Křetínský s Tkáčem jsou při chuti. Pokračují v miliardových nákupech a kupují podíl v americkém Foot Lockeru

Peter BrejčákPeter Brejčák

kretinsky-footlocker

Foto: EPH/GOAT/CzechCrunch

Daniel Křetínský koupil podíl v americkém Foot Lockeru

0Zobrazit komentáře

Nakupovat firmy během propadů na finančních trzích se může někdy vyplatit a zdá se, že na tuto kartu aktuálně sází miliardářské duo Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Přes svou investiční společnost Vesa koupili šestiprocentní podíl v americkém Foot Lockeru, který je se svými 2 500 prodejnami jedním ze světově největších prodejců sportovní obuvi.

Jak informoval portál Bloomberg, aktuální tržní hodnota jejich podílu se pohybuje na úrovni 169 milionů dolarů, tedy přibližně 4,2 miliardy korun. Samotná částka, za kterou veřejně prodávané akcie Foot Lockeru Křetínský s Tkáčem koupili, je však pravděpodobně jiná – konkrétní den, kdy k pořízení došlo, není známý.

Prodejce sportovní obuvi a oblečení, který v tuzemsku provozuje deset obchodů, přitom patří do řady postižených firem koronavirovou pandemií, kvůli které musel zavřít většinu svých prodejen po celém světě. Foot Locker tak snížil očekávaní finančních výsledků v letošním roce a hodnota jeho akcí na burze od začátku roku klesla o přibližně třetinu.

Pro česko-slovenské investorské duo navíc nejde o jedinou podobnou transakci. Minulý týden oznámilo pořízení pětiprocentního podílu v jednom z největších amerických retailových řetězců Macy’s za dvě miliardy korun, kde se stalo čtvrtým nejsilnějším akcionářem. Podobnou silnou pozici z pohledu největších akcionářů by teď měli mít Křetínský s Tkáčem i ve Foot Lockeru.

V podobném duchu pak před několika týdny investovali také ve Velké Británii, kde vstoupili do poštovní společnosti Royal Mail, ve které získali 5,35 procenta a jejich Vesa Equity Investment (Křetínský v ní drží 53 a Tkáč 47 procent) je tak třetím nejsilnějším akcionářem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym