Nano Energies posilují před velkou expanzí. Do české energetické firmy posílají noví investoři stovky milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

nano-minInsider

Foto: Nano Energies

Spolumajitelé Nano Energies Tomáš Janeček, Petrové Zahradník, Rokůsek a Němec a CEO Stanislav Chvála

0Zobrazit komentáře

Velké kapitálové posílení hlásí Nano Energies. Česká energetická firma plánuje pod dohledem zakladatele Petra Rokůska expandovat na nové trhy ve střední a východní Evropě, kde chce prorazit se svými řešeními pro energetiku budoucnosti, a na palubu pro tyto plány získává dva nové strategické investory.

Novými akcionáři Nano Energies se stávají Petr Němec a Petr Zahradník, kteří získávají podíl ve výši 37,5 procenta, za něhož podle informací CzechCrunche zaplatili nižší stovky milionů korun. Kapitál firmy pak formou příplatku o vyšší desítky milionů korun navýšili také oba stávající akcionáři, Petr Rokůsek a Tomáš Janeček.

„Nano Energies si budovalo know-how a tým přes 11 let. Dlouho jsme se připravovali na období, které přichází. Teď můžeme přeřadit na výrazně vyšší rychlost, získat nové posily, rozrůst se dál do zemí, které začínají s procesem digitalizace energetiky stejně jako Česko a potřebují experty na energetickou flexibilitu,“ hlásí Petr Rokůsek.

petrrokusek_nanoenergies-min

Foto: Nano Energies

Petr Rokůsek, zakladatel Nano Energies

Se svými kolegy se šestačtyřicetiletý vizionář v Nano Energies věnuje digitalizaci a decentralizaci energetiky a v regionu střední a východní Evropy chce nyní expandovat jak se svým agregátorem energetické flexibility, tak s divizí obchodující se spotovou elektřinou.

„Chceme se ale také zaměřit na vývoj technologií postavených na umělé inteligenci a posunout se blíže svém cíli, kterým je decentralizace energetiky a chytré sdílení obnovitelných zdrojů,“ doplňuje Rokůsek, který v loňském velkém rozhovoru pro CzechCrunch mimo jiné vysvětloval, proč podle něj budoucnost leží v investicích do vlastních elektráren.

V Nano Energies už dvanáctým rokem pracují také na chytrém zapojení baterií do sítě, peer-to-peer sdílení elektřiny a umisťování výpočetních technologií ke zdrojům energie. Zároveň je důležité zmínit, že se v Nanu od začátku zabývají výhradně energií z obnovitelných zdrojů, a přestože Rokůsek říká, že se prvních deset let rozhodně nevyplatilo dělat v Česku zeleného obchodníka, situace se rychle mění.

„Jsme od začátku soběstační. Díky chytrosti jsme dokázali naskočit na vznikající dynamiku kolem obnovitelných zdrojů, což mnoho firem neumělo, a na tom jsme vydělali peníze,“ vysvětloval loni zakladatel Nano Energies s tím, že veškeré vydělané peníze investovali do dalšího vývoje a teď chtějí se svými produkty uspět ve světě.

petr-nemec_nano-energies

Foto: Nano Energies

Petr Němec, nový investor Nano Energies

Nový kapitál, který do firmy přiteče od Petrů Němce a Zahradníka (transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad), bude využit na rozvoj technologií pro flexibilní využívání elektřiny a také chytré řízení velkých zdrojů i domácností, což v důsledku povede k decentralizaci energetiky. Ta je ostatně podle Rokůska pro budoucí soběstačnost a nezávislost nezbytná.

„Inovace, kvalita a opravdovost jsou hodnoty, které mě spojily s Nano Energies, přesvědčila mne technologická kvalita řešení. Budeme systémově investovat do rozvoje stávajících platforem, lidí a vývoje – tím dokážeme dlouhodobě dodávat další kvalitu do energetiky a potažmo do našich životů nebo prostředí, ve kterém žijeme,“ říká k nové investice Petr Němec, spolumajitel skupiny SEBRE.

dita-prikrylova

Přečtěte si takéZakladatelka Czechitas Dita Přikrylová nastupuje do Avastu. Bude řešit diverzitu a komunitní iniciativyZakladatelka Czechitas Dita Přikrylová nastupuje do Avastu. Bude řešit diverzitu a komunitní iniciativy

Hlavním akcionářem Nano Energies zůstává dál Petr Rokůsek, který drží podíl ve výši 37,5 procenta. Tomáš Janeček, který do firmy vstoupil v roce 2013, aktuálně vlastní 25 procent, přičemž zbytek připadá novým investorům. Vedle Petra Němce, který se v SEBRE věnuje developmentu, ale také gastronomické byznysu či investicím do startupů, to je Petr Zahradník, jenž ve firmě Qminers vyvíjí software pro autonomní obchodování na burzách.

„Mám rád obrovské masy dat, ve kterých lze nacházet popsatelné obrazy a algoritmická řešení zdánlivě neřešitelných problémů. Vždy jsem chtěl v Praze spoluvytvářet obrovskou přidanou hodnotu, a Nano do této filosofie výborně zapadá. A když radost z abstraktního obrazu může být doplněna pocitem dobře odvedené práce pro lepší životní prostředí všech, v podstatě nešlo odolat,“ říká Petr Zahradník.

petr-zahradnik_nano-energies

Petr Zahradník, nový investor Nano Energies

Diskuze (0)

Novinka

Anonym