i v okolních zemích. Jeho klíčovou součástí je rovněž nově vzniklý podfond Conseq Venture Debt, který startupům nabídne úvěrové financování v rozhodující fázi jejich vývoje a investorům na druhé straně umožní pomoci dynamicky rozvíjejícím se firmám a zajímavě při tom zhodnotit své peníze.

Ambice Enernu a Consequ nejsou malé. V novém fondu chtějí nabrat až 2,5 miliardy korun a samotní partneři do něj zatím vložili 1 milion eur, tedy přes 25 milionů korun. Nyní chtějí přitáhnout další investory, pro něž jsou startupy v raných fázích příliš rizikové. Dluhové financování je totiž zajištěno aktivy podpořených startupů, čímž se snižuje riziko, a zároveň Conseq Venture Debt dokáže rozmělnit riziko investicemi mezi více firem.

berider-skoda-skutr

Přečtěte si takéŠkodovka sází na elektrické skútry. Do Prahy jich s novou službou BeRider posílá prvních padesátŠkodovka sází na elektrické skútry. Do Prahy jich s novou službou BeRider posílá prvních padesát

Výnosy navíc investorům nemusí plynout pouze z tradičních úroků, ale také z růstu hodnoty financovaných firem. „Díky akciovým opcím, které budou součástí všech úvěrových transakcí, získáme možnost nákupu malého podílu ve financované technologické firmě. Celkový výnos transakcí Orbit Capital tak může překonat výši úrokové sazby, a to díky růstu hodnoty financované firmy,“ prozrazuje Nesrsta.

Zakladatelé fondu, kteří do něj vkládají jak peníze, ale především své mnohaleté know-how a zkušenosti s investičním světem, očekávají pravidelnou výplatu dividend ve výši okolo 5 až 6 procent ročně. Celkové zhodnocení za celou dobu života podfondu by se pak mělo pohybovat kolem 10 % ročně s tím, že má Conseq Venture Debt fungovat zhruba 8 až 10 let.

Investory na palubu plánují Enern s Conseqem nabírat maximálně dva roky. Připojit se může kdokoliv, kdo složí alespoň 1 milion korun. Pokud už je však investor v jiném fondu kvalifikovaných investorů, který spadá pod Conseq, může částky nakombinovat a vložit do nového venture debt fondu méně.

lukas-vacha-conseq

Foto: Orbit

Lukáš Vácha, člen představenstva Conseq

„Věříme, že Conseq Venture Debt osloví také konzervativnější investory, kteří byli dříve k investicím do mladých technologických firem zdrženliví. Přece jen bude venture debt poskytován výhradně těm firmám, které již za svoji několikaletou existenci prokázaly správně nastavený byznys model a přilákaly na svůj produkt, tým a vizi pěknou řádku investorů,“ vysvětluje Lukáš Vácha, člen představenstva Consequ.

Přestože v regionu podobný způsob financování rychle rostoucích technologických firem prakticky neexistuje, Conseq ani Enern nejsou v investičním světě žádnými nováčky. První jmenovaná firma po 25 letech na trhu obhospodařuje aktiva ve výši téměř 70 miliard korun a je největším nezávislým investičním manažerem v Česku.

Enern má naopak velké zkušenosti s klasickým rizikovým kapitálem a během deseti let se zařadil mezi významné evropské fondy, když vedle výše zmíněných současných investich pomohl na svět a následně i k prodeji také projektům jako Slevomat nebo Dáme jídlo.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym