Po štacích v Googlu a Facebooku pomůže české vědě. Expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov přichází na ČVUT

tomas-mikolov

Foto: ČVUT/CzechCrunch

Tomáš Mikolov se po štaci ve Facebooku vrací na ČVUT

0Zobrazit komentáře

Velkou posilu hlásí česká věda. Po letech strávených v zahraničí a výzkumných týmech největších technologických firem světa se vrací do České republiky Tomáš Mikolov. Šumperský rodák patří mezi největší tuzemské odborníky na umělou inteligenci, v níž třímá velký potenciál v mnoha oblastech. A právě ten se nyní bude snažit rozvíjet již na domácí scéně, vrací se totiž na půdu Českého vysokého učení technického.

Pokud by se Tomáš Mikolov hlásil kdekoliv o práci a na pohovoru by přišel na přetřes jeho kariérní život, náborář by nejspíše nevěřil svým očím. Osmatřicetiletý Mikolov totiž během svého života sbíral zkušenosti u největších technologických gigantů, jako je Facebook či Google.

Právě v Googlu v rámci svého působení u Google Brain, což je výzkumný tým zabývající se právě vývojem umělé inteligence, pomohl výrazně zlepšit fungování jeho překladače. Ten díky jeho novému modelu neuronových sítí modeluje jazyky s mnohem větší jistotou a i Mikolovi tak vděčíme za to, že přeložené texty nepůsobí již tak rozpačitě, jak tomu často bývalo dříve.

Návrat domů

Mikolov sbíral své zkušenosti na poli umělé inteligence i v Microsoftu. Byl součástí Microsoft Research, tedy výzkumné společnosti zabývající se řešením globálních problémů za použití znalostí průmyslových, akademických a vládních vědeckých kapacit z celého světa.

Své znalosti propůjčil i do služeb Facebook AI Research, která se zabývá vývojem systémů umělé inteligence nacházejících uplatnění nejen na sociálních sítích. Zde konkrétně se Mikolov zabýval vývojem inteligentních algoritmů pro přirozenou komunikaci mezi strojem a člověkem.

A právě z Facebooku nyní Mikolov, který je laureátem Ceny Neuron za významný objev v oblasti computer science, přechází do nového působiště. Tím již nebude žádný z nadnárodních technologických gigantů, ale český CIIRC, tedy Český institut informatiky a robotiky, který je součástí ČVUT v Praze.

„K rozhodnutí pokračovat na institutu CIIRC přispěla kombinace více faktorů: CIIRC ČVUT na mě udělal dojem jako jedno z nejprogresivnějších českých výzkumných pracovišť. Navíc je tu řada zajímavých vědců, kteří stejně jako já několik let pracovali v zahraničí ve špičkovém výzkumu. Důležité je pro mě dělat věci, které mi dávají smysl, s lidmi, se kterými mě baví pracovat,“ okomentoval své rozhodnutí Tomáš Mikolov.

travel

Přečtěte si takéAkcie jdou nahoru, cestování se vrací a nový Facebook je tu pro všechny. Přečtěte si nejzásadnější zprávy týdneAkcie jdou nahoru, cestování se vrací a nový Facebook je tu pro všechny. Přečtěte si nejzásadnější zprávy týdne

Na CIIRC ČVUT Mikolov stane v čele vlastního výzkumného týmu, jehož úkolem bude základní výzkum v oblasti komplexních systémů. Ty mohou vést k dalším převratným zlepšením v oblasti umělé inteligence. Coby vedoucí nově vzniklé výzkumné skupiny v rámci centra RICAIP, které působí v sektoru pokročilé průmyslové výroby, má Mikolov na starosti vývoj silné a komplexní umělé inteligence.

„Jsme velice rádi, že se podařilo obsadit jednu ze tří nově vytvořených výzkumných pozic právě takovouto osobností. Pan Mikolov přinese do CIIRC další tolik potřebné inovativní přístupy. Naším dlouhodobým cílem v CIIRC i RICAIP je podpořit strukturální změny akademického prostředí, zasáhnout proti stereotypům a umět co nejlépe reagovat na požadavky průmyslu i společnosti. Věřím, že se nám to díky špičkovým talentům, jako je Tomáš Mikolov, podaří,“ pochvaluje si Vladimír Mařík, vědecký ředitel CIIRC ČVUT a hlavní koordinátor projektu RICAIP.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym