Jaromír Kijonka a jeho kontaktní čočky. Skupina Alensa na nich loni utržila přes miliardu korun a dál roste

jaromirkijonka

Foto: Alensa

Šéf a zakladatel prodejce kontaktních čoček a brýlí Alensa Jaromír Kijonka

0Zobrazit komentáře

Když se řeknou kontaktní čočky, většina z nás si pravděpodobně vybaví především poměrně příjemnou alternativu k nošení klasických dioptrických brýlí, ale třeba i módní výstřelek, který mění barvu očí bez jakékoliv vady. Pro Jaromíra Kijonku ovšem toto spojení znamená také obrovský byznys, který začal se svou společností Alensa budovat už v roce 2004.

Alensa dnes provozuje více než 40 různých e-shopů ve 28 zemích Evropské unie a také v Norsku nebo na Ukrajině a díky prodeji kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí se posunula v minulém roce poprvé nad obrat jedné miliardy korun. Konkrétně se jednalo o 32,5% nárůst z 879 milionů na 1,16 miliardy korun. S tím souvisel i nárůst EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úroky) z 15,18 milionu na 51,4 milionu korun, jak vyplývá z výroční zprávy.

„Za pět let, tedy od roku 2013, kdy započala naše masivní zahraniční expanze, náš obrat narostl ze 147 milionů o téměř 850 % na stávající více než jednu miliardu. Navíc jsme dlouhodobě v černých číslech, a to i přes nemalé investice,“ říká k výsledkům zakladatel Alensy Jaromír Kijonka.

alensa

Alensa tak patří mezi největší prodejce podobného sortimentu v Česku s tím, že ji v internetovém prodeji konkurují například VašeČočky.cz. Těm se podařilo loni v obratu dosáhnout na 700 milionů korun se 7% růstem. Ve všech 30 zemích, kde Alensa působí, patří dle svých slov do první trojky největších e-shopů s podobným sortimentem.

V Česku je to primárně Alensa.cz, která překročila půl milionu zákazníků. V rámci celé Evropy má pak skupina více než 5 milionů zákazníků. Skupinu Alensa před lety založil právě Jaromír Kijonka, který v ní prostřednictvím společnosti JSK Investments drží 50% podíl spolu se svou manželkou Simonou Kijonkovou. Dalších 50 procent má ve firmě Radek Hejl.

Pokud vám příjmení manželů Kijonkových něco připomíná, není to náhoda. Právě zmíněná Simona Kijonková je majitelkou rychle rostoucí přepravní společnosti Zásilkovna, která by měla letos utržit přes miliardu korun, a s manželem Jaromírem zároveň vlastní službu Robeeto.com. Firma JSK Investmens slouží jako most mezi veškerými aktivy a manželé v nich drží po 50 procentech.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym