Česko.Digital získává 5 milionů na podporu vzdělávání. Otevřením škol naše práce začíná, hlásí projekt Učíme online

Peter BrejčákPeter Brejčák

ucimeonline

Foto: Eduzměna

Česko.Digital získává 5 milionů na podporu vzdělávání

0Zobrazit komentáře

Školství bylo nepochybně jednou z nejvíc zasažených oblastí koronavirem. Po vyhlášení nouzového stavu vládou se v březnu zavřely všechny školy a více než 1,6 milionu žáků či studentů a 160 tisíc učitelů muselo přechod na distanční výuku online řešit doslova přes noc, bez systematického přístupu a především větších zkušeností, a to jak se samotnou virtuální výukou, tak potřebnými technologiemi.

Pomoc žákům i školám s přesunem výuky na internet rychle nabídla iniciativa Učíme online spadající pod platformu Česko.Digital. Za několik týdnů od spuštění zájem projevily stovky škol, učitelů i rodičů. A i když pomalu dochází k uvolňování opatření a žáci se mohou vracet do školních lavic, Učíme online se teprve rozbíhá. Na svůj další rozvoj a podporu vzdělávání teď získává pět milionů korun.

Cílem finanční podpory od Nadace České spořitelny je posílení kmenového týmu organizace, ale také prostřednictvím dobrovolníků zajistit a rozšířit počítače do 2 500 potřebných rodin, zprovoznit výuku ve více než 500 školách a přeškolit 1 600 učitelů.

„Učíme online vzniklo v komunitě Česko.Digital spontánně, abychom co nejrychleji pomohli učitelům a školám zareagovat na náročnou situaci. V průběhu jsme si ale uvědomili, že pokud chceme proměně a modernizaci školství opravdu pomoct, je třeba se této oblasti věnovat dlouhodobě,“ říká Eva Pavlíková z Česko.Digital, koordinátorka projektu podporujícího vzdělávání.

ceskodigital_1

Foto: Natalia Bubochkina/ Česko.Digital

Koordinátorka projektu Učíme Online Eva Pavlíková z Česko.Digital (uprostřed)

Od počátku koronavirové krize pomohli dobrovolníci zprovoznit výuku 376 školám a zorganizovali 23 interaktivních seminářů, kterými prošlo přes 400 učitelů. V rámci sbírky pro potřebné rodiny iniciativa shromáždila přes tisíc počítačů, které jsou ve spolupráci s Člověkem v tísni, Nadací OSF a Eduzměnou distribuovány novým majitelům.

Díky podpoře Nadace České spořitelny můžeme v rámci projektu nejen výrazně rozjet stávající aktivity, tedy zprovozňování online výuky, pomoc učitelům s online výukou nebo sbírku počítačů, ale můžeme se pustit i do nových. Chystáme se například vytvořit celorepublikovou mapu škol, která pomůže nejen nám zorientovat se v tom, které školy aktuálně potřebují technologickou pomoc. Otevřením škol naše práce nekončí, naopak začíná,“ pokračuje Pavlíková.

Podle původních plánů chtěla nezisková iniciativa Česko.Digital, kterou před rokem založil úspěšný startupista Jakub Nešetřil s cílem vylepšovat státní správu a její služby, rozšiřovat svůj kmenový tým v příštím roce, kdy za ní měly být viditelné výsledky práce.

„Poslední tři měsíce nám ale daly příležitost velmi pružně reagovat – komunita se prakticky přes noc zdvojnásobila na 2 400 dobrovolníků, vzniklo organicky několik nových projektů a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Čas začít posilovat tým i celou organizaci tak nastal už teď,“ uvádí Nešetřil, který svůj startup Apiary před třemi lety za miliardy korun prodal technologickému gigantu Oracle, aby se právě před rokem vrátil zpátky do Česka.

jakub-nesetril

Foto: Česko.Digital

Jakub Nešetřil, zakladatel iniciativy Česko.Digital

„Jsme rádi, že naším prvním partnerem je právě Nadace České spořitelny. Naše spolupráce nám dovolí nejen rozšířit část kmenového týmu, který se stará o zázemí a podporu dobrovolníků pracujících aktuálně na sedmi projektech, ale umožní nám jít naplno i do projektu Učíme online,“ dodává Nešetřil.

ceskodigital_1

Přečtěte si takéZe školní lavice do virtuální učebny za pár dní. Dobrovolníci z Učíme online pomohli překlopit na internet už přes 170 školZe školní lavice do virtuální učebny za pár dní. Dobrovolníci z Učíme online pomohli překlopit na internet už přes 170 škol

Nadace České spořitelny koncem dubna oznámila vytvoření speciálního, 25milionového fondu s cílem podpořit výuku ohrožených dětí na straně rodin, škol, psychosociální či materiální podpory. Učíme online je ze strany nadace jedním z prvních podpořených projektů.

„Spolupráce s Česko.Digital je jedním z čerstvých partnerství, jež v rámci krizového fondu uzavíráme,“ vysvětluje Ondřej Zapletal, ředitel Nadace České spořitelny. „Příjemci podpory jsou primárně tisíce dětí, které se ocitly ve vzdělávací izolaci, ale i učitelé a školy, jimž nabídneme IT a metodickou podporu pro vyučování na dálku,“ doplňuje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym