Po Googlu míří k medicíně. Larry Page pumpuje peníze do vývoje univerzální vakcíny proti chřipce

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Spoluzakladatel Googlu Larry Page

0Zobrazit komentáře

Spoluzakladatel Googlu Larry Page je jedna z těch osobností, která má obrovský vliv, ale na veřejnosti ji sotva uvidíte. Novinář Casey Newton o něm nedávno ve svém sloupku napsal: „Larry Page je fantom. Jednou za čas jste mohli slyšet jeho hlas ve čtvrtletních hovorech s investory, ale po většinu poslední dekády vrtala hlavou všem stejná otázka: Kde proboha je?“

V posledních týdnech se dostávají na veřejnost indicie, které tuto záludnou otázku postupně zodpovídají. Je tak pomalu jasné, čemu se jeden z největších vizionářů posledních let začal věnovat.

Na začátku prosince jak on, tak druhý spoluzakladatel Googlu Sergej Brin, odstoupili z vedoucích funkcí Alphabetu, mateřské firmy Googlu, čímž definitivně předali otěže svému nástupci, Sundaru Pichaiovi. V návaznosti na to nyní magazín TechCrunch přišel se zmapováním Pageových činností v oblasti medicínských vakcín. Právě tam se totiž šestačtyřicetiletý internetový podnikatel vrhl.

Z popisovaných dokumentů vychází najevo, že Page potichu financoval ze své charitativní organizace firmy, které ve Spojených státech bojují proti chřipce. Tisíce dětí v několika kalifornských oblastech dostanou letos zdarma vakcíny proti chřipce od firmy Shoo The Flu. Ta sama sebe popisuje jako komunitní iniciativu, ale ve skutečnosti je celá financovaná Pagem. Funguje už od roku 2013 a zaměřuje se na vakcinaci dětí od čtyřletých po čtrnáctileté.

Zakladatelé Larry Page a Sergej Brin (vpravo) s bývalým CEO Googlu Ericem Schmidtem

Vedle toho Page operuje s druhou firmou zvanou Flu Lab, v rámci které má ještě o něco větší cíl. Jedná se o entitu, která pumpuje finance do Nadace Billa a Melindy Gatesových, konkrétně do její iniciativy Universal Influenza Vaccine Development. Ta podporuje snahy o vyvinutí univerzální vakcíny proti chřipce, bez nutnosti ji každý rok obměňovat, a tým, který ji vyvine a dotáhne ke klinickým testům do roku 2021, odmění 12 miliony dolarů (přes 270 milionů korun).

Aby nebylo vše tolik složité, obě organizace – Flu Lab a Shoo The Flu – by se měly brzy sjednotit pod hlavičkou první jmenované a vystupovat pod jednou entitou. Navzdory de facto charitativní činnosti jsou ale obě tyto firmy registrované jako standardní společnosti s ručením omezeným. Samy o sobě tak nejsou podle amerických zákonů povinné zveřejňovat daňová přiznání, což ale neplatí pro Pageovu neziskovou organizaci Carl Victor Page Memorial Foundation, která obě firmy financuje.

Ve finále tak lze vyčíst, že rodák z Michiganu a otec dvou dětí poslal do Shoo The Flu v letech 2015 až 2017 celkem 4,1 milionu dolarů (94 milionů korun). Magazín TechCrucnch k tomu uvádí, že Shoo The Flu jen mezi lety 2014 a 2015 vakcinovala 8 000 studentů a učitelů, což mělo stát přibližně 88 tisíc dolarů (2 miliony korun). Jiná, rozsáhlejší akce zaměřená na jednu z oblastí v Kalifornii, měla přijít do roku 2019 na přibližně půl milionu dolarů (11,5 milionu korun). Co udělala organizace se zbytkem, už není možné zjistit.

Posun pro světovou medicínu

Larry Page a jeho žena Lucy nicméně nebyli ohledně svých snah v medicíně tajnůstkářští od začátku. Například v roce 2012 zaplatili akci pro děti v oblastech okolo San Franciska, aby mohly v lokálních supermarketech dostávat vakcíny proti chřipce.

Současný postup spoluzakladatele jedné z největších firem na světě však více koresponduje s jeho dlouholetou podporou filantrokapitalismu – tedy pomáhání světu díky byznysu. Podnikatelé tak dávají velké prostředky na dobročinné účely, ovšem za cenu menší transparentnosti a zodpovědnosti.

bill-1

Přečtěte si takéBill Gates doporučuje 5 knih, které byste si měli o Vánocích přečíst. Nechybí ani česko-kanadský vědec Václav SmilBill Gates doporučuje 5 knih, které byste si měli o Vánocích přečíst. Nechybí ani česko-kanadský vědec Václav Smil

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) na následky chřipky zemře každoročně po celém světě až 650 tisíc lidí, kriticky jich onemocní 3 až 5 milionů. Díky vysoké míře mutace jsou nové vakcíny vyvíjeny každý půlrok a WHO proto doporučuje přeočkování každý rok.

Univerzální vakcína by tak byla zásadní milník pro vývoj medicíny a jak píše magazín The Verge, na světě existují minimálně desítky firem, které se o její vývoj pokoušejí. Některé vakcíny již jsou ve fázi testování, ale finální produkt je nejspíš stále roky daleko.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym