Disney opět mění filmový svět. Historické drama Mulan za 200 milionů dolarů uvede v kinech a online zároveň

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

disney-mulan-1

Foto: Falcon

Hlavní hrdinku v hraném snímku Mulan ztvárnila slavná čínská herečka Liu Yifei

0Zobrazit komentáře

Dlouhou dobu to byla velká otázka: půjde do kin jako první Tenet, nebo Mulan od Disneyho? Jednak totiž byly původní premiéry naplánované blízko u sebe a jednak jde v obou případech o velké blockbustery s rozpočtem přes 200 milionů dolarů. Nyní snad známe konečnou odpověď: epické sci-fi Christophera Nolana do sálů mimo USA dorazí 26. srpna, historické drama uvidíme v dalším bezprecendentním kroku na streamovací službě Disney+. Zábavní obr už totiž ztrácí příliš mnoho příjmů.

U Nolanova díla, které sám režisér označuje za natočené pro obří plátna a zvukové systémy Imaxu, se prý nikdy seriózně neuvažovalo o uvedení na internetu. Někteří takové myšlení kritizují jako nebezpečné vzhledem k pandemické situaci, distributoři ale ujišťují, že film půjde v kině zhlédnout tam, kde je to bezpečné. Navíc je zde několik dalších aspektů.

Do celé rovnice se musí zahrnout prostředky vynaložené na marketingovou strategii nebo potenciál dostatečných tržeb z internetu. V neposlední řadě je důležitý i možný dopad na kinaře, kdy by vydání tak velkého projektu online stanovilo problematický precedent. První příklady dalekosáhlých změn distribučních procesů filmů se přitom už objevily, když řetězec kin AMC ve smlouvě se studiem Universal souhlasil exkluzivní práva na uvádění premiér zkrátit z 90 na 17 dnů.

disneyland6

Disneylandy jsou nyní otevřené alespoň s přísnými hygenickými opatřeními

Disney se ale nachází v ještě složitější situaci než Warner Bros., kteří stojí za Tenetem. Více než polovina příjmů zábavní společnosti pochází z parků a výletních lodí, které musely být několik měsíců zcela mimo provoz. Navíc za poslední čtvrtrok studio nevydalo jediný větší film, před rokem touto dobou přitom s Avengers: Endgame oslavovalo pokoření Avataru jako nejvýdělečnějšího filmu všech dob.

To vše znamená, že se Disneymu meziročně výrazně propadly příjmy. Za poslední čtvrtletí dosáhly 11,78 miliardy dolarů, o rok dříve přitom stejné období vyneslo 20,2 miliardy. Ještě více se snížily příjmy samotného studia, z 3,8 miliardy loni na letošních 1,7 miliardy dolarů. Jak poznamenává magazín The Verge, to vlastně odpovídá díře o velikosti prozatímního finančního vrcholu marvelovského univerza, zmíněných Avengers: Endgame.

Dobře se vedlo alespoň Disney+, které narostlo už na více než 60 milionů předplatitelů – ještě v dubnu jich bylo o 10 milionů méně. Ředitel společnosti Bob Chapek k tomu řekl, že zájem o službu dalece přesahuje prvotní předpoklady. Stále se ovšem jedná jen o zlomek byznysu jedné z největších mediálních firem na světě. Celá divize jejích streamovacích služeb, zahrnujících také ESPN+ a Hulu, svoje příjmy meziročně zvýšila o 2 %.

Jedním z hlavních trháků studia pro letošní rok měl být remake animovaného filmu Mulan z roku 1998. Ačkoliv se u západního publika nejedná o příliš široce známou látku, animovaná verze vydělala trojnásobek svého rozpočtu a za důležitý se zde předpokládá čínský trh. Dobrodružné drama zpracovává v Číně velmi dobře známou legendu a do hlavní role byla obsazena jedna z nejslavnějších tamních hereček. Epické historické filmy ze vzdáleného východu se nicméně typicky těší velkému zájmu i v Evropě a Spojených státech.

Spojené státy ale momentálně neumožňují ve větších počtech navštěvovat kina. Jelikož stále představují hlavní filmový trh, znamená to odsouvání premiér pro celý svět a už v mnoha případech také uvádění filmů online. Velký úspěch v tomto ohledu zaznamenal například Universal s titulem Trollové: Světové turné, které vydělalo obnos velice podobný tomu, jaký by mohlo čekat v kinech. Za zhlédnutí si diváci přitom museli zaplatit třicet dolarů (zhruba 670 korun).

Mulan je svým rozpočtem přesahujícím 200 milionů dolarů za pouhou produkci zcela jiný případ, přesto se Disney nyní rozhodlo ho uvést podobným způsobem. Film bude od 4. září dostupný na Disney+, ale za 30 dolarů navíc oproti standardnímu sedmidolarovému předplatnému. Paralelně s tím ho studio pošle také do kin alespoň v místech, kde to bude možné – to zahrnuje především Čínu, ale i další trhy a dočkat bychom se mohli i ve střední Evropě. Disney+ zde prozatím dostupné není.

havryluk-alza

Přečtěte si takéAlza může růst o 100 % ročně. Je jen naše nedokonalost, že tomu tak není, říká Havryluk. Z krize umíme vyjít jako vítězAlza může růst o 100 % ročně. Je jen naše nedokonalost, že tomu tak není, říká Havryluk. Z krize umíme vyjít jako vítěz

Mulan tak ke svému prvenství nejdražšího filmu s ženskou režisérkou (Niki Caro) připojí také nejdražší film uvedený hybridním distribučním modelem. V zásadě se ovšem nemusí jednat o tak velký rozdíl oproti Tenetu, protože také projekt Disneyho půjde do co největšího množství kin, jen se k tomu připojí okamžitá dostupnost online na několika trzích. Zajímavé samozřejmě bude sledovat, do jaké míry to ovlivní návštěvnost v kinech a případně také pirátství.

disney-mulan-3

Foto: Falcon

Mulan láká na velkou míru epických akčních scén

Vedení zábavní společnosti se snaží ujistit, že se určitě jedná o jednorázový krok daný výjimečnou situací a do budoucna něco podobného neplánuje. Přesto se samozřejmě objevují úvahy, jestli tato pozice přetrvá, i kdyby Mulan zaznamenal obrovský úspěch. V takovém případě by se mohlo jednat o další zásadní bod v historii uvádění filmů a možná také hřebíček do rakve nezanedbatelné části z husté globální sítě kin.

Disney kromě Mulanu posunulo i pár dalších premiér velkých projektů. Marvelovka Black Widow původně měla vyjít už 1. května, od té doby se ale data přesunula až na přelom října a listopadu. Celovečerní animovaný film z produkce Pixaru Duše pak měl do kin dorazit 19. června, aktuálně je premiéra stanovena na 20. listopadu. U obou se objevily úvahy o tom, jak s jejich vydáním Disney naloží. Ukáže Mulan cestu?

Diskuze (0)

Novinka

Anonym