Zoom letí jako raketa. Videohovory už denně využívá 300 milionů lidí a přichází zásadní bezpečnostní novinky

Jiří SvobodaJiří Svoboda

zoom-meeting

Foto: Zoom

Videokonference přes aplikaci Zoom

0Zobrazit komentáře

Ještě v prosinci to byla pro většinu lidí spíše druhořadá služba pro online videohovory. Zoom měl tehdy po celém světě deset milionů denních uživatelů, ale pandemie koronaviru obrátila jeho byznys vzhůru nohama. Do března ho používalo už 200 milionů lidí denně, ale zároveň se objevily nemalé problémy s jeho bezpečností.

Nyní americký startup oznámil, že číslo denních aktivních uživatelů překročilo už 300 milionů (pro srovnání, sociální síť Snapchat jich má 229 milionů), což značí růst během pár týdnů o 50 procent. Zoom představil také první zásadní update od chvíle, kdy zakladatel a výkonný ředitel firmy Eric Yuan zastavil na 90 dní vývoj, aby se věnoval pouze akutním problémům s bezpečností.

Zásadní novinkou, které si uživatelé všimnou, je samostatná ikona Security, jež je pospolu s ostatními tlačítky pro volání hned v hlavním rozhraní Zoomu. Dává dohromady všechny zásadní bezpečností funkce aplikace – moderátoři hovorů budou moci rychle uzamknout videohovory, odstranit některé účastníky, zakázat sdílení obrazovky, chatování nebo možnost se přejmenovat.

zoom-security-icon

Foto: Zoom

Nová ikona Security se zobrazí hned v hlavní nabídce Zoomu

Moderátoři také budou moci nově určit, přes servery v jakých zemích mohou signály v jejich místnostech putovat. Lze se tak vyhnout například čínským serverům, za což byl Zoom kritizován. Z pozice řadového účastníka bude možné třeba přímo pomocí ikony Security nahlásit nějakého z uživatelů.

Ve výchozím nastavením také budou pro většinu uživatelů hovory zaheslované, stejně jako bude výchozí volba tzv. čekárny – tedy fáze, než je uživatel vpuštěn do místnosti moderátorem. Komplexním heslem budou muset být opatřeny i nahrávky hovorů umístěné na cloudu.

Už méně viditelnou novinkou, ovšem o to důležitější, je nový standard šifrování AES 256-bit GCM, který podle Zoomu zlepšuje ochranu proti nabouráni videohovoru zvenčí. Původně měl Zoom pouze standardní TLS šifrování. Mluvčí firmy v rozhovoru pro magazín The Intercept přiznal, že v hojně využívaném standardu end-to-end videohovory na Zoomu šifrovat nelze.

ericyuan_1

Foto: Zoom

Eric Yuan, zakladatel a CEO startupu Zoom

Zoom začal rostoucí bázi uživatelů rozšiřovat ve chvíli, kdy povolil školám používání zdarma a všem zpřístupnil čtyřicetiminutové hovory až se stovkou účastníků. Koncem března se objevila celá řada investigativních článků, které tvrdily, že Zoom má zásadní bezpečnostní vady.

ericyuan_1

Přečtěte si takéNejdřív se málem ani nedostal do Ameriky. Teď je zakladatel videoaplikace Zoom na vrcholu kariéry i v žebříčku miliardářůNejdřív se málem ani nedostal do Ameriky. Teď je zakladatel videoaplikace Zoom na vrcholu kariéry i v žebříčku miliardářů

Mezi prvními problémy se objevil takzvaný zoombombing, kdy se k meetingům začali připojovat nezvaní hosté a například ostatním účastníkům promítali pornografický obsah nebo jen rušili konverzaci. Bylo to možné díky náhodně vygenerovaným kódům každého meetingu, které lze namátkou zkoušet zadávat. Zoom tehdy reagoval tak, že poprvé umožnil meetingy zamknout heslem.

Investoři stále věří

Ukázalo se také, že firma ve velkém shromažďuje konkrétní data o hovorech – tedy videozáznamy, zprávy, soubory a vůbec vše, co se během hovoru děje. Aplikace na iOS také odesílala některá analytická data o uživatelích Zoomu přímo Facebooku, včetně těch uživatelů, kteří žádný facebookový účet nemají. Podobná praktika vyšla najevo i v případě LinkedInu, ten zase dostával e-maily uživatelů videokonferenční služby.

Investoři podle všeho Zoomu věří, že dokáže bezpečnostní trable překonat a dále navyšovat svou uživatelskou bázi. Hodnota jeho akcií po krátkém poklesu na začátku dubna vystoupala po oznámení nového milníku v podobě 300 milionů denních uživatelů k historickému maximu v podobě téměř 170 dolarů. Je to přitom téměř přesně rok, kdy Zoom uzavíral první den obchodování na newyorském Nasdaqu na 62 dolarech. Aktuálně je firma ohodnocena na zhruba 47 miliard dolarů.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym