Hudba jako lék proti pandemii. Lady Gaga pořádá unikátní virtuální festival, na němž vystoupí Billie Eilish i Elton John

Filip HouskaFilip Houska

lady-gaga-1

Foto: Lady Gaga/YouTube

Lady Gaga spolupořádá velký online koncert na pomoc proti koronaviru

0Zobrazit komentáře

Do boje proti koronavirové pandemii se zapojuje i hudební scéna, a to zejména přes virtuální koncerty. Nyní se na vývoji tohoto trendu začíná podílet také Lady Gaga, jedna z nejvlivnějších popových hvězd současného světa. Ta ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a komunitou Global Citizen uspořádá bohatý festival s předními interprety a tučným dobročinným podtextem.

Pro hudebníky a jiné umělce, kteří jsou závislí na vystupování před davy lidí, jsou poslední týdny pohromou. Téměř ve všech vyspělých státech je aktuálně zákaz pořádání veřejných akcí, což znamená, že se nemohou odehrávat ani hudební představení. Alespoň tedy ve fyzických prostorách. Internet však nikdo neomezuje a nabízí tolik prostoru, že se na něj virtuálně mohou vlézt všechny koncerty světa.

Řada interpretů se tak logicky k této možnosti uchyluje a využívá sílu digitálního přenosu. Část z nich vystupuje zdarma, část z nich právem žádá od svých fanoušků peníze za virtuální vstupné. Někteří ale myslí především na pomoc své zemi (potažmo celému světu) v boji proti koronavirové nákaze a snaží se prostřednictvím svých virtuálních koncertů střádat peníze, které se pošlou na zdravotnické vybavení a podporu těch v první linii.

Přesně o to se snaží i Lady Gaga, která na 18. dubna chystá několikahodinový online hudební festival s velkými jmény hudebního průmyslu. Nejde však o pouhý simultánní přenos. Americká popová zpěvačka se dokázala spojit přímo se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), mezinárodním hnutím Global Citizen a velkými televizními stanicemi, které ji výrazně pomohou v propagaci a vysílání.

„Je nesmírně důležité myslet globálně a podporovat Světovou zdravotnickou organizaci k zabrzdění pandemie a prevenci před dalším šířením. Chceme zdůraznit důležitost tohoto historické, bezprecedentního a kulturního hnutí,“ komentuje Lady Gaga k chystané virtuální akce, která nese název One World: Together At Home.

Billie Eilish, Elton John a desítky milionů dolarů

Aby celý festival získal zasloužený zájem, je nutné do něj připojit velké hudebníky. Lady Gaga proto oslovila například talentovanou zpěvačku Billie Eilish, která naprosto ovládla rok 2019, bývalého člena kapely The Beatles Paula McCartneyho, legendárního zpěváka Stevieho Wondera, symbol 70. a 80. let Eltona Johna nebo Alanis Morissette.

billie-eilish

Foto: Apple

Billie Eilish

Jde však pouze o zlomek intepretů, kteří se v neděli 19. dubna ve 2 hodiny ráno středoevropského času této akce zúčastní. O speciální vystoupení se mimo jiné postará i fotbalová ikona David Beckham. Přenos pojede na velkých amerických stanicích jako ABC nebo NBC, pro zbytek světa budou zajištěny streamy na YouTube, Facebooku či Instagramu a dalších kanálech.

jiri-hlavenka-boxed

Přečtěte si takéInvestor tu není od toho, aby táhl firmu až nahoru. V Kiwi.com to ale byla velká jízda, říká Jiří Hlavenka v CzechCrunch PodcastuInvestor tu není od toho, aby táhl firmu až nahoru. V Kiwi.com to ale byla velká jízda, říká Jiří Hlavenka v CzechCrunch Podcastu

Klíčovým dopadem tohoto virtuálního festivalu, který budou uvádět slavní moderátoři takzvaných late night shows Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel a Stephen Colbert, má být zajištění finanční podpory pro nákup ochranných pomůcek (respirátorů, ochranných štítů nebo roušek).

Za pouhých sedm dní se již podařilo vysbírat přes 35 milionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 880 milionů korun. Na této částce se podílely zejména velké technologické firmy, jmenovitě pak IBM, Cisco nebo Apple, který měl poslat 10 milionů dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym