Místo fasády květináče. Nizozemští architekti staví udržitelný dům budoucnosti plný zeleně

Michal PtáčekMichal Ptáček

mvrdv2

Foto: MVRDV

Budova bude osazena speciálními květináči s rostlinami a stromy

0Zobrazit komentáře

Udržitelnost, ekologie a maximální kontakt s přírodou. Asi jen málokterá témata momentálně více hýbou světem městské architektury, a tak se architekti a urbanisté z celého světa předhánějí v tom, kdo z nich vybuduje více přírodní stavbu pro rezidenční nebo komerční účely.

Zajímavou variaci budoucnosti rezidenčního bydlení nyní představili architekti z nizozemského architektonického studia MVRDV, kteří se rozhodli ve městě Roosendaal na jihu Nizozemska vybudovat plně přírodní třípatrovou budovu s názvem Green Villa.

mvrdv3

Foto: MVRDV

Ukázka jednoho z bytů v rámci budovy

Místo fasády květináče

Budova bude namísto klasické fasády osazena speciálními policemi, do kterých se umístí obří květináče různých velikostí s květinami. Dle tvůrců jde o typickou ukázku takzvaného bezfasádového trendu doplněného o radikální zelenění.

Důvod je přitom prostý. Lidí ve městech přibývá a model městských parků z raných devadesátých let, kdy developeři budovali v centrech měst zelené oázy, je dnes už nedostačující.

solar-foods-solein-1

Přečtěte si takéJídlo z ničeho. V NASA a ve Finsku vzniká z vody, elektřiny a vzduchu potenciálně revoluční zdroj proteinuJídlo z ničeho. V NASA a ve Finsku vzniká z vody, elektřiny a vzduchu potenciálně revoluční zdroj proteinu

„Potřebujeme radikální zazelenění a původní model městských oáz klidu z 90. let už je dnes příliš limitující,“ říká jeden z partnerů architektonického studia MVRDV Winy Maas.

Borovice a břízy hned za oknem

A jeho budova Green Villa by měla jít těmto slovům příkladem. Hrnkové rostliny, keře a stromy jako borovice nebo bříza, na to vše se mohou budoucí rezidenti budovy těšit. Těžit by z toho navíc neměli jen oni, ale i zbylé okolí. Vysazené rostliny a stromy totiž pomohou vyrovnat emise CO2, ochladit město a podpořit biologickou rozmanitost.

mvrdv1

Foto: MVRDV

Třípatrová budova by měla nenásilně zapadnout do svého okolí

Speciální částí budovy má být i dendrologická zahrada a stromová knihovna, ve které bude každý strom a rostlina vybavena vlastní jmenovkou a průvodními informacemi. O jejich automatické zavlažování po celý rok se postará komplexní zavlažovací systém na bázi sesbírané dešťové vody.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym