Spotify sází vše na podcasty. Po Roganovi získává superhrdiny z DC Comics i Kim Kardashian a akcie letí nahoru

Filip HouskaFilip Houska

Margot Robbie jako Harley Quinn v nové The Suicide Squad

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv byl Apple tím, kdo proslavil podcasty a přiblížil tento poslechový formát širšímu publiku, v posledních letech, kdy se podcasty nadechují k masivnímu růstu, této oblasti už tolik nevládne. Střídá ho totiž švédské Spotify, které se vedle hudby začíná soustředit právě na podcastové pořady a podniká kroky, díky nimž si může zajistit velmi silné postavení.

Společnost pod vedením Daniela Eka se do toho naplno opřela vloni, když dohromady za zhruba 400 milionů dolarů koupila firmy Anchor, Gimlet Media a Parcast, které se specializují na produkci podcastů a propojování tvůrců spolu s inzerenty. Rázem tak dala vzniknout ideální rovnici pro nový, lukrativní byznys.

Svou pozici ještě posílila letos v únoru, kdy dokončila akvizici mediální a podcastové společnosti The Ringer, za kterou stojí sportovní analytik Bill Simmons. Za přibližně 30 originálních pořadů, které pod The Ringer vycházely, nechala 196 milionů dolarů a naznačila světu, že Spotify bude tím, kdo bude – nebo minimálně chce – dominovat trhu s podcastovým materiálem.

daniel_ek_4-min

Foto: Spotify

Spoluzakladatel a CEO Spotify Daniel Ek

Vše se rozjíždělo na výbornou, čemuž dopomáhal i růst báze aktivních posluchačů, která se v dubnu vyšplhala na hranici 286 milionů, a to se odráželo i na tržbách. Ty za první čtvrtletí letošního roku dosáhly zhruba dvou miliard dolarů a Spotify mohlo děkovat mimo jiné koronavirové pandemii, která růst znatelně popohnala.

V druhé polovině května následně přišla zpráva, jež šokovala celý mediální, potažmo podcastový svět. Spotify do svých tvůrčích řad přetáhlo známého podcastera Joea Rogana, který se svým pořadem The Joe Rogan Experience patří k těm vůbec nejposlouchanějším.

S Roganem se Spotify za údajných více než 100 milionů dolarů dohodlo, že bude tvořit obsah exkluzivně pro něj. Řada fanoušků tuto změnu příliš pozitivně nevnímala, jelikož přijdou o tradiční poslech/sledování Rogana na YouTube, ale pro podcastovou budoucnost šlo o krok, který může změnit motivaci tvůrců jednou provždy.

Případ, který otřásl světem

Ani s tímto velkým úlovkem se však Spotify nezastavuje. Právě naopak. Teď se zaměřilo na zábavní průmysl a podepisuje smlouvy hned se dvěma velkými jmény – jedno je ze šoubyznysu, druhé z oblasti komiksů. Švédové totiž utáhli Kim Kardashian West a DC Comics a akcie letí nahoru. Hned po oznámení vyrostly o minimálně 15 procent a Daniel Ek má na svém pracovním stole skvělé vyhlídky do budoucna.

Kim Kardashian West

Podíváme-li se blíže na zmíněnou Kim, která je jednou z několika sester movité rodiny Kardashianů, zjistíme, že má ve svém portfoliu hned několik profilací. Vedle toho, že se proslavila v reality show Keeping Up with the Kardashians, je podnikatelkou, modelkou a herečkou. V neposlední řadě se zabývá i právem, což je zaměření, na kterém bude založen i její nový pořad na Spotify.

Ve spolupráci s televizní producentkou Lori Rothschild Ansaldi rozjedou podcast s tematikou kriminálního práva a jak The Wall Street Journal dodává, budou se zabývat slavným případem Afroameričana Kevina Keitha, jenž byl v roce 1994 usvědčen ze tří vražd, aniž by mu byly jakkoliv dokázány.

Nový podcast ponese název Proving Innocence a v době, kdy Spojené státy opět silně řeší problematiku rasismu ve spojitosti se zásahy policejních sborů proti Afroameričanům, může jít o velký hit.

Od Batmana až po Harley Quinn

Na poněkud odlehčenější vlně se pak ponese podcast, který Spotify chystá společně s Warner Bros., respektive DC Comics, který pod zábavní konglomerát patří. Ten bude založen na nových příbězích aktérů světoznámého komiksového univerza, jehož základy byly položeny už roku 1934, a na Spotify je již k dispozici kanál, kde budou jednotlivé epizody vycházet.

dan-trzil

Přečtěte si takéSpotify koupilo největší podcastovou hvězdu a jde proti všem. Joe Rogan má přilákat miliony lidí, píše Dan TržilSpotify koupilo největší podcastovou hvězdu a jde proti všem. Joe Rogan má přilákat miliony lidí, píše Dan Tržil

I když se na veřejnost nedostaly přesné finanční podmínky této exkluzivní smlouvy, ví se, že podepsaný deal zahrnuje duševní vlastnictví pro všechny hlavní postavy od DC Comics, tedy na Supermana, Batmana, Wonder Woman, Jokera, Harley Quinn a další. Kdy se však série rozjede, to je zatím ve hvězdách.

Jak už jsme zmínili výše, Spotify bere podcasty jako seriózní byznys a tyto spolupráce mají firmě dopomoci, aby se stala jedničkou na trhu. Dokázala to s hudbou, tak proč by to – navíc se zázemím, které má – nedokázala s jedním z nejatraktivnějším formátů pro konzumaci novinek, příběhů nebo rozhovorů?

Diskuze (0)

Novinka

Anonym