Stoletá éra obchodního domu Barneys končí. Newyorskou značku po krachu kupuje módní obr s butiky v Česku

Nela VítováNela Vítová

barneys-flagship

Foto: Scott Frances / Barneys

Jedna z hlavních luxusních poboček Barneys v samém centru New Yorku

0Zobrazit komentáře

Newyorský obchodní dům Barneys je již desítky let považován za nákupní ikonu celého Manhattanu a řadí se mezi ty vůbec nejluxusnější na světě. Obchodnímu řetězci se ale i přesto dlouhou dobu nedaří – klesaly mu tržby a náklady rostly do nebeských výšin. Minulý týden pak přetrvávající problémy vygradovaly, když americký soud rozhodl o úplném bankrotu firmy, která nebyla schopna zajistit si další financování.

Značku tak nyní za 271 milionů dolarů kupuje skupina Authentic Brands spolu s finanční skupinou B. Riley Financial, která má na starosti aktuálně běžící obrovský výprodej zbývajícího sortimentu. Minulý týden to potvrdil newyorský soud.

Barneys byl založen již v roce 1923 Barneym Pressmanem a byl jedním z vůbec prvních prodejců, kteří světu představili luxusní módní značky jako Armani, Loubotin nebo Comme Des Garcons. Ve svých dobách patřil přitom mezi ty největší ikony newyorského života módy, kam chodili nakupovat především celebrity a opravdoví milovníci vybraného oblečení.

bnyc

Foto: Scott Frances / Barneys

Luxusní prodejna Barneys New York v Downtownu

Newyorská módní pohádka však nyní pro téměř sto let starou společnost končí. Soud totiž rozhodl, že firma Barneys kvůli finančním problémům zanikne. Samotná značka, kterou odkoupí skupina Authentic Brands neboli ABG, ale poběží dál. Ta má pod sebou více než 50 celosvětově známých módních značek jako Nautica, Juicy Couture, Nine West nebo Volcom, z nichž některé provozuje i u nás v Česku.

ABG nyní plánuje licenci na prodej značky propůjčovat jiným firmám a už nyní je dohodnuté například s dalším newyorským obchodním domem Saks Fifth Avenue.

Za krach může drahý nájem a prodej na internetu

Hlavním důvodem bankrotu je podle všeho především zvyšující se konkurence s nástupem nových internetových obchodů, klesající oblíbenost kamenných prodejen a neustále stoupající nájem butiků. Těch měl obchodní dům ve svém řetězci několik nejen v New Yorku, ale i napříč celými Spojenými státy. Nejznámějším z nich je bezpochyby vlajková prodejna přímo na Manhattanu, kterou můžeme dobře znát například ze seriálu Sex ve městě. Společně s odkoupením značky nyní dojde k uzavření všech kamenných prodejen.

Milovníci luxusní módy mají však tento týden ještě naposledy možnost jeden z butiků Barneys navštívit. Ve spolupráci ABG s finanční skupinou B. Riley Financial totiž nyní probíhá soukromá akce pouze pro vybrané nejvěrnější zákazníky, kteří si mohou veškeré oblečení zakoupit ve finálním výprodeji v pěti kamenných prodejnách a dvou skladech v Americe. Například butik na Madison Avenue se tento týden proměnil v pop-up prodejnu, která zákazníkům nabízí kromě oblečení čtyři patra umění, kultury a zábavy.

Značka Barneys bude existovat dál

Firma Authentic Brands už stihla uzavřít partnerství s obchodním domem Saks, se kterým plánuje otevřít speciální „obchody v obchodech“ přímo v prodejnách Saks napříč Spojenými státy a Kanadou. Zákazníci tak budou mít možnost zhlédnout modely Barneys v celém pátém patře newyorské vlajkové prodejny Saks.

wmn

Foto: Scott Frances

Ženské oddělení v manhattanské pobočce Barneys New York

„Barneys je pro New York jako Macy’s, je to víc než jen obchodní dům, je součástí newyorské kultury,“ řekl dle deníku The New York Times ve čtvrtek u soudu právník společnosti Barneys, Robert Feinstein. „Mají tady svůj krásný obchod a krásně vyzdobená okna během svátků na Madison Avenue. O to vše dnes přijdeme a myslím, že pokud bychom měli více času, dokázali bychom to zachovat,“ dodává.

Problémy už v minulém století

Není to však poprvé, co se Barneys potýkal s problémy. Již v devadesátých letech se obchodní dům dostal do finančních potíží a už tenkrát se firma přiblížila bankrotu. V polovině devadesátých let začalo několik prodejců kvůli pozdním platbám odmítat firmě Barneys prodávat své zboží. Majitelé, bratři Pressmanovi, se dostali pod obrovský tlak japonského obchodního partnera, od kterého měli půjčené peníze a museli mu je splácet, i když neměli z čeho.

hlidac-shopu

Přečtěte si takéTři české startupy vytvořily Hlídače Shopů, který sleduje, jestli 13 největších e-shopů uměle nenavyšuje slevyTři české startupy vytvořily Hlídače Shopů, který sleduje, jestli 13 největších e-shopů uměle nenavyšuje slevy

Přestože se majitelé tenkrát navenek tvářili, jako že žádné problémy nejsou, ve skutečnosti se jejich byznysu vážně nedařilo. Byli dohodnutí s dalšími členy jejich rodiny, že pokud to bude opravdu nutné, vyhlásí bankrot společnosti.

Z problémů je na konci století nakonec dokázal vytáhnout právě japonský obchodní partnera Isetan, který tenkrát odkoupil tři velké butiky v New Yorku, Chicagu a Beverly Hills a zavřel hned několik prodejen. Nyní už ale Barneys finanční potíže definitivně nepřežil.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym