Digitalizace tradičního řemesla láká investory. Do Topíte.cz posílají 20 milionů korun Enern a Tomáš Krsek

Peter BrejčákPeter Brejčák

topite-cz-helcl-naprstek-sveda

Foto: Topíte.cz

Zakladatelé Woltairu (dříve Topíte.cz) Jiří Švéda, Daniel Helcl a Karel Náprstek

0Zobrazit komentáře

Topenářů je na českém trhu málo, a když chce zákazník nějakého kontaktovat, narazí na velmi náročnou komunikaci. Na e-maily reaguje jen pětina z nich, následnou nabídku pošle jen každý šestnáctý. Vylepšit interní procesy firem topenářů i zákaznickou zkušenost se pokouší česká firma Topíte.cz, která za tímto účelem získala také důvěru investorů.

Po deseti milionech korun do ní vkládají tuzemské venture kapitálové fondy Enern, v němž figuruje čtveřice partnerů Petr Šmída, Tomáš Čupr, Pavel Mucha a Radovan Nesrsta, a Presto Ventures. Ten byl donedávna známý jako Bohemia Venture Capital a investuje prostředky miliardáře Tomáše Krska.

Topíte.cz spojuje tradiční řemeslo s moderními technologiemi a pomocí digitalizace umožňuje hladkou komunikaci s topenáři online. Firma založená loňský rok vyvíjí systém, který zákazníkům nabízí jednoduché, přehledné a rychlé jednání s topenáři. Pomáhá však i přímo jim – místo toho, aby řešili nabídky, poptávky nebo účetnictví, mohou více času věnovat svému řemeslu.

„Tržiště řemesel tak, jak ho vidím, je v podstatě velmi jednoduchá a logická vize. Na jedné straně služby je zákazník, na druhé dodaná práce. Vše mezitím má na starosti firma a klienta to nemusí vůbec nijak trápit,“ popsal nedávno Daniel Helcl, spoluzakladatel a CEO Topíte.cz, pro CzechCrunch.

topite-cz-daniel-helcl-min

Foto: Topíte.cz

Daniel Helcl, spoluzakladatel startupu Woltair (dříve Topíte.cz)

Firma zároveň udělala průzkum na vzorku 163 registrovaných firem a živnostníků, jak dostupné jsou služby topenářů na českém trhu. „Jen 15 % oslovených uvedlo, že mají o zakázku zájem či kapacitu na její provedení. A to nemluvím o úrovni komunikace, která byla v mnoha případech nepřehledná a zcela nedostačující,“ přiblížil výsledky průzkumu Helcl.

Čtyřiačtyřicetiletý podnikatel Topíte.cz zakládal společně s dvěma zaběhnutými topenáři, Karlem Náprstkem a Jiřím Švédou. Teď na pomoc při dalším rozvoji trojice přibrala také investory, fondy Enern a Presto Ventures, které do firmy vložily rovným dílem dohromady 20 milionů korun.

tesla_cybertruck

Přečtěte si takéPick-up budoucnosti s výkonem jako sporťák. Tesla představila nový Cybertruck, jaký nikdo nečekalPick-up budoucnosti s výkonem jako sporťák. Tesla představila nový Cybertruck, jaký nikdo nečekal

„Vidíme, že dnešní proces objednání si řemeslníka je nefunkční. Hledáním čísla na řemeslníka to celé začíná, ale proces za tím je často frustrující pro obě strany. Topíte.cz přichází navíc s řešením, které bude možné aplikovat i na další řemesla a trhy, proto je podporujeme už samotného začátku,“ říká Tomáš Obrtáč, investiční partner skupiny Enern.

„O nezbytnosti takové služby na středoevropském trhu – v západní Evropě existuje například německé Thermondo – tedy víme dlouho a jsme rádi, že se nám v Topite.cz konečně podařilo najít tým, který má všechny předpoklady proto, aby zde uspěl a mnoha zákazníkům pomohl ušetřit peníze, čas i energii,“ uvedl zakladatel a šéf Presto Ventures (dříve BVC) Přemysl Rubeš, který spolupracuje se zmíněným Tomášem Krskem.

premysl-rubes-presto

Foto: Presto

Přemysl Rubeš, zakladatel a šéf Presto Ventures

Podle Helcla jsou Topenáři.cz v tuzemsku ojedinělým projektem a pro mnoho investičních fondů je to téma, se kterým nemají zkušenosti.

„Investoři z Enernu a Presto Ventures našemu řemeslu rozumí, pohybují se v podobném prostředí a znají naši cílovou skupinu. Jsou pro nás proto důležití nejen jako investoři, ale především jako partneři, na které se můžeme obrátit i z hlediska budoucích strategických kroků firmy,“ říká Helcl.

Presto Ventures

Presto Ventures je pražská investiční společnost, která podporuje talentované zakladatele…

Ten teď se svým týmem plánuje získaný kapitál využít v první řadě na vybudování mobilní aplikace, služba totiž pořád funguje jen přes web. Aplikace by měla umožnit strukturovanější přehled o prováděných pracích pro techniky i zákazníky, ale také urychlit a usnadnit předávaní důležitých informací.

topite-cz-daniel-helcl2-min

Foto: Topíte.cz

Topenářství z papíru do digitálního světa

Část peněz věnuje i na personální posílení týmu a v delším horizontu plánuje také expanzi do zahraničí, konkrétně do Polska, na Slovensko a do Maďarska. V druhé polovině příštího roku Topíte.cz představí komplexní software pro instalační týmy a servisní techniky.

Dlouhodobější vize je následně rozšířit spektrum nabízených služeb o další řemesla, čímž se dostane blíže do konkurenčního boje se službou SuperSoused.cz. Ta zprostředkovává výpomoc s drobnými domácími pracemi, jako je úklid, zapojování spotřebičů, montáže, péče o trávník či malířské práce. A nedávno začala montovat i kuchyně z IKEA.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

Presto Ventures

Presto Ventures je pražská investiční společnost, která podporuje talentované zakladatele…