Video a hudba letí vzhůru. Spotify narostlo na 286 milionů posluchačů a překvapilo tržbami, dařilo se i YouTube

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

daniel-ek-spotify2

Foto: Spotify

Spoluzakladatel a CEO Spotify Daniel Ek

0Zobrazit komentáře

Velké televizní i hudební streamovací služby musí přes svůj obrovský úspěch stále demonstrovat svou schopnost dostetečně vydělávat. Pandemie a globální karanténa z nich ovšem učinila jedny z mála prosperujících byznysů, aniž by musely výrazněji měnit svoje fungování. Finanční výsledky Spotify za první letošní čtvrtletí tak poměrně výrazně překročily odhady analytiků. YouTube zaznamenal ještě větší úspěch, když jeho čtvrtletní zisk z reklam oproti loňskému roku vzrostl až o 33%.

V únoru, když Spotify vyhlásilo výsledky za poslední kvartál roku 2019, jsme hudební streamovací službu označili v zásadě za samozřejmost. Mnoho posluchačů ale její výhody stále teprve objevuje, takže je dostatek prostoru za tři měsíce získat 5 milionů nových předplatitelů. Počet platících uživatelů narostl na 130 milionů a celkem hudbu v zelenočerné aplikaci poslouchá už 286 milionů lidí.

Zatímco se předpoklady příjmů, jak zmiňuje magazín TechCrunch, pohybovaly kolem 1,86 miliardy dolarů, Spotify za první čtvrtletí roku 2020 vydělalo přes dvě miliardy. Samotný zisk se pak dostal k milionu dolarů.

Ačkoliv si švédský streamovací gigant za nabízení bezplatné verze financované reklamou v minulosti vyslechl mnoho kritiky, nadále tímto způsobem získává o trochu více uživatelů. Neplatících posluchačů tak oproti stejnému období loni přibylo o 32 % více, kdežto platících o 31 %.

spotify-fundraising

Foto: Spotify/CzechCrunch

Spotify umožňuje umělcům jednoduše získat podporu od fanoušků

„Posledních několik měsíců jen posílilo naši víru freemiovému modelu,“ zmiňuje se Spotify v dopise akcionářům. „Více než 60 % našich prémiových uživatelů dlouhodobě začíná u bezplatné verze, takže pokračující růst vstupní části nálevky je pro náš ekosystém velmi prospěšné.“ Zároveň dopis zdůrazňuje, že na několika trzích, které byly nejvíce zasaženy koronavirovou krizí, firma zaznamenala pokles, jak kvůli menším příležitostem pro reklamu, tak kvůli odlivu prémiových uživatelů.

Postupná stabilizace situace v zemích jako Itálie a Španělsko nicméně znamená opětovný návrat velké části předplatitelů. „Upřímně doufáme, že se do životů lidí co nejrychleji vrátí pocit normality, věříme však, že náš model je v unikátní pozici nejen pro přečkání této bouře, ale také k tomu, aby z ní vyšel ještě silnější,“ dodává optimisticky vedení Spotify.

Ve spojitosti s koronavirem a jeho ekonomickými dopady streamovací služba nedávno spustila program umožňující podporovat umělce i pracovníky závisející na organizaci živých koncertů. Lze to přímo z aplikace nebo prostřednictvím webu se seznamem spolupracujících nadací z mnoha různých zemí.

Pokles reklamy zasáhl také byznys YouTube, který se však oproti stejnému období loni i tak zvětšil o více než třetinu na 4,04 miliardy dolarů. První čtvrtletí jednoho z hlavních sektorů Googlu tak předčilo odhady analytiků, co se týče příjmů, na druhou stranu však nedosáhlo očekávaný zisk. Hlavním důvodem byl propad zejména v březnu, kdy lidé byli motivováni videa na internetu sledovat více než normálně, ale mnoho firem nemělo tolik prostoru pro kupování reklamních prostorů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym