Bývalé chebské strojírny se staly nejekologičtější průmyslovou budovou světa. Závidět může i Amazon

cheb1-min

Foto: Accolade

Bývalý areál chebských strojíren byl změněn na nejekologičtější industriální budovu světa

0Zobrazit komentáře

Ještě nedávno byl zchátralý areál bývalých chebských strojíren trnem oku mnoha místních. Díky projektu investora Accolade a developerské společnosti Panattoni se však z černé tečky na mapě Chebu stala nejšetrnější průmyslová budova světa, která myslí nejen na životní prostředí, ale i na osoby, které v ní budou pracovat.

Jako vůbec první objekt v České republice se může nová hala distribučního centra německého online prodejce Real Digital pochlubit certifikací BREEAM 2016 New Constructions, která je udělována budovám postavených na zelených principech ekologie. Konkrétně u revitalizace bývalé budovy chebských strojíren bylo recyklováno až 90 % stavebního a demoličního odpadu.

Ekologie se však nepromítla jen do procesu výstavby, ale jejím principům zůstává věrný i provoz budovy. Mezi ta vůbec nejzajímavější ekologická opatření patří například hospodaření s vodou. Systém zachytávání a svodu dešťové vody umožňuje s dešťovkou například splachovat toalety a díky tomu i omezovat spotřebu pitné vody až o 84 %.

cheb2-min

Foto: Accolade

Nově postavená hala oceněná nejvyšší známkou udržitelnosti

Další zelená opatření se dotkla nakládání s energií, jejíž spotřeba byla snížena až o 56 % spolu s 58% redukcí uhlíkové stopy. LED osvětlení je vybaveno chytrým systémem, který reguluje jeho spouštění. Dále byl objekt vybaven exteriérovými žaluziemi šetřící energii potřebnou ke klimatizování vnitřních prostor.

Celá výstavba areálu, zabírajícího rozlohu 27 tisíc metrů čtverečních, probíhala z ekologicky šetrných a udržitelných materiálů, přičemž některé z nich se mohou pochlubit i řadou certifikací dokazujících jejich minimální environmentální dopady.

Objekt ovšem nemyslí jen na životní prostředí, do kterého je zasazen, ale také na zaměstnance, kteří v něm budou vykonávat svou práci. Těm hala nabídne příjemné pracovní prostředí i dostatečný prostor na odpočinek, například v podobě venkovní posilovny, a to v rámci venkovní odpočinkové zóny. Zároveň byl naprojektován i co nejbezpečnější přístup do areálu pro pěší a cyklisty.

To všechno jsou důvody, proč se stavbě podařilo dosáhnout rekordního skóre 90,68 % v prestižním hodnocení certifikace BREEAM a získání nejvyšší známky Outstanding. Takto vysokým hodnocením u nás prozatím nebyla oznámkována žádná budova, což z chebské moderní haly činí celorepublikový unikát. Do jeho realizace měla pražská investiční skupina Accolade investovat 1,2 miliardy korun, jak před rokem informovala E15.

Světový úspěch

Svým skóre překonává i budovu Amazonu postavenou v Dobrovízi, která byla doposud držitelem nejvyššího hodnocení certifikace společnosti BREEAM udělené v České republice. Jak navíc informovaly Hospodářské noviny, nejvyššího stupně Outstanding se po celém světě prozatím podle nových pravidel podařilo dosáhnout jen sedmi projektům, mezi kterými jsou i kancelářské budovy či obchodní parky.

cheb3-min

Foto: Accolade

Součástí areálu je také hmyzí hotel podporující život i těch nejdrobnějších živočichů v lokalitě

„Je to završení cesty výstavby šetrných budov, kterou jsme si s Pavlem Sovičkou z Panattoni vytyčili už v roce 2015. I díky tomu máme dnes jedno z nejzelenějších portfolií na světě, ve kterém hraje zásadní roli i vysoký podíl regenerace starých brownfieldů s dlouhou průmyslovou tradicí,“ uvádí Milan Kratina, CEO Accolade.

„Jsem rád, že je Česká republika opět na špici a že právě moderní haly dostaly takto prestižní ocenění. Razítko nejšetrnějšího přístupu ke světu kolem nás. Ano, ty haly, které jsou často neprávem označovány jako nešetrné škatule,“ doplňuje.

papelote-founders

Přečtěte si takéŽádný papír nesmí přijít nazmar. České Papelote je odpovědné papírnictví, kde si blok v celofánu nekoupíteŽádný papír nesmí přijít nazmar. České Papelote je odpovědné papírnictví, kde si blok v celofánu nekoupíte

„Věřím, že v rámci více než 2 000 000 metrů čtverečních budov, které má Panattoni v Evropě nyní ve výstavbě, se najde brzy nějaká další, která tuto námi nastavenou laťku ještě překoná,“ dodává odvážnou vizi Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.

Důvodem, proč mají developeři zájem na získávání podobných certifikátů, je fakt, že je podobné ocenění nejen jasným důkazem ekologické šetrnosti budovy, ale také dobrým nástrojem při oslovování nájemníků a vyjednávání podmínek nájmu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym