Akcie Amazonu poprvé prorazily 3 000 dolarů. Jeff Bezos díky tomu láme vlastní rekordy nejbohatšího muže světa

Peter BrejčákPeter Brejčák

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu

0Zobrazit komentáře

Technologický gigant Amazon dokázal plně využít vlnu přesunu nakupování do online světa související s pandemií koronaviru a nutností zavřít své prodejny mnoha obchodníků. Jeho akcie od menšího březnového propadu pořád rostou a v pondělí poprvé překonaly magickou hodnotu tří tisíc dolarů.

Firma tak má aktuální hodnotu na úrovni 1,5 bilionu dolarů, což může nejvíce těšit jejího zakladatele Jeffa Bezose, který vlastní 12 procent Amazonu. S majetkem o hodnotě přibližně 172 miliard dolarů tak potvrzuje svoji pozici nejbohatšího člověka planety a díky růstu ceny akcií teď překonal i svůj předešlý rekord, který držel před rozvodem se svou bývalou manželkou. Na druhém místě v žebříčku boháčů je nyní se značným odstupem se 115 miliardami dolarů Bill Gates.

Stěžovat si rychlý růst Amazonu nemůže ani MacKenzie Bezosová, která během rozvodového řízení získala čtvrtinu všech akcií Amazonu, které manželský pár vlastnil. To odpovídá přibližně čtyřem procentům celé firmy a jmění Bezosové se tak aktuálně podle Bloomberg Billionaires Index pohybuje kolem 60 miliard dolarů, což z ní dělá je 13. nejbohatší osobu světa. Před ní se v posledních dnech předehnal Elon Musk.

Amazon se překonáním valuace 1,5 bilionu dolarů přidal k dalším dvěma americkým technologickým gigantům, Applu a Microsoftu, jež tuto hranici pokořily již dřív. Technologická trojice tak utíká Alphabetu, mateřské firmě Googlu, která v pondělí překonala valuaci jednoho bilionu dolarů. To se Amazonu podařilo poprvé už v roce 2018, jen pár dní po Applu.

Oslovení analytici agenturou Bloomberg za růstem cen akcií Amazonu vidí zejména zvyšující se poptávku po e-commerce a cloudových službách během pandemie, kdy celosvětově muselo mnoho obchodníků zavřít své kamenné obchody. Agentura však zároveň dodává, že jen čtvrtina z oslovených analytiků očekává udržení hodnoty akcií nad úrovní tří tisíc dolarů.

Zároveň jsou ale analytici optimističtí v tom smyslu, že jeden doporučuje jejich prodej, zatímco 52 jejich nákup. Hodnotou akcií pak může výrazněji zamávat oznámení finančních výsledků Amazonu za druhé čtvrtletí, které je očekávané ve druhé polovině července.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym