Šéf Amazonu Jeff Bezos zůstává i po rozvodu nejbohatším mužem planety. Jeho bývalá manželka je čtvrtou nejbohatší ženou

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

jeff-bezos-amazon-crop

Foto: Amazon

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

0Zobrazit komentáře

O Jeffu Bezosovi se obvykle píše především díky úspěchům jeho společnosti Amazon, kterou založil a postupně z ní vybudoval technologického obra a jednu z nejhodnotnějších firem na světě. To mu zajistilo i titul nejbohatšího muže planety. Nicméně v posledních měsících se v souvislosti s Bezosem řešilo i jiné, mnohem osobnější téma.

Po 25 letech se totiž Jeff Bezos se svou dnes již bývalou manželkou MacKenzie Bezosovou rozhodli, že požádají o rozvod. Washingtonský soudce pak podle magazínu Bloomberg v pátek jejich rozvod oficiálně posvětil a mimo jiné rozhodl o tom, že dojde ke změně mezi nejbohatšími ženami na světě.

MacKenzie Bezosová, která se významným způsobem podílela zejména v začátcích na rozvoji Amazonu, tehdy ještě jako specializovaného online prodejce knih, si v rámci rozvodového řízení odnesla celkem 19,7 milionu akcií Amazonu. Přepočteno na procenta, jde o 4% podíl ve firmě, jehož hodnota má dnes necelých 39 miliard dolarů (více než 860 miliard korun).

mackenzie-bezos2

Reprofoto: Charlie Rose

MacKenzie Bezosová

Podle žebříčku miliardářů, který sestavuje právě Bloomberg, to znamená, že MacKenzie Bezosová je po Françoise Bettencourt-Meyersové, dědičce kosmetického koncernu L’Oréal, Alice Waltonové, dceři zakladatele Walmartu, a Jacqueline Marsové, vnučce zakladatele cukrovinek Mars, čtvrtou nejbohatší ženou na světě.

Celkově patří MacKenzie Bezosové s 39 miliardami dolarů 22. příčka mezi nejbohatšími lidmi, přičemž první místo si v tomto žebříčku i nadále udržel její nyní již bývalý manžel. Pětapadesátiletý Jeff Bezos nadále drží v Amazonu 12% podíl, který má hodnotu téměř 115 miliardů dolarů (přes 2,6 bilionu korun).

zuzana-maderova-new-york2

Přečtěte si takéZuzana Maderová píše ze Silicon Valley: Na startupových konferencích v Americe musíte předvést showZuzana Maderová píše ze Silicon Valley: Na startupových konferencích v Americe musíte předvést show

Bezos si tak v miliardářském žebříčku drží stále vcelku pohodlný náskok před dvojicí Bill Gates, Bernard Arnault, což jsou další dva muži, jejichž majetek přesahuje 100 miliard dolarů. Bezosovo jmění aktuálně představuje 121 miliard dolarů, spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates drží 107 miliard dolarů a předseda představenstva koncernu LVMH Bernard Arnault 104 miliard.

Devětačtyřicetiletá MacKenzie Bezosová, která napsala i několik knih, již dříve oznámila, že svému manželovi v rámci rozvodového řízení přenechá veškeré své pohledávky v deníku The Washington Post i vesmírném startupu Blue Origin, které ji společně s manželem rovněž patřili. Navíc Jeffu Bezosovi připadnou i veškeré hlasovací práva na MacKenziině akciích v Amazonu.

V květnu pak MacKenzie oznámila, že polovinu svého jmění rozdá v rámci iniciativy Giving Pledge na dobročinné účely, a pokud vás zajímá, jak velký podíl vlastně na úspěchu Amazonu nyní jedna z nejbohatších žen měla, přečtěte si náš její velký profil.

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu